Įmonės moksleivius ragina rinktis inžinerines studijas

Švietimas

Penkios uostamiestyje veikiančios inžinerinės pakraipos įmonės kartu su Klaipėdos laisvąją ekonomine zona (LEZ) ir Klaipėdos valstybine kolegija surengė pirmą bendrą virtualų seminarą uostamiesčio moksleiviams. Renginyje įmonės ne tik pristatė savo inžinierių kuriamas inovacijas bei karjeros galimybes, bet ir vienbalsiai pabrėžė – techninių specialistų jau dabar laukia puikios darbo sąlygos bei galimybė iš Klaipėdos kurti pasaulinio lygio projektus.

Inžinerinių specialybių paklausa Lietuvoje jau šiandien beveik 5 kartus viršija pasiūlą

Renginį atidariusio Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės vadovo Eimanto Kiudulo teigimu, apie uostamiestį kol kas daugiau buvo pasakojama verslui – užsienio ar vietos investuotojams, todėl tam tikra prasme miestas yra skolingas čia augančiam jaunimui. O pasakoti ir pasidžiaugti mieste tikrai yra kuo.

„Turbūt daugelis girdėjote apie unikalųjį „Dancer“ autobusą ar „NEO GROUP“ plastikų perdirbimo inovacijas, bet dirbant Klaipėdoje inžinieriai gali daryti dar daugiau įspūdingų darbų visame pasaulyje. Pavyzdžiui, klaipėdiečiai inžinieriai šiuo metu stato analogišką mūsiškiam SGD terminalą Brazilijoje. Inžinerinė pakraipa yra universali – galėsite ne tik kurti visame pasaulyje aktualius naujus produktus ar technologijas, bet ir kaip vadovai su inžineriniu išsilavinimu geriau suprasite produktą, technologiją, tiek darbuotojų, tiek akcininkų poreikius“, – kalbėjo E. Kiudulas.

Pasak jo, Klaipėdoje akivaizdi transformacija link aukštos pridėtinės vertės verslų bei darbų. Pati Klaipėdos LEZ prieš beveik 20 metų startavo kaip tradicinė gamybos teritorija, bet šiuo metu ji jau virsta išmaniuoju „miestu mieste“ su 7 laboratorijomis ar kompetencijų centrais, 5G ir daiktų internetu, profesiniais renginiais, socialine infrastruktūra ir dar ambicingesniais planais, tokiais kaip eksperimentinė gamykla ir kt.

Inžinerines specialybes renginyje stipriai rekomendavo ir Andrius Francas, žmogiškųjų išteklių kompanijos „Alliance for Recruitment“ partneris. Jo skaičiavimais, vos studijas baigusių inžinierių startinis atlyginimas jau dabar beveik lygus visos Lietuvos darbo rinkos vidurkiui ir artimiausiais metais turėtų jį pralenkti bei nuosekliai nuo jo tolti.

„Inžinerinių specialybių paklausa Lietuvoje jau šiandien beveik 5 kartus viršija pasiūlą, o stojančiųjų į inžinerines specialybes per paskutinius 5 metus sumažėjo apie 40% – visa tai didina įmonių konkurenciją ir gerina sąlygas. Jau dabar Lietuvos įmonės iškart galėtų įdarbinti 2000 naujų elektronikos inžinierių, nekalbant apie kitas inžinerines specializacijas. Galiausiai – kasmet lieka nuo kelių šimtų iki tūkstančio valstybės finansuojamų studijų krepšelių inžinieriams. Todėl rinktis šią kryptį neabejotinai verta“, – padėtį rinkoje apžvelgė A. Francas.

Jis taip pat pabrėžė, kad studijų kontekste svarbu ne miestas, o specialybė.

„Teiginys „noriu stoti į Vilnių“ skamba nelogiškai. „Vilnius“ nėra specialybė. O studijuoti gerą ir visame pasaulyje paklausią – inžinerinę – specialybę galima ir Klaipėdoje“, – sakė „Alliance for Recruitment“ partneris.

Inžinerinės pakraipos studijas renginio metu pristatė Klaipėdos valstybinės kolegijos (KVK) atstovai. Pasak Daivos Stanelytės, KVK inžinerijos ir informatikos katedros vedėjos, kolegija nuo universiteto skiriasi orientacija į praktinius įgūdžius. Dėl to KVK gali pasigirti turinti daugiau kaip 60 modernių laboratorijų, garantuotomis praktikos vietomis įmonėse, taip pat išvykstamosiomis paskaitomis, tarptautiniais konkursais, akademiniais mainais. Iš viso KVK siūlo 5 inžinerinės pakraipos studijų programas: elektros ir automatikos, mechanikos, informatikos, automobilių transporto ir statybos inžinerijos srityse.

Kone visų reginyje dalyvavusių įmonių atstovai džiaugėsi, kad inžinieriams gali pasiūlyti tiek horizontalias, tiek vertikalias karjeros galimybes, įvairius vietinius ir išvykstamuosius mokymus, galimybę keisti profilius ir, žinoma, įvairiausių būdų prisidėti prie pasaulinio lygio projektų.

Didelio dėmesio renginyje susilaukė elektrinių autobusų „Dancer“ gamintojos UAB „Vėjo projektai“ pristatymas. Bendrovės viešųjų ryšių vadovė Viktorija Jakubauskytė-Andriulienė atskleidė, kad „Dancer“ inžinierių ir mokslininkų komanda šiuo metu ruošiasi patentuoti pasaulyje lygių neturinčią ultragreitos įkrovos infrastruktūrą, leidžiančią užtikrinti autobuso įkrovą per dar trumpesnį laiką, kuris šiuo metu vidutiniškai trunka apie 8 minutes.

„Kone pusė mūsų kolektyvo yra vienos ar kitos srities inžinieriai, ne tik projektuojantys autobuso bei jam reikalingos įkrovos infrastruktūros komponentus, tobulinantys esamas technologijas ar vairuotojo darbo vietos ergonomiką, bet ir plėtojantys daiktų interneto principais veikiančią monitoringo sistemą. Tokia stebėsena, kai kas sekundę gaunama daugiau nei 1000 skirtingų autobuso veikimo parametrų, leidžia užtikrinti nuolatinę transporto priemonės eigą bei pasiruošti atlikti prevencinius veiksmus dar vairuotojui neatvykus iki stotelės“, – kalbėjo „Dancer“ atstovė.

Ji taip pat užsiminė, kad netolimoje ateityje planuojama plėsti „Dancer“ autobusų modelių pasiūlą bei nedidelės apimties serijinę gamybą pradėti per kelis artimiausius metus.

PET sektoriaus atstovai – bendrovės „NEO GROUP“ ir „Orion Global PET“ – pristatė savo inžinerines komandas, kuriančias sprendimus tiek šiandienos pakuočių pramonei, tiek rytdienos žiedinės ekonomikos krypčiai. Abi bendrovės pabrėžė, kad didžioji dalis jų darbuotojų yra Klaipėdos mokslo įstaigų absolventai, o darbo inžinieriams bendrovėse yra itin įvairaus: nuo procesų, elektros ir chemijos inžinerijos iki automatizavimo inžinerijos ar mokslinių tyrimų padalinio.

„Mūsų generalinis direktorius pagal išsilavinimą taip pat yra inžinierius, todėl ši specialybė – puikus ir universalus startas“, – sakė „NEO GROUP“ komunikacijos ir žmogiškųjų išteklių vadovė Rūta Žilienė.

„Lavango Engineering LT“ vadovo Jevgenij Sakovskij teigimu, šioje bendrovėje dirba trijų kategorijų inžinieriai – nestandartinius produktus kuriantys „kūrėjai“, juos standartizuojantys „krapštukai“ ir inovacijų bei naujų galimybių nuolat ieškantys „ateiviai“.

„Paprastai darbas pas mus prasideda nuo praktikos, vėliau atsiranda įvairiausios vidinės karjeros galimybės. Džiaugiuosi ir neprieštarauju, jei mūsų kolegos karjeros galimybių ieško kitur – mūsų įmonės specialistai yra itin vertinami. Visgi pats didžiausias įvertinimas yra tada, kai mūsiškiai, „paieškoję laimės“ kitur, galiausiai nutaria pas mus grįžti“, – kalbėjo J. Sakovskij.

Renginį užbaigė bene didžiausios praėjusių metų naujienos – Vokietijos polimerų milžinės „REHAU“, žmogiškųjų išteklių vadovės Julijos Staniulionienės pristatymas. Pasak jos, „REHAU“ pirmame etape sukurs apie 150 darbo vietų ir Klaipėdoje gamins polimerų vamzdžius optiniams kabeliams ir grindų šildymui. „REHAU“ savo samdymo planų kol kas nedetalizuoja, bet kompanijai Klaipėdoje bus tikrai reikalingi inžinerinės pakraipos gamybos, techninės priežiūros ir logistikos valdymo specialistai.

„Tikime, kad geriausi specialistai užauga įmonės viduje, siūlysime įvairias mokymų programas”, – kalbėjo J. Staniulionienė.

Renginio organizatorių vertinimu, pirmasis tokio tipo renginys susilaukė nemažo dėmesio, todėl inžinierinės karjeros populiarinimo iniciatyvos verslui bendradarbiaujant su viešuoju sektoriumi bus tęsiamos ir ateityje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Klaipėdos LEZ – tarp 50-ies pavyzdinių pasaulio laisvųjų zonų

Pasaulinis specialiųjų ekonominių zonų aljansas (GASEZ) Klaipėdos laisvąją ekonominę zoną (LEZ) atrinko tarp 50-ies pavyzdinių teritorijų, geriausiai atliepiančių globalius darnaus ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėdos LEZ Patariamajai tarybai pirmininkaus Tomas Rauckis

Daugiau kaip 45 investuotojų interesus atstovaujančios Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos (LEZ) Patariamosios tarybos pirmininku 2024-2025 m. kadencijai išrinktas logistikos paslaugų ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šoks restruktūrizacijos tango 

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovė „Vėjo projektai“ yra verta restruktūrizacijos, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This