Automatinis krūtų echoskopas pranoko lūkesčius, bet jis rekomenduojamas ne visoms

Sveikata

Metų pradžioje Respublikinės Klaipėdos ligoninės Krūtų diagnostikos centras pasipildė nauja įranga – moderniu automatiniu echoskopu, skirtu ankstyvai krūtų vėžio diagnostikai. Nuo tyrimo senuoju echoskopu jis skiriasi tuo, kad skenavimą atlieka nebe gydytojas, o technologė ir tai specialistams leidžia vertinimui skirti daugiau laiko ir peržiūrėti vaizdus nuotoliniu būdu. Kadangi Vakarų Lietuvoje labai trūksta mamoradiologų (krūtų radiologų), todėl dabar yra galimybė samdyti specialistus, dirbančius kituose Lietuvos krūties diagnostikos centruose.

Gydytojo teigimu, tyrimą automatiniu echoskopu turėtų rinktis tos pacientės, kurios neturi jokių nusiskundimų. Ligoninės nuotr.
Džiugina aparato raiška

„Raiška – nepalyginamai geresnė negu rankinio echoskopo. Mums pavyko pastebėti ir suradom tokio mažo dydžio onkologinius darinius krūtyse, kokių iki šiol neturėjome. Jeigu anksčiau manydavome, kad surasti 6 mm onkologinius darinius yra labai ankstyva diagnostika, tai automatiniu echoskopu aptinkame perpus mažesnius. Vien per kovo mėnesį nustatėme du apie 3 mm onkologinius darinius. Tikrai – puikus aparatas “, – ligoninės pranešime spaudai pažymi džiaugsmo dėl galimybės kuo anksčiau diagnozuoti krūtų vėžinį susirgimą neslepiantis gydytojas radiologas Liudvikas Granickas.

Gydytojai džiaugiasi ir tuo, kad naujuoju echoskopu atlikti vaizdai išsaugomi skaitmeninėje sistemoje, todėl dabar yra galimybė bet kada juos peržiūrėti. Po metų ar dviejų pacientei pakartotinai atlikus echoskopiją naujus vaizdus galima palyginti su ankstesniais. Radiologų teigimu, tai labai svarbu vertinant naujai atsiradusius pakitimus, yra galimybė konsultuotis su kitais specialistais.

Tyrimas naujuoju echoskopu trunka dvigubai greičiau, nei atliekant įprastą echoskopiją, todėl ir pačių tyrimų galima atlikti daugiau: iki 30 per dieną.

Tyrimą automatiniu echoskopu labai pamėgo pacientės, tačiau radiologas L. Granickas įspėja: kad ir koks bebūtų patogus ar geras tyrimas naujuoju echoskopu, jis rekomenduojamas ne visoms. Gydytojo teigimu, tyrimą automatiniu echoskopu turėtų rinktis tos pacientės, kurios neturi jokių nusiskundimų.

„Visa esmė ta, kad tyrimo naujuoju echoskopu vaizdus mes peržiūrime kompiuteryje, savo darbo vietoje, o atsakymą pacientė gali rasti internetiniame puslapyje esveikata.lt. Tai reiškia, kad su gydytoju pacientės nesusitinka, todėl lieka be asmeninio kontakto. Jeigu pacientė neturi jokių nusiskundimų, kontaktas su gydytoju nėra reikalingas. Įvertinus vaizdus ir esant pakitimams juose, moteris pakartotinai iškviečiama atgal ir konsultuojama gydytojo radiologo arba chirurgo. Tačiau jeigu pacientė skundžiasi skausmu arba čiuopia sustandėjimą krūtyse, išsityrusi automatiniu krūtų echoskopu lieka be gydytojo konsultacijos, kuri tokioms pacientėms būtina“, – sako gydytojas L. Granickas.

Pasitaiko atvejų, pasak L. Granicko, kad pacientėms, turinčioms nusiskundimų, tyrimas nerodo jokio onkologinio susirgimo, bet išsityrusios automatiniu echoskopu ir neaptarusios tyrimo rezultatų su gydytoju šios moterys nerimauja dėl savo būklės, todėl dažnai blaškosi ieškodamos pagalbos pas kitus specialistus. Tokioms pacientėms gydytojas pataria iš karto registruotis tyrimui rankiniu echoskopu, kad situaciją galėtų aptarti su gydytoju.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Seniūnaitei atsirūgo bandymas atnaujinti bylą prieš buvusį darbdavį

Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nesėkmingai bandė atnaujinti dar 2022 metais pralaimėtą bylą dėl jos atleidimo iš Respublikinės Klaipėdos ligoninės. Vietoje ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

Sveikata

Mirė Daiva Grigutienė

Respublikinė Klaipėdos ligoninė praneša, jog netikėtai mirė šios įstaigos Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyriaus vyresnioji slaugytoja Daiva Grigutienė. Jai buvo ...
2024-01-05
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Respublikinė Klaipėdos ligoninė vėl planuoja plėtrą

„Papildomos automobilių stovėjimo vietos neprojektuojamos, nes nenumatoma kaip nors plėsti ligoninės veiklos”, – rašoma naujai pateiktuose pasiūlymuose dėl Respublikinė Klaipėdos ...
2023-12-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This