Atnaujintuose mokymo planuose – dėmesys matematikai ir sportui

Švietimas

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė patvirtino atnaujintus Pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendruosius planus, į kuriuos atsižvelgusios mokyklos rengs savo mokyklų planus ir organizuos ugdymą per ateinančius dvejus mokslo metus.

Ypatingas dėmesys skiriamas matematikai ir fiziniam ugdymui, kai kuriose klasėse didinant šių dalykų pamokų skaičių, taip pat atsisakoma smulkaus reglamentavimo, daugiau laisvės suteikiant pačioms mokykloms, teigiama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime spaudai.

Jame pažymima, jog iki šiol 9 klasėje matematikai buvo skiriamos 3 pamokos, 10 klasėje – 4 pamokos, o nuo kitų mokslo metų suteikiama papildoma pamoka 9 klasėje, tad pamokų skaičius 9 ir 10 klasėse bus suvienodintas.  

Taip pat 9–10 (I–II gimnazijos) klasių mokiniams atsiranda galimybė atlikti ilgalaikį projektinį darbą.

Teigiama, jog mokyklose mokinių projektinė veikla yra populiari, ji patraukli ir mokiniams, nes atlikdamas projektą mokinys mokosi kitaip – per praktiką, tyrinėdamas, eksperimentuodamas. Baigiant pagrindinio ugdymo programą rekomenduojama atlikti ilgalaikį projektinį darbą, kurio trukmė gali būti ir vieneri mokslo metai. Šis projektinis darbas neprivalomas, moksleiviai galės rinktis savo nuožiūra. Aktualiausia gali būti ketinantiems atlikti baigiamąjį brandos darbą paskutinėse gimnazijos klasėse ir nori įgyti daugiau reikalingos patirties.  

Įgyvendinant Sporto įstatymo nuostatas dėl didesnio mokinių fizinio aktyvumo ir palaipsninio fizinio ugdymo pamokų skaičiaus didinimo iki 3 val., nuo kitų mokslo metų viena pamoka padidintas pamokų skaičius fiziniam ugdymui 8 klasėje. Iki tol buvo 2 pamokos per savaitę, nuo rugsėjo planuojamos 3 pamokos. 

Kita naujovė – mokiniams, kurie mokyklai atstovauja sporto varžybose, olimpiadose savaitgaliais, bus galima suteikti laisvą dieną, pavyzdžiui, prieš olimpiados dieną. Laisvų dienų suteikimo tvarką nusistatys mokykla. Siūlymas suteikti mokiniams laisvą dieną buvo gautas svarstant Bendrųjų ugdymo planų projektą.  

Pritarta ir kitam siūlymui, kad mokymui nuotoliniu būdu mokykla ne karantino laikotarpiu galėtų skirti iki 30 proc. ugdymo laiko. 

Atnaujintuose Bendruosiuose ugdymo planuose palikti praktikoje pasiteisinę sprendimai, pvz., dalykams skiriamų valandų skaičius nustatytas dvejiems metams, kad mokyklos pačios galėtų laisviau perskirstyti, išsidalinti ugdymo valandas, skirtas mokinių mokymosi poreikiams ir mokymosi pagalbai teikti. Taip pat išlieka ir kitos galimybės mokyklai: perskirstyti pamokas kitaip, nusistatyti mokinių vasaros atostogų pradžią, esant poreikiui keisti atostogų datas, pasirinkti  pasirenkamuosius dalykus, nusistatyti trimestrų trukmę. 

Bendruosiuose ugdymo planuose pirmą kartą atsisakoma dviejų atskirų dokumentų – Pradinio ugdymo bendrųjų planų ir Pagrindinio ir vidurinio ugdymo bendrųjų planų, jie sujungiami į vieną. Pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo planai bus pateikti tik elektroniniu, mokykloms patogesniu formatu.  

Švietimo ministro įsakymu tvirtinami bendrieji ugdymo planai nustato mokslo dienų skaičių, pamokų skaičių, apibrėžia kitus ugdymo ypatumus: mokymą namuose ir jam skiriamą pamokų skaičių, sugrįžusių ir atvykusiųjų asmenų mokymo organizavimą, mokymosi krūvių reguliavimą, specialiųjų ugdymo poreikių mokinių ugdymą ir kt.

Švietimo įstatymas įpareigoja Bendruosius ugdymo planus atnaujinti kas dveji metai.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Palangoje aptarti ir vienuoliktokų matematikos tarpiniai patikrinimai

Šiuo metu šalyje vykstantys vienuoliktokų tarpiniai patikrinimai jau sukėlė nemažai kalbų. Daug nepasitenkinimo sulaukė matematikos užduotys, apie jas pasisakė ir ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurias švietimo įstaigas remontuos šiemet

Klaipėdos miesto savivaldybė skelbia, kad uostamiesčio švietimo įstaigų infrastruktūrai gerinti 2024 metais numatoma skirti 11,5 mln. Eur. Be to, šiemet ...
2024-01-17
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Keliolika mokyklų vėl gavo grasinančius laiškus: pataria, kaip elgtis

Antradienio rytą policijoje vėl buvo registruojami pranešimai apie gaunamus elektroninius laiškus (šį kartą – anglų kalba), kuriuose grasinama susprogdinti pastatus ...
2023-11-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This