Prašymas Palangos merui dėl Šviesos gatvės

Mums rašo

Neringa Narbuntaitė-Rezyapkina, DNSB „Monciškių pajūrys" pirmininkė
2021-05-05

Komentarų: 0

Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2015 m. rugsėjo 29 d. įsakymo Nr. A1-1137 1 ir 2 punktais buvo patvirtinti Eismo saugumo komisijos siūlymai dėl draudimo sustoti ir stovėti automobiliams Šviesos g. kairėje pusėje perkeliant kelio ženklą Nr. 332 „Sustoti draužiama” į sankryžą su Jotvingių g. bei riboti Šviesos g. nuo sankryžos su Latgalos g. link jūros greitį iki 30 km/h įrengiant kelio ženklus Nr. 542 „Riboto greičio zona” ir Nr. 545 „Riboto greičio zonos pabaiga”. Tačiau pastarųjų metų patirtis byloja, kad patvirtintos ir įrengtos priemonės nepateisino lūkesčių ir yra visiškai neveiksmingos.

Vasaros metu automobiliai yra statomi abejose Šviesos g. pusėse. Vis mažiau vietos lieka pėstiesiems. Automobiliai tiesiog užstato pėsčiųjų praėjimus, todėl šią problemą labai svarbu išspręsti.

Esant kritinėm situacijom, specialiosios tarnybos Šviesos gatve neturi galimybės pasiekti Ošupio tako arba paplūdimio ir laiku suteikti pirmąją pagalbą.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad Šviesos g. nėra pėstiesiems įrengtų šaligatvių ir toliau nepaisoma greičio ribojimų. Policijos pareigūnai yra nuolat kviečiami suvaldyti susidariusiai situacijai. Pagal esamą situaciją, nesant šaligatvio, pėsčiųjų tako ar kelkraščio, vadovaujantis Kelių eismo taisyklėmis, pėstiesiems leidžiama eiti viena eile važiuojamosios dalies pakraščiu. Kelkraščiu arba važiuojamosios dalies pakraščiu einantys arba kelkraščiu riedučiais, riedlentėmis, paspirtukais važiuojantys pėstieji turi judėti prieš transporto priemonių važiavimo kryptį, t.y. kairiąja kelio puse. Asmenys, kurie kelkraščiu arba važiuojamosios dalies pakraščiu važiuoja neįgaliųjų vežimėliais, vedasi motociklą, mopedą, dviratį, traukia (stumia) rogutes ar vežimėlį, privalo judėti tik viena eile ir tik transporto priemonių judėjimo kryptimi.

Užstačius Šviesos g. iš abiejų pusių automobiliais pėstieji yra priversti pažeidinėti Kelių eismo taisykles, kurios Palangos mieste yra griežtai prižiūrimos ir kontroliuojamos.

Deja, nusistovėjusi ilgalaikė patirtis rodo, kad ekstremalios situacijos susidaro savaitgaliais, vasaros sezono metu arba kai kurių švenčių metu, kuomet didelis poilsiautojų srautas patraukia į pajūrį poilsiui. Pėstieji neturi galimybės laikytis Kelių eismo taisyklėse numatytomis pareigomis, nes Šviesos g. automobilių statymas vyksta abiejose gatvės pusėse (pažeidžiant KET) nepaliekant jokios galimybės saugiai judėti pėstiesiems.

Gyventojai yra nuolat priversti kviesti policijos pareigūnus situacijos suvaldymui, tačiau pastarieji gali tik skirti administracines nuobaudas paliekant toliau stovėti paliktus automobilius arba labai dažnai iš viso neatvyksta fiksuoti KET pažeidimų.

Negana to, esant kritinėm situacijom, specialiosios tarnybos Šviesos gatve neturi galimybės pasiekti Ošupio tako arba paplūdimio ir laiku suteikti pirmąją pagalbą.

O dabar įsivaizduokite situaciją, kad paplūdimyje įvyko nelaimė, skęsta žmogus, o pagalbos tarnybos negali net privažiuoti prie įvykio vietos, nes Šviesos g. iš abiejų pusių užtverta automobiliais.

Ne kartą esame siuntę nuotraukas su pagalbos tarnybos užstrigusiais automobiliais Šviesos g. ankstesniuose mūsų kreipimuose.

Mūsų bendruomenė vis labiau susirūpinusi dėl kasmet blogėjančios situacijos Šviesos g. Be to, norime atkreipti dėmesį ir į tai, kad Monciškių paplūdimys yra išskirtinai pritaikytas neįgaliesiems. Tokiu paplūdimiu negali pasigirti netgi Klaipėdos m. Todėl nemažai tiek Klaipėdos m., tiek ir iš kitų Lietuvos miestų neįgalių žmonių nori patekti Šviesos g. į paplūdimį. Tačiau vėlgi susiduria su tomis pačiomis problemomis, kad Šviesos g. apstatymas transporto priemonėmis jiems apriboja galimybę priartėti prie jūros, o riedėjimas neįgaliojo vežimėlyje vidury Šviesos g. yra nediskutuotinai rizikingas ir absoliučiai nesaugus.

Šviesos g. iki jūros ar dviračių tako vasarą nuolat naudojasi mūsų bendruomenės vaikai, neįgalieji bei poilsiautojai su savo atžalomis, Raganės stovyklautojai.

Nuo gegužės 15 dienos Palangos mieste pradedama rinkti rinkliava už automobilių statymą bei nuo šių metų išplėstos apmokestinamų zonų ribos ir Šviesos g. lieka vos ne vienintelė, kur parkavimas yra neapmokestinamas.

Todėl įvertinus aukščiau išdėstytus argumentus ir visus rizikos veiksnius, pakartotinai prašome:

1. Apmokestinti automobilių stovėjimą (išskyrus neįgaliųjų transporto priemones) įrengus parkomatus, kuris bent šiek tiek sudrausmintų pažeidėjus;

2. Šviesos g. įrengti šaligatvius (takus), įgyvendinti susisiekimo pėsčiomis infrastruktūrą, kuri atitiktų minimalius kokybinius reikalavimus: būtų pakankamo pločio, kokybiškos dangos ir patogi visiems pėstiesiems;

3. Užtikrinti tinkamą automobilių statymą Šviesos g. įrengiant izoliuotas aikšteles ir/arba šalia važiuojamosios dalies specialiai įrengiant juostas;

4. Įrengti Šviesos g. apšvietimą.

Visi prašomi įrengti Šviesos g. elementai yra būtini, kad būtų užtikrintos saugios eismo sąlygos pažeidžiamiausiems eismo dalyviams – pėstiesiems, dviratininkams, neįgaliesiems ir transportui šviesiuoju ir tamsiuoju paros metu. Tai ne tik padės išvengti tvarkos pažeidimų,
bet ir reguliuos automobilių srautus, padidins pėsčiųjų saugumą ir skatins kelionei į Monciškes rinktis dviračius.

Mes prašome ne pasipelnyti, o užtikrinti mūsų bendruomenės bei Monciškėse besilankančių asmenų saugumą ir reguliuoti eismą įvertinus visus rizikos veiksnius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Prasčiausia COVID-19 situacija - Palangoje

Valstybės duomenų agentūra praneša, kad pirmadienį Lietuvoje buvo patvirtinti 38 nauji susirgimai COVID-19 infekcija (devyni žmonės susirgo antrą kartą, du ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This