Griautinuose pastatuose gyvenančių žmonių likimas dar neišspręstas

Regionas, Svarbu

Lietuvos apeliacinis teismas leido Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai (VTPSI) užsiimti neteisėtai Juodkrantėje pastatyto vadinamojo jachtininkų viešbučio griovimu.

Tačiau kaip bus elgiamasi su šiuose pastatuose gyvenančiais žmonėmis, iki šiol taip ir neatgavusiais už būstus sumokėtų pinigų iš verslininkų, sulaukusių valstybės kompensacijų, institucijos kol kas pasakyti negali.

Šalia stovėjęs restoranas jau nugriautas, o vadinamojo jachtininkų viešbučio istorija vis dar figūruoja teismuose. „Google Street View“ nuotr.

Istorija su „ilga barzda”

Iki šiol teismuose tebenarstoma statybų Juodkrantėje, L. Rėzos gatvėje, istorija prasidėjo dar 2002 metais, kai Neringos savivaldybės taryba patvirtino žemės sklypo detalųjį planą, o 2004 m. išdavė AB poilsio namams „Ąžuolynas“ statybos leidimą statyti jachtklubą, žuvų restoraną ir jachtininkų viešbučius.

Po kelių mėnesi „Ąžuolynas“ pardavė pradėtus statyti, 7 proc. baigtumo pastatus bendrovei Verslo investicijų projektų centras, kuris užbaigė statybas ir pardavė pastatus žmonėms. Tačiau 2006 m. prasidėjo teisminiai ginčai dėl statybų legalumo, kurie baigėsi tik 2010-aisiais, kai „Ąžuolynas“ ir Verslo investicijų projektų centras buvo įpareigoti nugriauti pastatus. Butus nusipirkę gyventojai juos turėjo grąžinti įmonei, o ji žmonėms – 1,3 mln. eurų.

Tačiau Verslo investicijų projektų centras su žmonėmis taip ir neatsiskaitė, nepaisant to, kad valstybė teismų sprendimu šiai įmonei turėjo sumokėti 1,2 mln. eurų už nugriautą šalia stovėjusį restoraną. Visą šią istoriją išsamiai yra aprašęs portalas 15min.lt.

Inspekcija galės užsiimti griovimu 

Pernai spalį į Klaipėdos apygardos teismą kreipėsi klaipėdietė antstolė Asta Rimaitė-Žičkuvienė, prašydama leisti pakeisti vykdymo tvarką. Prašymas buvo motyvuotas tuo, jog VTPSI informavo, kad „Ąžuolynas“ ir jau likviduojamas Verslo investicijų projektų centras tik iš dalies įvykdė teismo sprendimą  nugriovė tik žuvų restoraną, o jachtininkų viešbutis  tebestovi. Todėl antstolė prašė suteikti VTPSI pačiai nugriauti statinį ir patirtas išlaidas išieškoti iš „Ąžuolyno“  bei Verslo investicijų projektų centro.  

Pastarasis nurodė, kad tokios išlaidas turėtų atlyginti ne sąžiningi statytojai”, o valstybė ir Neringos savivaldybė. „Ąžuolynas“ savo ruožtu tikino, kad neginčija savo prievolės nugriauti pamatus, bet negali to padaryti, kol Verslo investicijų projektų centras nenugriovė savo statinių dalies. 

Aštuonis butus įsigijusių asmenų advokatas Andžej Stankevič teigė, jog pastatus inspekcija galėtų griauti tik tuo atveju, jei tuo pačiu metu būtų įvykdyta prievolė atsiskaityti su jo klientais.  

Klaipėdos apygardos teismas pernai gruodį patenkino antstolės prašymą, bet kartu nurodė, kad VTPSI galės užsiimti pastatų griovimu tik tada, kai žmonėms bus sumokėtos teismo sprendimu priteistos lėšos ir išspręstas gyventojų iškeldinimo klausimas. 

Apeliaciniam teismui skundą dėl tokio pirmos instancijos teismo sprendimo pateikę būstus įsigiję žmonės dėstė nuogąstavimus, kad iškyla grėsmė, jog inspekcija ar antstolė gali pasirinktinai vykdyti tam tikras sprendimo dalis – nugriauti pastatus dar neatsiskaičius su žmonėmis. Tokią poziciją palaikė ir trečiaisiais asmenimis byloje esantys Neringos savivaldybė bei bankas „Swedbank”. 

Tačiau bylą išnagrinėjęs teisėjas Kazys Kailiūnas konstatavo, kad nėra jokio teisinio pagrindo netenkinti antstolės pareiškimotaip liktų neįvyktas teisėtas teismo sprendimas, kas reikštų konstitucinių teisinės valstybės, teisingumo principų privalomumo paneigimą ir susidarytų netoleruotina situaciją, kai nesant konstituciškai pateisinamo pagrindo, teismo sprendimai gali būti nevykdomi, o šalys gali turėti naudą iš neteisėtų veiksmų. 

Anot teismo, gyventojų iškeldinimo klausimas jau yra išspręstas kitoje byloje. Be to, pabrėžta, kad tenkinus antstolės prašymą nesudaromos prielaidos pasirinktinai vykdyti tik sprendimo dalis (nugriauti pastatus), nevykdant viso sprendimo Priminta ir tai, kad esant poreikiui galima skųsti antstolio veiksmus. 

Kas toliau? 

Pasiteiravus, kaip toliau bus elgiamasi siekiant įvykti tokį sprendimą, antstolė A. Rimaitė-Žičkuvienė raštu atsakė, kad dar nėra gavusi teismo sprendimo ir nieko pakomentuoti negali.  

To teigė kol kas negalinti padaryti ir VTPSI, tačiau kartu savo atsiųstame atsakyme ji priminė, kad vyko asmenų iškeldinimo byla.  

Projekto vystytojui UAB ,,Verslo investicijų projekto centras“ (UAB „VIPC“) iškelta bankroto byla, savininkams lėšos už pastatų įsigijimą iš UAB VIPC“ negrąžintos. 2020-06-19 Klaipėdos apylinkės teismo sprendimu atsisakyta iškeldinti jachtininkų viešbučių pirkėjus, kol UAB „VIPC“ negrąžins už parduotus statinius priteistų pinigų (įsiteisėjo 2020-10-08)„, – rašo inspekcija.  

Būstus įsigijusių žmonių interesus ginantis advokatas A. Stankevič teigė, jog dabar susiklostė tokia situacija, kad jau egzistuoja du teismo sprendimai, kurių vienas draudžia iškeldinti žmones, kol su jais neatsiskaityta, o kitas leidžia griauti namus VTPSI, bet irgi pabrėžiama atsiskaitymo aplinkybė. 

„Realių veiksmų iš antstolių kol kas nėra. Jei visgi būtų nuspręsta imtis namų griovimo dar neatsiskaičius, tikrai kiltų didelis triukšmas”, – sakė advokatas.   

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Vasario 16-oji tarpukario Klaipėdoje: nuo alučio iki apspjaudomų trispalvių

Klaipėdos kraštas, 1923-iaisiais tapęs Lietuvos dalimi, praturtėjo nauja švente – Vasario 16-osios minėjimais. Iš tarpukario Klaipėdos spaudos matyti, kad neatsiejama ...
2024-02-16
Skaityti daugiau

ELTA

Neringoje baigti „Zuikio daržo“ namelių griovimo darbai

Neringos savivaldybė informuoja, kad antradienį Nidoje baigtas paskutinių neteisėtai stovinčių penkių prekybinių namelių, kuriuose daugiau kaip dešimtmetį veikė kavinė „Zuikio ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This