Klaipėdos rajone – valdžios perversmas: nesutrukdė net ir sunki liga

Regionas, Svarbu

Klaipėdos rajono valdžioje perversmas įvyko net ir koronaviruso, kurio židinys šiuo metu liepsnoja rajono savivaldybėje, akivaizdoje. Naujoji valdančioji dauguma pasiekė, kad iš pareigų būtų atleistas Klaipėdos rajono savivaldybės vadovas ir šiuo metu sunkiai serganti vicemerė. 

Klaipėdos rajono taryboje suformuota nauja valdančioji dauguma, kuri „perstumdė” kėdes.

Susiformavo nauja koalicija

„Atvira Klaipėda“ jau rašė, kad balandžio 13 dieną Klaipėdoje rajono valdžioje buvo suformuota nauja valdančioji dauguma. Koalicijos sutartį pasirašė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis, Lietuvos socialdemokratų partija ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Taip suformuota valdančioji dauguma vienija 15 iš 27 savivaldybės tarybos narių.

Iš valdančiosios daugumos buvo išstumti anksčiau joje buvę valstiečiai žalieji bei visuomeninio rinkimų komiteto „Bendrai geriau“ nariai. Todėl Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, kuris yra tiesiogiai išrinktas kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, tapo mažumos meru.

Naujosios koalicijos sutartyje numatyta, jog į vicemerės postą bus siūloma Lietuvos socialdemokratų partijos narė Ligita Liutikienė. Administracijos direktoriaus pareigoms numatoma teikti dabar administracijos direktoriaus pavaduotoju dirbančio Justo Ruškio kandidatūra, nauju pavaduotoju siūlomas Socialdemokratų darbo partijos narys Česlovas Banevičius.

Koalicijos partneriai taip pat susitarė, kad konservatoriai toliau siūlo Rasai Petrauskienei eiti direktoriaus pavaduotojos pareigas bei teikia mero patarėjo kandidatūrą, o Liberalų sąjūdis teikia Audronės Balnionienės kandidatūrą į vicemero pareigas, ji ir dabar dirba mero pavaduotoja.

Siekiant atlaisvinti administracijos direktoriaus ir vicemerės kėdes, nes jas turi užimti naujosios koalicijos atstovai, valdančioji dauguma dabartiniam Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriui Artūrui Bogdanovui ir vicemerei Violetai Riaukienei pareiškė nepasitikėjimą ir parengė sprendimo projektą dėl jų atleidimo iš pareigų. Abu šie tarnautojai sietini su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Meras B. Markauskas parengė savo atsaką. Jis pareiškė, jog sritis ir projektus, dėl kurių prastos priežiūros yra kaltinami A. Bogdanovas ir V. Riaukienė, tiesiogiai kuruoja J. Ruškys ir A. Balnionienė. Todėl pats meras jiems pareiškė nepasitikėjimą ir pateikė sprendimo projektus dėl jų atleidimo.

Penktadienį į neeilinį posėdį susirinkusi Klaipėdos rajono savivaldybės taryba ir sprendė, kuriuos darbuotojus atleisti, o kurių neišvaryti.

Ragino palaukti pagerėjimo

Tačiau frakcijos „Bendra“, kuri eliminuota iš valdančiosios daugumos, pirmininkas Vaclovas Macijauskas siūlė išvis nesvarstyti klausimų, kurių sprendimų priėmimui reikia slapto balsavimo, o jis galima tik fiziškai, ne virtualiai. „Epidemiologinė situacija Klaipėdos rajone yra tikrai sudėtinga, savivaldybėje protrūkis. Ateis laikas, baigsis ta įtampa, baigsis protrūkis savivaldybėje ir galėsime svarstyti. Savaitė ar dvi tikrai nieko nereiškia, daug svarbiau, kad visi būtume sveiki ir nesusirgtume“, – tvirtino V. Macijauskas.

Kitokios nuomonės buvo liberalų frakcijos vadovas Nerijus Galvanauskas. „Meras pateikė interpeliacijas Justui ir Audronei (tiek J. Ruškys, tiek A. Balnionienė priklauso Liberalų sąjūdžiui – V. S.), mes tų klausimų neišiminėjome. Meras suteikė galimybę naujai koalicijai pasitikrinti. Mes elgiamės garbingai, todėl tokio elgesio tikimės ir iš jūsų. Epidemiologinė situacija rajone dabar yra penkis kartus geresnė nei sausį, kai slapta balsavome dėl Rasos Petrauskienės paskyrimo dirbti administracijos direktoriaus pavaduotoja“, – kalbėjo N. Galvanauskas.

Visi 15 naujosios koalicijos narių balsavo už tai, kad klausimai dėl atleidimų būtų svarstomi, todėl jų išbraukti iš darbotvarkės nepavyko.

Patarė nenorėti scenos

Mero nepasitikėjimo sulaukusiam J. Ruškiui teko atsakyti į kelis klausimus apie stringančius projektus, o juos uždavė dabar jau buvusios valdančiosios daugumos nariai.

Tiek anksčiau, tiek dabar opozicijai priklausantis Sigitas Karbauskas J. Ruškį ir gyrė, ir kritikavo. „Taip, jis jaunas, girdėjau pagyrimų jam iš administracijos darbuotojų, bet pats matau, kad jam trūksta ryžtingumo. Jei nesugebame išspręsti nedidelių problemų, tai apie kažkokius daugiafunkcius centrus galime tik pasvajoti. Šis vaikinas yra perspektyvus, bet jis dar nedirba savo galva. Todėl tegul dar geriau pasižiūri iš šono. Aš palaikysiu interpeliaciją“, – teigė S. Karbauskas.

Pats J. Ruškys visiems tarybos nariams dėkojo už patirtį, kurią pavyko sukaupti per dvejus metus, ir vylėsi, kad galės toliau dirbti.

Vicemerės A. Balnionienės atleidimo klausimas sulaukė daugiau dėmesio. Meras, beje, neseniai savo sprendimu sumažino savo pavaduotojos kuruojamas sritis ir paliko tik viešąją tvarką, civilinę saugą.

„Audronei palinkėčiau mažiau politikos, mažiau noro lipti ant scenos, o daugiau konkretaus darbo“, – teigė B. Markauskas.

Audronė Balnionienė. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narys Vytautas Butkus A. Balnionienės teiravosi, ar ji ir toliau galės konstruktyviai dirbti su meru, kuris jai pareiškė nepasitikėjimą.

„Ir šiandien tikiu mero išmintimi, politiniu bagažu, gebėjimu dirbti, tad tikrai nemanau, kad konstruktyvus darbas yra neįmanomas. Nedėliočiau nei žmonių, nei asmenybių, nei partiškumo, nes visi atėjome dirbti, kad Klaipėdos rajono žmonėms būtų gera gyventi. Neabejoju mero išmintimi ir tikiu, kad galėsime toliau dirbti“, – tvirtino A. Balnionienė.

S. Karbauskas tvirtino girdėjęs Klaipėdos rajono savivaldybės darbuotojų atsiliepimų, kad „A. Balnionienė tiesiogine to žodžio prasme kojomis kabinetų duris atidarinėja“. Todėl jis tvirtino palaikysiąs interpeliaciją.

Moraliai sunki padėtis

Daug emocijų sukėlė Klaipėdos rajono mero pavaduotojos Violetos Riaukienės atleidimo klausimas. Šį procesą iniciavo naujoji valdančioji dauguma. Pati V. Raukienė savivaldybės tarybos posėdyje nedalyvavo, nes sunkiai serga koronavirusu ir gydoma ligoninėje.

Tačiau Klaipėdos rajono savivaldybės teisininkas Vaidotas Jasas aiškino, kad mero pavaduotojai gali būti atleisti net ir jiems turint nedarbingumo pažymėjimą.

„Ar ranką prie širdies pridėjęs galite pasakyti, kad elgiatės moraliai, kai žmogus guli ligoninėje ir negali apsiginti?“ – į sprendimo projekto rengėjo vaidmenį prisiėmusį N. Galvanauską kreipėsi V. Macijauskas.

Jam antrino ir valstietis Raimundas Daubaris, kuris situaciją vadino makabriška, nes negalima taip elgtis su žmogumi, kuris guli ligos patale.

„Mus vadina cinikais, moraliai jaučiu, kad padėtis yra sunki. Tačiau interpeliacijas užregistravome prieš dvi savaites. Mes jas galėjome jau prieš savaitę svarstyti ir V. Riaukienė būtų dalyvavusi, bet meras tempė iki paskurinės minutės. Man gaila, kad Violeta ligoninėje. Šiaip galiu pasakyti, kad ji iš visos mero komandos per šitą skyrybų procesą elgėsi inteligentiškiausiai“, – kalbėjo N. Galvanauskas.

„Gaila, kad žmogus turi visko klausytis ligos patale. Bet turime neužmiršti, kad einame į politiką, o Violeta yra politinio pasitikėjimo žmogus. Turime suprasti, kad čia yra politika. O kas nesupranta, čia yra jų problemos“, – N. Galvanauskui tarsi antrino konservatorių frakcijos vadovas Alfredas Šiaulys.

Siūlė paskubėti atleisti

Sprendžiant Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Artūro Bogdanovo atleidimo klausimą, kurį iniciavo naujoji koalicija, jo rengėjų buvo paprašyta patikslinti, ką blogai darė vadovas, nes pateikti interpeliacijos motyvai yra labai abstraktūs.

Artūras Bogdanovas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Pateikėme tris formalius motyvus, kurių nežadu detalizuoti, nes tai yra politinis klausimas. Manau, kad A. Bogdanovas yra atsakingiausias dėl buvusios koalicijos griūties. Po Seimo rinkimų jis aktyviai spaudė merą dėl išėjimo iš darbo, paskui grįžo, ilgai derėjomės, kaip galime dirbti kartu, kas mus vienija, kas skiria. O galiausiai išėjo taip, kad jis nebegali su mumis dirbti“, – kalbėjo N. Galvanauskas.

Pats A. Bogdanovas dar prieš slaptą balsavimą, regis, jau buvo susitaikęs su tuo, kad bus atleistas. „Labai oriai priimu šitą sprendimą ir suprantu, kad tai politinis sprendimas. Esu pasiryžęs apginti tuos motyvus, dėl kurių esu kaltinamas, bet tikrai nėra verta be reikalo gaišti laiką. Siūlau ir prašau šiandien viską pabaigti ir neprovokuokite manęs. Visada sakiau, kad į Klaipėdos rajoną atėjau dirbti už atlyginimą, neturiu jokio asmeninio intereso. Siūlau nebediskutuoti, kokia buvo vidinė virtuvė. Siūlyčiau pasibalsuoti ir palinkėti vieni kitiems sėkmės. Jei ilgai diskutuosime, tai šiandien nebespėsiu savęs atleisti, nes reikia ir kompiuterį priduoti, ir baldus, dar labai noriu atsisveikinti su darbuotojais, o šiandien juk yra trumpesnė darbo diena. Skalbinių viešai pažadu nebeskalbti, bet ir jūs manęs nebeprovokuokite“, – į naująją koaliciją kreipėsi A. Bogdanovas.

Atsisakė balsuoti

Savivaldybės tarybos nariai bendru sutarimu sutarė, jog dėl visų keturių sprendimų balsuos vienu biuleteniu, kad nereikėtų kiekvienam politikui po keturis kartus atvykti į savivaldybės posėdžių salę, kur vyko slaptas balsavimas.

Tačiau nepaisant ir tokių saugumo priemonių, Lietuvos valstiečių bei žaliųjų frakcijos nariai bei frakcijos „Bendra“ nariai pareiškė, kad slaptame balsavime nedalyvaus, nes saugo savo ir kitų sveikatą.

„Ar meras neatsisakys dalyvauti? Garbinga būtų dalyvauti“, – į B. Markauską kreipėsi N. Galvanauskas.

Meras tvirtino, jog kiekvienas tarybos narys asmeniškai sprendžia, ar dalyvauti balsavime.

„Bet posėdį tikrai vesiu“, – tvirtino B. Markauskas.

Slaptas balsavimas vyko ilgai, nes kiekvienam politikui buvo paskirtas konkretus laikas, kada atvykti balsuoti, kad jis nesutiktų kitų kolegų ir būtų kuo mažiau kontaktų.

Paskelbus slapto balsavimo rezultatus paaiškėjo, kad jame dalyvavo 18 Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narių. Už J. Ruškio atleidimą balsavo tik 3, prieš – 14, vienas biuletenis buvo sugadinta. Balsuojant už A. Balnionienės atleidimą balsų skaičius pasiskirstė analogiškai. 

Balsavime dėl V. Riaukienės atleidimo balsavo 16 politikų, iš jų 14 panoro atleisti vicemerę, vienas buvo prieš, vienas biuletenį sugadino. A. Bogdanovo likimas rajono savivaldybėje buvo nulemtas nubalsavus identiškai. Iki bus paskirtas naujas direktorius laikinai pareigas eis J. Ruškys. 

Kitaip tariant, naujoji valdančioji dauguma bent jau šiame posėdyje įrodė, kad yra tvirta, iš pareigų atleido mero komandos narius V. Riaukienę ir A. Bogdanovą, o A. Balnionienę ir J. Ruškį apgynė.

Po balsavimo B. Markauskas paprašė būti „žmonėmis ir krikščionimis” bei padėkoti A. Bogdanovui už naujus vėjus viešajame sektoriuje. Anot mero, padaryta daug, suplanuota irgi nemažai. Padėkojo ir meras V. Riaukienei, pirmiausiai linkėdamas jai pasveikti. 

A. Bogdanovas savo ruožtu atsiprašė, kad pokalbių su opozicinėmis frakcijomis buvo mažiau. 

„Nepasakyčiau, kad proveržis esminis yra įvykęs, bet pradžia padaryta”, – sakė atleistasis direktorius, dėkojęs už suteiktą galimybę augti. 

2 Comments

  1. Akivaizdu

    Man baisu, kolicija su komunistėliais … baisu ir gėda, geda ir baisu

    Reply
  2. Kodėl partijas

    išlaiko mok. mokėtojai, nebalsavę už tas partija? Kodėl partiečiai negali išsilaikyti iš savo mokesčių? Gal tuomet ir valdžios atlyginimai panėšėtų į vidurkį?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Pagerbė ryškiausius metų kultūros šviesulius bei jaunuosius talentus

Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti ir trys apdovanojimai ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Regionas

Gargžduose duris atvers bendradarbystės centras „Spiečius“

Birželį Gargžduose duris atvers jau 15-as Inovacijų agentūros bendradarbystės centras „Spiečius“. Centras veiks kaip erdvė, skatinanti regiono verslumą, teikianti nemokamas ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This