Nuo gegužės parduoti galima tik SDK turinčias transporto priemones

Transportas

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad nuo gegužės 1 d. pradeda veikti nauja transporto priemonių savininkų apskaitos sistema. Kiekviena Lietuvoje esanti transporto priemonė privalės turėti unikalų savininko deklaravimo kodą (SDK). Parduoti ir registruoti transporto priemones bus galima tik turint šį kodą.

Helgi Halldórsson (flickr.com) nuotr.

Teigiama, kad nauja sistema padės apsaugoti gyventojus nuo nesąžiningų automobilių pardavėjų veiksmų, taip pat užtikrins šešėlinės ekonomikos reiškinių mažinimą šiame sektoriuje.

Pasak VMI Kontrolės departamento vyresniojo patarėjo Rolando Puncevičiaus, dvi pagrindinės sektoriaus problemos – automobilių prekybos veiklos neįregistravę ir mokesčių nemokantys tarpininkai, taip pat dirbtinai sumažintos automobilių kainos.

„Šiuo metu Lietuvoje beveik pusė automobilių pirkimo-pardavimo sandorių tariamai yra sudaroma su užsienio valstybių piliečiais, nors realybėje dauguma automobilių įsigyjami Lietuvoje“, – situaciją komentuoja R. Puncevičius, pažymėdamas, kad dėl tokio nesąžiningų automobilių prekeivių veikimo būdo dažniausiai nukenčia patys gyventojai, netenkantys garantijų. – Nauja SDK sistema užkirs kelią vadinamiesiems kauferiams, apsunkins manipuliacijas transporto priemonių kaina“.

Lietuvoje esančioms ir Kelių transporto priemonių registre registruotoms transporto priemonėms SDK gegužės 1 d. bus suteikiamas automatiškai. Jį sužinoti bus galima VĮ „Regitra“ interneto svetainėje arba kreipiantis į jos padalinius. Parduodant SDK jau turinčią transporto priemonę, duomenys apie savininko pasikeitimą turi būti deklaruojami per 5 darbo dienas nuo nuosavybės teisės įgijimo arba perleidimo. SDK turinčią transporto priemonę pardavus užsienio gyventojui arba užsienyje registruotam juridiniam asmeniui, informacija turi būti deklaruojama aplinkybių atsiradimo dieną. Transporto priemonės savininkui, kurio transporto priemonė yra Lietuvoje, tačiau ji neregistruota ir nėra parduodama, nuosavybės į transporto priemonę deklaravimui numatytas pereinamasis laikotarpis iki liepos 31 d.

Nutarus tokią transporto priemonę parduoti, savininkas turi deklaruoti nuosavybę ir gauti SDK iki viešo siūlymo įsigyti transporto priemonę pateikimo.

Jei transporto priemonė yra įsigyta užsienyje ir ją dar tik planuojama įvežti į Lietuvą, SDK privaloma gauti iki transporto priemonės įvežimo į Lietuvos teritoriją.

Detalią informaciją apie SDK ir situacijų paaiškinimus galima rasti VĮ „Regitra“ interneto svetainėje.

Transporto priemonės savininkas, siūlantis įsigyti transporto priemonę, nuo gegužės 1 d. privalo turėti ir skelbti SDK pardavimo skelbimuose, eksponavimo aikštelėse/prekyvietėse matomoje vietoje. VMI ir kitos institucijos tikrins, ar visi į Lietuvą įvežami ir pardavinėjami automobiliai bei kitos transporto priemonės turi SDK. Nustatytos tvarkos nesilaikymas užtrauks administracinę atsakomybę.

„Numatoma vykdyti plataus spektro kontrolės priemones – bus tikrinami autovežiai, keliuose stabdomos pavienės transporto priemonės. Specialistai lankysis automobilių turgavietėse ir kitose pardavimo vietose, atliks skelbimų analizę internetiniuose portaluose“, – sako R. Puncevičius, pažymėdamas, kad iki rugsėjo 1 d. bus taikomas tolerancijos laikotarpis, kurio metu kontroliuojančios institucijos sieks ne bausti, o įspės, padės ištaisyti klaidas, suteiks informacijos.

1 Comment

  1. r

    tik dabar sugalvojo,kai lietuva nepriklausoma jau 30m,per tuos metus kiek buvo mokesciu nesumoketu

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Pajamas dar turi deklaruoti 190 tūkst. smulkiųjų verslininkų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad beveik pusė gyventojų, praėjusiais metais vykdžiusių individualią veiklą (IDV), jau pateikė savo pajamų mokesčio ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Verslas

Daugiau įmonių galės naudotis VMI kuratorių pagalba

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad nuo šiol jos kuratorius turės didesnis klientų skaičius. Papildoma mokesčių specialistų pagalba bus teikiama ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Neo Group” paguldė ant menčių Mokesčių inspekciją

2022-ųjų vasarį Europos patentų organizacijos patentą sukurtai cheminio antrinės PET pakuotės perdirbimo technologijai gavusiai Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) veikiančiai ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This