Kapų lankymas – su kliūtimis

Miestas

Nuo seno lietuviai turi tradiciją per Motinos dieną lankyti artimųjų kapus. Ne išimtis buvo ir praėjęs sekmadienis. Tačiau dalis vyresnio amžiaus klaipėdiečių šią dieną prisimins ne itin maloniai.

Apie tądien garbaus amžiaus kapų lankytojų laukusius siurprizus „Atvirai Klaipėdai” papasakojo portalo skaitytojas.

„Sekmadienį, Motinos dieną, į Joniškės kapines atvežti pagyvenę aštuoniasdešimtmečiai ir vyresni bei judėjimo negalią turintys piliečiai buvo pažeminti ir nuvilti”, – portalui atsiųstame laiške teigė Aldas.

Asociatyvi Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak vyro, lankytojus prie kapinių pasitiko nuleistas užtvaras ir pridaryti vartai į kapines – į jas įvažiuoti neleista. Ant vartų kabojo lapelis, skelbiantis, jog įvažiuoti į kapinių teritoriją galima tik iki 12 val.

„Šalia vartų sėdinti apskritaveidė kažkokios, pasak jos, savivaldybės nusamdytos bendrovės darbuotoja apgailestaudama aiškino, kad taip nutarė valdžia. Kokia – miesto ar kapinių – neaišku. Situacija buvo graudi ir apgailėtina, kai vos paeinantys senučiukai turėjo kaip klipatos klibinkščiuoti artimųjų kapų link. Kas priėmė tokį sprendimą? Kodėl įvažiuoti uždrausta po 12 val.? Kodėl apie tokią tvarką, o tiksliau netvarką nebuvo išankstinės informacijos?” – retoriškai klausimus žėrė skaitytojas.

Šiuos skaitytojo klausimus pateikėme Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus patarėjai Daivai Breivei.

Jos teigimu, už kapinių saugojimą bei patekimą į kapines yra atsakinga bendrovė „City Service Cleaning“.

Pasak valdininkės, kapinių priežiūros tvarką reglamentuoja Klaipėdos miesto tarybos šių metų sausio 28 d. priimtas sprendimas, kuriame, be kita ko, nurodoma, jog į kapines draudžiama važiuoti motorinėmis transporto priemonėmis.

Visgi taisyklės numato ir keletą išlygų, tarp kurių – į kapines su automobiliu gali patekti asmenys su negalia, pateikę neįgalumo pažymėjimą, arba vyresni nei 80 metų asmenys, pateikę amžių patvirtinančius dokumentus.

„Atkreipiu dėmesį, kad lankymo tvarka ir laikas buvo tokie pat, kaip ir Vėlinių bei Visų šventųjų dienas, kuri yra taikoma ne vienerius metus. Šventinėmis dienomis suaktyvėja ne tik kapinių lankymas bei kapinių tvarkymo darbai. Taip automatiškai suaktyvėja ir transporto eismas kapinių teritorijoje. Kadangi iš kapinių lankytojų, kurie kapines aplanko pėsčiomis, nuolat gauname daug nusiskundimų dėl transporto eismo bei greičio kapinių teritorijoje, todėl buvo nuspręsta transporto srautus riboti, suteikiant galimybę su transporto priemone į kapines įvažiuoti iki 12 val. Vėlesnis laikas skirtas pėstiesiems”, – komentavo D. Breivė.

Jos teigimu, artimųjų kapus su transporto priemone buvo galima lankyti iki Motinos dienos bei po jos kitomis įprastomis dienomis.

1 Comment

  1. Anonimas

    Labai geras sprendimas dėl ribojimo motorinėms transporto priemonėms patekti į kapinių teritoriją. Nežinau kaip Joniškės kapinėse, bet Lėbartų kapinės jau tapo greitkeliu. Net yra susidūrę automobiliai, neprasilenkė pėščiųjų take. Avarijos nuotraukas buvau išsiuntusi tuometinei kapinių priežiūros skyriaus vedėjai. Ir kai pamatai tuos „neįgaliuosius”, kurie 50 metrų iki kapavietės nedaeina, tai ir nebesuvoki kaip turi atrodyti sveikas žmogus. Vien apgavystės, anei Dievo, anei velnio nebebijo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kviečia Silkės festivalis

Masinių renginių organizatorius „Bravo idėja” kviečia į Klaipėdą pirmąjį gegužės savaitgalį, 3-5 d., prie Dangės krantinių gerai praleisti laiką su ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos kapinės sparčiai plečiasi tik popierių šūsnyje

Pasirašyta nauja sutartis dėl Klaipėdos miesto kapinių plėtros galimybių studijos papildymo naujomis galimomis teritorijomis. Už 10 tūkst. eurų bus koreguojama ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Spyglys

Išvažiavo kapinių, parsivežė... ragų*

Dalyvaus susitikime su Klaipėdos rajono meru dėl kapinių plėtros – antradienį paskelbė Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus apie savo susitikimą su ...
2023-05-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This