Prasidėjo „Kino pavasaris“: ko nevertėtų praleisti?

Kultūra

Po dvejų metų pertraukos „Kino pavasaris“ savaitei grįžta į kino teatrų ekranus, kur balandžio 30–gegužės 6 dienomis kvies saugiai patirti tikro kino jausmą. Festivalio organizatoriai visus, pasiilgusius bendrystės ir tiesiog buvimo kino salėje, ragina suskubti ir neatidėlioti: vietų skaičius ribotas, o prekyba bilietais jau prasidėjo.

Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio žiūrovai didžiajame ekrane galės pamatyti daugiausia žiūrovų dėmesio sulaukusius virtualiojo „Kino pavasario“ filmus. Rekomenduojamo penki jų, tarp kurių – žiūroviškiausiu filmu išrinkta ir į „Oskaro“ nominantų sąrašą geriausio užsienio filmo kategorijoje atrinkta drama „Quo Vadis, Aida?“, geriausia Europos komedija pripažintas „Triumfas“ (The Big Hit) ir įstabaus grožio filmas visai šeimai „Vampyriukas“ (Little Vampire).

„Triumfas“ (The Big Hit),

Rež. Emmanuel Courcol, Prancūzija

Vienas virtualiojo „Kino pavasario“ žiūrovų mėgstamiausių filmų, virtualiojo festivalio pratęsime nerodyta komedija „Triumfas“ žaismingai pasakoja skaudžią istoriją, kurios tikslas – pasiekti žiūrovą ir priversti jį nusišypsoti. Etjenas, talentingas, bet vargstantis aktorius, nusprendžia suorganizuoti teatro dirbtuves kalėjime, kurių tikslas – pastatyti spektaklį pagal įžymiąją pjesę „Belaukiant Godo”. Visų nuostabai pasirodymas sulaukia itin didelio pasisekimo, dėl to kaliniams išduodamas leidimas pasirodymus organizuoti už kalėjimo ribų. Turo metu Etjenas užmezga itin artimą ryšį su spektaklio trupe, kurios likimas bus nuspręstas per paskutinį pasirodymą Paryžiuje.

„Tapytoja ir vagis“ (The Painter and the Thief)

Rež. Benjamin Ree, Norvegija

Dokumentinis norvegų režisieriaus Benjamino Ree filmas „Tapytoja ir vagis“ žiūrovą įtraukia į detektyvą primenantį pasakojimą, kuriame susiduria meno pasaulio ir visuomenės problemos. Kodėl vagiami meno kūriniai? Dėl pinigų ar nuoširdžios meilės menui? Trokšdama gauti atsakymą, kodėl buvo pavogti du jos paveikslai, čekų dailininkė randa ir susidraugauja su jų vagimi. Pakvietus jį pozuoti portretui, tarp judviejų užsimezga neįtikėtina draugystė ir nepertraukiamas ryšys, šias dvi vienišas sielas sujungsiantis amžiams. Prieš pradėdamas ilgiau nei trejus metus trukusį filmavimą, režisierius negalėjo įsivaizduoti, kad istorija pasisuks taip, kaip matome ekrane. Žiūrint filmą sunku patikėti, kad tai dokumentika.

„Vampyriukas“ (Little Vampire)

Rež. Joann Sfar, Prancūzija

Fantazija užburiančiame filme visai šeimai „Vampyriukas“ vaikai ir suaugusieji kviečiami susipažinti su mažuoju vampyru, kuris dešimtąjį gimtadienį švenčia jau tris šimtus metų. Nors laiką jis leidžia linksmųjų pabaisų draugijoje, vis tiek siaubingai nuobodžiauja. Vieną dieną nusprendė vampyriukas nusprendžia slapta išsmukti iš namų ir leistis į nuotykį – ieškoti naujų draugų.

„Sniego daugiau nebus” (Never Gonna Snow Again)

Rež. Małgorzata Szumowska, Lenkija, Vokietija

Viena ryškiausių Lenkijos režisierių Małgorzata Szumowska, daugeliui žinoma iš tokių filmų kaip „33 gyvenimo scenos“ (2008), „Veidas“ (2017), „Nešventas avinėlis“ (2019) su ironija žvelgianti į įsisenėjusias šalies visuomenės ydas bei religijos įtaką. Kartu su Michału Englertu kurtame filme „Sniego daugiau nebus“ supažindina su dideliame Rytų Europos mieste pasirodžiusiu paslaptingu masažuotoju Ženia. Nešinas masažo lova, vienas po kito lanko vienodai atrodančius turtingų klientų namus. Nors gyvena pasiturimai, jie spinduliuoja vidiniu liūdesiu ir ilgesiu. Atėjūno rankos gydo, o akys įsiskverbia iki sielos gelmių. Rusiškas vyriškio akcentas jiems skamba tarsi daina iš praeities, atsiminimas iš tariamai saugesnės vaikystės. Ar pavyks Ženiai išgelbėti juos iš jų pačių tamsos?

Quo Vadis, Aida?

Rež. Jasmila Žbanić, Bosnija ir Hercegovina

Nepaprastai jaudinantis ir įtemptas filmas pasakoja apie moterį, atsidūrusią vyrų karo žaidimų lauke. 1995-ųjų liepa, Bosnija. Aida dirba Jungtinių Tautų vertėja mažame Srebrenicos mieste. Serbų armijai užėmus miestą, jos vyras su dviem sūnumis atsiduria tarp tūkstančių žmonių, kurie prieglobstį ir pagalbą tikisi rasti JT stovykloje. Tiesiogiai bendraudama su derybininkais, Aida turi priėjimą prie nepaprastai slaptos ir svarbios informacijos. Kas matyti jos šeimos ir likusių miestelio gyventojų horizonte – išsigelbėjimas ar mirtis? Kokį žingsnį Aidai derėtų žengti?

Balandžio 30–gegužės 6 dienomis Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių kino teatruose vyksiančio „Kino pavasario“ programą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Kino pavasaris“ ateina į Klaipėdą

29-ąjį kartą į kino sales kviečiantis „Kino pavasaris“ šiuos metus skiria kino poveikiui. „Tas pavasaris, kai po filmo nebevaidini“, „Tas ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

Regionas

Šeštadienio vakarą Gargžuose - nemokami „Kino karavano“ seansai

„Kino pavasario“ organizuojamas „Kino karavanas“ šio šeštadienio vakarą Gargždų gyventojus bei netoliese atostogaujančius nuotykių ieškotojus kviečia į Minijos slėnyje vyksiančius ...
2023-07-29
Skaityti daugiau

Švietimas

Į pažintį su legalaus kino pasauliu Klaipėdos pedagogus kviečia „Europos kinas“ ir „Kino pavasaris“

„Film Hunt: legalaus kino savaitės Lietuvos mokyklose 2022“ siekia sugriauti vyraujančius mitus apie turinio legalumą ir įkvėpti pokyčiams. „Europos kinas“, ...
2022-11-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This