Viešas kreipimasis

Mums rašo

Romas Gailius, architektas
2021-04-28

Komentarų: 7

Pastaruoju metu viešai nuskambėjo Kauno įvykiai pavadinti liūdnu Art Deko fronto vardu. Gindamas viešą interesą ir kultūros vertybes, architektas Audrys Karalius atsisėdo į teisiamųjų suolą. Bet tuo pačiu ir atskleidė mūsų Valstybės žaizdas teritorijų planavime, kultūros vertybių apsaugoje, statybos teisės aktuose, reglamentuose ir valstybės institucijų abuojumą.

Ėmęsis pilietinės iniciatyvos saugoti valstybės turtą – paveldą ateities kartoms, architektas dabar sėdi teisiamųjų suole ir kaltinamas Baudžiamuoju kodeksu. Tik ar tai atsitiktinumas? Ar ši bėda taikoma tik Kaunui ir jo gyventojui A. Karaliui?

Iliuzinė tvarka – tai kaip tas visiems atsibodęs, bet labai gajus virusas, jau senokai giliai prasiskverbęs ir dauginasi šioje didelių interesų/statybų sferoje. Tik klausimas, ar tai dera su demokratija ir gerovės valstybe visiems?

Gerbiamas ekscelencija Gitanai Nausėda, Teritorijų planavimo įstatymo pamatinė esmė – suderinti valstybės, verslo ir visuomenės interesus. Todėl prašau inicijuoti kreipimąsi į Konstitucinį Teismą ir paklausti, ar praėjusi Vyriausybė nepažeidė pagrindinio šalies dokumento – Konstitucijos, savo veiksmais inicijuodama viename mieste rengti du atskirus Bendruosius planus (BP). Vieną – savo atskirą viršesnį uosto BP. Kitą, žemesnio lygmens – miesto BP. Nors teritorijų planavimo įstatymas formaliai tai leido, bet realiai tai nepagarba savo šalies piliečiams.

Valstybė viešai deklaruoja demokratiją, savivaldos teises, darnią, tvarią ir draugiškos aplinkos valstybės kūrimo sampratą, bet tuo pačiu prioritetą teikia tik abejotinai ekonominei gerovei – stambaus kapitalo grupėms.

Joms suteikiama teisė pasirengti „aukštesnio lygmens“ dokumentą – uosto BP, o Jūsų gimtojo miesto Klaipėdos gyventojams lieka tik prie jo prisiderinti pasirengus dar vieną, „žemesnio lygmens“ planavimo dokumentą – miesto BP. Tačiau tai jau nei demokratija, nei Jūsų deklaruojama gerovės valstybės idėja.

Gerbiama premjere Ingrida Šimonyte, Klaipėdos miestas ir uostas istoriškai visada buvo neatsiejamas vienas nuo kito. Nenormalu ir žalinga valstybei yra tai, kaip dabar procesai vyksta. Tačiau miestas ir uostas ir dabar privalo išmokti susitarti, nes formali procedūrinė teisė negimdo tiesos ir juo labiau tvarios ateities. Todėl prašau inicijuoti veiksmus ir Vyriausybei atšaukti uosto bendrojo plano tvirtinimą kaip nesuderinamą su Klaipėdos miesto žmonių lūkesčiais gyventi prie jūros ir marių, kvėpuoti tyru ir švariu oru, auginti sveikus vaikus ir turėti galimybę kurti savo miestą ir jo ateitį. Patvirtinus uosto BP ši galimybė tapo formali, bet ne reali ir todėl beprasmė.

Gerbiama Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, prašau inicijuoti planavimo, statybos procesus reglamentuojančių teisės aktų rimtą ir profesionalų auditą dėl aukščiau paminėtų argumentų. Tikslas – ateičiai sukurti vieningą, tvarią ir darnią planavimo ir statybos procesų teisinę aplinką visuomenei, verslui ir kitiems šio proceso dalyviams. Ją išdiskutavus ir rimtai aptarus, patvirtinti nors 10-čiai metų ir šių tvarkų kas mėnesį nekeisti.

7 Comments

  1. stebiu

    Pezalai… Bankrutavęs. Tai rašinėja vėjus….

    Reply
  2. Anomalija

    Ar dažnai kur matėte kaip tikras architektas viešai rėžia Tiesą! Nebijodamas ponų akyse pasirodyti ,,marginalu”, ar ,,rėksniu”:). Už tai jam didelis Ačiū.

    Reply
  3. Snukdauzis

    Teisia ne uz kulturos vertybiu gynima, o uz snukdauziska elgesi, del kurio beje jis nejaucia jokios kaltes. Gal pradekim visi stumdyti zmones atliekancius savo darba, taip tikrai pakeisim pasauli i teigiama puse.

    Reply
  4. asss

    Pats Gailius apsitvėrė valdišką žemę, o rėkauja dėl uosto taršos. Savo kieme susitvarkyk tada kalbėk.

    Reply
  5. Na tik nereikia ...

    Saugoti reikia , bet taip kaip elgėsi ,dabar baudžiamas ponas , aš mačiau . Chamas , rėkė , stūmė kitą asmenį taip , kad jis nugriuvo ir lygiai taip pat negalvojo kaip ir „namo griovėjas „. Manau jį dėl to ir baudžia . O tos aimanos , istorijos išsivartymai ….Seniai nebetikiu …

    Reply
  6. Dar ir

    S. Gentvilui reikėtų parašyti: juk jis pats klaipėdietis, dar ir ministeris. Valdžia, nepaversk dykviete Klaipėdos pajūrio ir miškų dėl euro į savo ar verslų kišenę!

    Reply
  7. Tiesa

    Ačiū Romui Gailiui už tiesą. Didžiausia pagarba!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Naujas pietinis uostas - sena idėja

Nors turi bendrąjį planą, numatantį plėtrą ir ties Melnrage, ir naujų teritorijų formavimą pietuose, Klaipėdos uostas dabartinės centrinės valdžios yra ...
2023-08-09
Skaityti daugiau

Mums rašo

Architektai penktadienį savivaldybėje žadins istorinę Vitę. Gal netyčia pabus ir politikai?

Metai keičia metus, valdžios valdžias, o Klaipėdos uosto teritorija ir toliau lieka sovietmečiu sukurtame būvyje: uždara, nediskutuojama, dažnu atveju – ...
2023-01-31
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Lietuviškajam Žiemos uostui – 90 (II dalis)

Šią gruodžio 17-ąją sukako lygiai 90 metų, kai Klaipėdoje oficialiai buvo atidarytas rekonstruotas Žiemos uostas. Minėtosios sukakties proga „Atvira Klaipėda” ...
2022-12-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This