Klaipėdos centre esantis sklypas grąžintas valstybei

Miestas

Klaipėdos apygardos teismas tenkino Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorės Lauros Paulikienės ieškinį ir pripažino negaliojančiu susitarimą, kuriuo bendrovė „Nidos turtas“ perkėlė dalį žemės sklypo į valstybei priklausančią žemę miesto centre. Klaipėdos apygardos teismo teisėjos Giedrės Seselskytės priimta nutartimi pritaikyta restituciją ir minėtoji sklypo dalis grąžinama valstybei.

„Nidos turtas“ 2013 metais aukciono būdu įsigijo kiek daugiau nei pusės hektaro valstybinės žemės sklypą, esantį Klaipėdoje, K. Donelaičio gatvėje su jame esančiais statiniais – garažais ir gyvenamuoju namu. Ši daugiau nei pusės hektaro žemės sklypo dalis buvo suformuota minėtiems statiniams eksploatuoti bendrame 1,9721 ha žemės sklype.

Verslininkų įsigyti garažai jau transformuojami į gyvenamąjį namą. Dalis šalia esančio sklypo, anot teismo, turi grįžti valstybei. Martyno Vainoriaus nuotr.

Praėjus kiek daugiau nei dvejiems metams po žemės įsigijimo, įmonė su Nacionalinės žemės tarnybos Klaipėdos miesto ir Neringos skyriumi pasirašė susitarimą dėl naudojimosi nekilnojamuoju turtu tvarkos nustatymo. Šiuo susitarimu įmonė nuosavybės teise valdomą vientisą žemės sklypą padalino į du, kurių vieną (0,2264 ha) išmainė į valstybei nuosavybės teise priklausančią žemės dalį, besiribojančia su Klaipėdos skulptūrų parku.

Dalį šio išmainyto žemės sklypo – 0,0768 ha – bendrovė 2016 metais pardavė vienai moteriai už 190 tūkst. eurų, įsipareigodama iki galutinio atsiskaitymo žemės sklype pastatyti tvorą nuo Skulptūrų parko ir teniso kortų, sklype iškirsti esamus medžius, pakeisti žemės sklypo paskirtį iš visuomeninės paskirties teritorijos į gyvenamąją teritoriją. Bendrovė taip pat įsipareigojo užtikrinti pirkėjai galimybę pastatyti ne mažesnį nei 300 kv. m. bendro ploto pastatą su gyvenamosios ir visuomeninės paskirties patalpomis bei įrengti kelią, leidžiantį patekti į sklypą.

„Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorės L. Paulikienės tyrime nustatyta, kad susitarimas dėl naudojimosi nekilnojamuoju turtu tvarkos nustatymo sudarytas pažeidžiant viešąjį interesą bei prieštaraujant imperatyviosioms Žemės įstatymo normoms. Konstatuota, jog teisės aktuose nėra numatytos galimybės vykdyti valstybinės ir privačios žemės mainus, todėl pasirašytas susitarimas prieštarauja numatytoms įstatymo normoms. Taip pat pažymėtina, kad žemės sklypas, į kurį buvo perkeltas bendrovės sklypas, yra Klaipėdos miesto centrinėje dalyje, patenka į Kultūros paveldo teritoriją, ribojasi su klaipėdiečių ir miesto svečių intensyviai lankomu Skulptūrų parku”, – rašoma prokuratūros pranešime. 

Klaipėdos apygardos teismas tenkino prokurorės, ginančios viešąjį interesą, ieškinį ir pripažino statybų įmonės ir Nacionalinės žemės tarnybos Klaipėdos miesto ir Neringos skyriaus pasirašytą susitarimą negaliojančiu. Teismo sprendimu taikyta restitucija, pagal kurią neteisėtai perkeltas žemės sklypas turi būti grąžinamas valstybei. Be to, teismas nusprendė pripažinti negaliojančia ir pirkimo-pardavimo sutartį, pagal kurią statybų bendrovė pardavė dalį perkelto žemės sklypo. „Nidos turtas” privalės grąžinti avansu už sandorį iš moters gautus 40 tūkst. eurų.

Šis sprendimas dar gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Tamsioje „Šviesos loftų“ istorijoje bando ieškoti teisybės 

Prieš porą metų prasidėjusi, „Atviros Klaipėdos“ ir 15min.lt aprašyta istorija, kaip nusvilo žmonės, susigundę verslininkų planais šalia bendrovės „Regseda“ (buvusio ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This