Ligita Girskienė prašo ištirti Simono Gentvilo verslo ryšius

Politikų tribūna

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime narė klaipėdietė Ligita Girskienė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, prašydama ištirti, ar aplinkos ministras ir Seimo narys Simonas Gentvilas, nedeklaruodamas ryšių su fiziniais ir juridiniais asmenimis, nesupainiojo viešų ir privačių interesų bei nepažeidė politikų etikos principų. Kaip teigiama kreipimesi, S. Gentvilas nedeklaravo verslo sandorių ir galimai nuslėpė tam tikrus savo biografijos faktus.

L. Girskienė. Palmiros Mart nuotr.

Nurodoma, kad S. Gentvilas, pats būdamas miško savininku, aktyviai dalyvauja Nacionalinio miškų susitarimo procese. Inicijuodamas Statybos, Architektūros įstatymų straipsnių pakeitimus, jis esą nedeklaravo nekilnojamojo turto įsigijimo ir statybos darbų sandorių, taip pat – kad jo sutuoktinė dalyvauja Lietuvos architektų sąjungos bei kitų organizacijų valdymo organų veikloje. Be to, jis galimai nuslėpė, jog kreipdamasis į teismą kaip Seimo narys dėl ankstesnės kadencijos ministrų įsakymų teisėtumo teisminių dokumentų rengimui bei atstovavimui teismo procese pasitelkė privačių advokatų pagalbą.

„Šių metų balandžio 15 d. į viešumą iškilo faktas, kad ministro S. Gentvilo Melnragėje, Klaipėdos m. statomame name įvyko nelaimingas atsitikimas. Pažymėtina, kad S. Gentvilas savo deklaracijose nėra pateikęs sklypo Melnragėje (500 m. iki jūros) įsigijimo sandorio. Taip pat nėra deklaravęs kokiomis lėšomis vykdomos namo statybos – paskolos, dovanos ar pan.“, – cituojama Seimo narė klaipėdietė L. Girskienė.

Be to, 2021 m. balandžio 2 d. spaudoje buvo išplatintas S. Gentvilo pranešimas, kuriame jis teigė, kad išorinio uosto, kuris yra numatytas Melnragėje, Klaipėdoje nebus bent dešimtmetį. Paaiškėjo, kad aplinkos ministras pats statosi namą Melnragėje, kur ir buvo numatyta išorinio uosto statyba.  

Pranešime teigiama, jog esą ne mažiau svarbi aplinkybė, kad S. Gentvilas sublokuotą namą statosi su šeimos draugu Algirdu Sabaliausku, kuris yra ministro ir jo žmonos verslo partneris, įmonių UAB „Baltijos technologijų institutas“ bei UAB „Baltic talents“ bendrasavininkas ir vienos iš jų direktorius. Taip pat – Lietuvos liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus narys, asociacijos „Tvarių bendruomeninių projektų vystymas“, MB „Svencelės bendruomenė“ ir dar kelių visuomeninių organizacijų, galimai valdančių jėgos aitvarų kaitavimo sporto mokyklas bei kempingą Svencelėje, Klaipėdos rajone, steigėjas bei narys. A. Sabaliauskas iki 2020 m. pradžios buvo VšĮ „Klaipėda atvirai”, valdančios interneto dienraštį atviraklaipeda.lt, dalininkas.

Pareiškime minimas ir ministro žmonos verslo bendrasavininkis Nerijus Pačėsa, kuris yra ilgametis ISM universiteto rektorius, šiuo metu vadovaujantis savo įsteigtai privačiai mokymo įstaigai „Erudito licėjus“. Savo ryšių su N. Pačėsa ministras S. Gentvilas taip pat nėra deklaravęs.

Ministras ir jo sutuoktinė architektė taip pat nėra deklaravę ryšių su Lietuvos architektų sąjunga ir kitomis organizacijomis, nors pats ministras teikia Architektūros įstatymo pakeitimus, dalyvauja susitikimuose su architektų sąjungos nariais.

„S. Gentvilo pateikiamoje 2020 m. deklaracijoje skelbiama, kad jis yra Privačių miškų ir žemės savininkų asociacijos narys, tačiau ministras nėra nusišalinęs nuo sprendimų, susijusių su privačių miškų reguliavimu ir aktyviai dalyvauja visuose Nacionalinio miškų susitarimo, kurio organizatorius yra Aplinkos ministerija, posėdžiuose. Paaiškėjo, kad dar būdamas Seimo nariu 2016–2020 m. Seimo kadencijoje jis tris kartus kreipėsi į Lietuvos Vyriausiąjį administracinį teismą, siekdamas panaikinti aplinkos ministro ir energetikos ministrų įsakymus (…) “, – sako Seimo narė. 

Jos teigimu, įtarimų dėl ministro skaidrumo kelia ir tai, kad S. Gentvilas Seimo ir Vyriausybės internetiniuose tinklapiuose pateiktoje savo oficialioje biografijoje, skirtingai nei anksčiau teiktose biografijos versijose, nenurodo, kad prieš tapdamas Seimo nariu ėjo stebėtojo pareigas Klaipėdos miesto savivaldybės įmonėje UAB „Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras“ (KRATC), o vos tapęs aplinkos ministru, 2020 m. gruodžio 14 d. įsakymu skyrė beveik 6 mln. eurų paramą KRATC.

7 Comments

  1. Pranas

    Akivaizdu,kad Girskienė stumia išorinio uosto Klpd statybą – kas bus ekokatastrofa visai Lietuvos pakrantei.

    Reply
  2. Taigi

    Taigi Girskienė,kaip supratom, yra už išorinio uosto statybą Melnragėje? Domintų mus, kaip rinkėjus, kaip ten jai su viešaisiais interesais buvo prieš tampant Seimo nare? Šventuole dedantis apie save reikėtų irgi prisiminti, jei norit priminsim…..

    Reply
    • Aš ne Girskienė

      Aš domiuosiu kas vyksta Klaipėdoje ir Lietuvoje , todėl skaitau pasisakymus ir stebiu balsavimus . Aš girdėjau Girskienę kalbant ir balsuojant ” už uostą Būtingėje ” . Jūs nežinote ? Domėkite , tada nereikės klausti ar pletkinti …

    • Tam taigi

      Susiraskite Klaipėdos m tarybos Kolegijos balsavimą , jei neklystu be Girskienės PRIEŠ uosto plėtrą Melnragėje balsavo ir Simonavičiūtė . Man patinka žmonės , kurie dirba nuosekliai . Kalba ir balsuoja , čia apie tarybos narius , kandidatus į seimą ….O apie liberalų Gentvilą to negaliu pasakyti …

  3. Pagaliau bus paviešinti

    liberalaus ministro siekiai …..Nors ko norėti iš partijos , kuri dalyvauja politinės korupcijos byloje , nario ? O balsavę už šį liberalų į seimą be kritinio mąstymo ? Ar taip pat turėjo privačių interesų ? Eilinis kvailinimas rinkėjui – ” statys uostą Melnragėje ir kirs Girulių mišką ” ,o patys statosi namus Melnragėje ? Matyt todėl ir nedeklaravo statybų , kad niekas nežinotų ? 🙂 Už ką ” kovojote ” ramašauskai , melnragiškiai , bei puteikistai ? ” Ačiū ” tokį ” skaidrų ” seimo narį …Atsistatydinimas be abejonės būtų išeitis , bet …atsistatydina tik dar turintys gramą padorumo ar gėdos ?

    Reply
  4. lašas

    Manau sūnus tėvo nepralenks .

    Reply
  5. Šaunuolė!

    Ir pagarba, ir sėkmės, ir kantrybės, ir neblėstančio ryžto aiškinantis s.g. „darbelius” .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This