„Yazaki” nutraukus veiklą – Užimtumo tarnybos pagalba

Verslas

Kur rasti kitą darbą? Kokių naujų įgūdžių įgyti? Kaip užsiregistruoti? Tokie klausimai pastarosiomis dienomis aptarinėjami susitikimuose su šimtais pajūrio regiono darbuotojų, kurie balandį neteko darbo. 

Uostamiesčio darbo rinką sudrebino laidų rinkinius automobiliams gaminančios UAB „Yazaki Wiring Technologies Lietuva“ pranešimas apie bendrovės likvidavimą. Užimtumo tarnyba skelbia, jog yra informuota apie numatomą 435 darbuotojų atleidimą. 

UAB „Yazaki Wiring Technologies Lietuva“ atleidžia 435 darbuotojus. Gamyklos nuotr.

Sumažėjęs užsakymų skaičius dėl pandemijos patiriamų nuostolių privertė bendrovę „Yazaki Wiring Technologies Lietuva“ trauktis iš Lietuvos. Įspėti apie atleidimą 342 gamybos darbininkai, 36 administracijos darbuotojai ir specialistai, 22 brigadininkai ir meistrai, 12 technikų, 11 kokybės kontrolierių, 7 sandėliuotojai ir 5 skyrių vadovai.

„Vieno didžiausio investuotojo pasitraukimas iš Klaipėdos yra didelis praradimas darbo rinkai ir gyventojams. Nuolat bendraujame ir keičiamės informacija su įmonės atstovais. Įvertinę darbuotojų profesijas, išsiaiškinome jų poreikį Klaipėdos regione. Personalo tarnybai nuolat teikiame informaciją apie uostamiesčio pramonės įmonėse esančias laisvas darbo vietas. Kitų darbdavių siūlomos darbo pozicijos viešai skelbiamos įmonėje su mūsų darbuotojų kontaktais“,  – pranešime spaudai pažymi Klaipėdos klientų aptarnavimo departamento direktorė Jurgita Petraitienė. 

Darbuotojams sudarytos sąlygos darbo paieškai – įmonėje įrengti keturi kompiuteriai, skirti vietoje analizuoti darbo pasiūlymus, kitų darbdavių siūlomas pozicijas.  Paskirti du personalo tarnybos darbuotojai norintiems padeda parengti CV, susisiekti su potencialiu darbdaviu ir tartis dėl darbo pokalbio.  

Pasak J. Petraitienės, Klaipėdos klientų aptarnavimo departamento kiekviename skyriuje paskirti atsakingi specialistai šios įmonės darbuotojų konsultacijoms, pasirengę užtikrinti sklandų registracijos procesą, suteikti grupėms, individualias ir psichologo konsultacijas darbuotojams. 

Įmonėje jau įvyko trys susitikimai su įspėtais apie atleidimą darbuotojais, jiems pristatytos Užimtumo tarnybos teikiamos paslaugos ir priemonės, naujos profesijos pasirinkimo ir persikvalifikavimo galimybės. Įmonės darbuotojai buvo pakviesti į susitikimą su nauju darbdaviu Klaipėdos LEZ, kuris numato įsteigti apie 150 darbo vietų daugiausiai gamybos darbuotojams: mašinų operatoriams, gamybos darbuotojams, elektrikams, šaltkalviams, keltuvų vairuotojams, laboratorijų asistentams. 

Atleidžiamais darbuotojais domisi ir kitos Klaipėdos miesto ir rajono įmonės. 

Prieš teikdami kitų darbdavių siūlomas darbo pozicijas, Užimtumo tarnybos konsultantai  pirmiausia įvertina asmens turimą kvalifikaciją ar kompetencijas, darbo patirtį, motyvaciją, socialinius įgūdžius ir kitas aplinkybes. Su Užimtumo tarnybos konsultantu klientas gali aptarti registruotas laisvas darbo vietas, gauti darbo pasiūlymus, atitinkančius išsilavinimą, turimą darbo patirtį, įgūdžius ir kt., pasirengti gyvenimo aprašymą, pasiruošti pokalbiui su darbdaviu, dalyvauti darbuotojų atrankose. 

UAB „Yazaki Wiring Technologies Lietuva“ iš viso dirba 463 darbuotojai, kurių amžiaus vidurkis – 32-33 metai, dominuoja moterys. Šiuo metu 145 darbuotojai yra vaiko priežiūros atostogose. Iš atleidžiamų 435 darbuotojų 344 gyvena Klaipėdoje, 73 – Klaipėdos rajone, 32 – kituose rajonuose. 

Situacija darbo rinkoje 

Gegužės 1 d. Klaipėdoje registruotas nedarbas siekė 14,2 proc. – tai 0,8 proc. mažiau nei balandžio 1 d. 

Šiuo metu Klaipėdos klientų aptarnavimo skyriuje registruota beveik 950 laisvų darbo vietų. 62 proc. laisvų darbo vietų skirta kvalifikuotiems darbininkams ir paslaugų sektoriaus darbuotojams. Šioje grupėje daugiausiai laisvų darbo vietų staliams, virėjams, izoliuotojams, suvirintojams, betonuotojams, elektromonteriams, pardavėjams, elektrikams, metalinių konstrukcijų surinkimo šaltkalviams, metalo pjovimo staklių operatoriams. 

Nekvalifikuotų darbuotojų grupėje daugiausiai laisvų darbo vietų skirta pagalbiniams darbininkams, valytojams, aplinkos tvarkytojams, pakuotojams, nekvalifikuotiems statybos darbininkams. 

Klaipėdoje nuo metų pradžios iš viso gauti 4 pranešimai apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus Klaipėdoje. UAB „Baltic TS Group“ (42 įspėti darbuotojai) – dėl bankroto, UAB „Lietuvos paštas“ (43) – dėl automatizuotos siuntų skirstymo sistemos įdiegimo, dalis pareigybių tapo perteklinėmis. „Yazaki Wiring Technologies Lietuva“ (435) likviduojama bendrovė. Apie UAB „Virtakis“ grupės darbuotojų atleidimą gauta preliminari informacija – dėl įmonės bankroto numatyta atleisti 84 darbuotojus. 

 2020 metais 11 Klaipėdos miesto įmonių pranešė apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus, buvo įspėti 235 darbuotojai. 

Šiais metais Užimtumo tarnyba gavo 135 pranešimus apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus šalyje, įspėti apie atleidimą  daugiau kaip 6,6 tūkst. darbuotojų. Daugiausiai grupės darbuotojų atleidimų –  paslaugų (81) ir pramonės (44) sektoriuose, mažiausiai – statybos (6) ir žemės ūkio (2). Grupės darbuotojų atleidimų atvejais Užimtumo tarnyba įspėtiems darbuotojams numato tinkamiausias darbo rinkos paslaugas ar užimtumo rėmimo priemones, informuoja apie situaciją darbo rinkoje, laisvas darbo vietas, supažindina su perkvalifikavimo galimybėmis.

1 Comment

  1. Pigus triukas

    Tai Užimtumo tarnyba nusprendė pasipiarinti ar „Yazaki ” pelenų? Pigi reklama. Klaipėdoje 14 proc. nedarbo nebuvo kriziniais 2008-2009 metais. Geriausias miestas investuoti, tik investuotojai išeina.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Apklausa: tik 10 proc. gyventojų dirba iš namų

Lietuvos gyventojai labiausiai linkę dirbti ofise arba hibridiniu būdu. Bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi visuomenės apklausa parodė, kad vos 10 ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tarp Lietuvoje dirbančių užsieniečių daugiausia baltarusių

Šalies darbo rinkoje sparčiai daugėja atvykusiųjų iš užsienio. Per metus jų skaičius išaugo 56 tūkst. ir dabar sudaro beveik 142 ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėda ryškiai išsiskiria pagal du darbo rinkos rodiklius

Klaipėdos regione kvalifikuotų darbuotojų poreikis nuosekliai auga, o didžiausius iššūkius savo veiklai įmonės sieja su augančiomis išlaidomis ir darbuotojų trūkumu. ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This