„Mestillos“ plėtra – be gyventojų pastabų

Miestas, Svarbu

Klaipėdiečiai, kurie jau ne vienerius metus skundžiasi dėl galimai iš „Mestillos“ gamyklos sklindančių erzinančių kvapų, tyliai pritarė jos plėtrai – viešame susirinkime nepareikšta nė vienos pastabos.

Projektuotojų vizualizacija

Pasiūlymų ir pastabų dėl planuojamos plėtros ir numatomų statyti naujo gamybos pastato ir kitos paskirties inžinerinių statinių nesulaukta ir iki viešo susirinkimo.

Jis vyko ketvirtadienio popietę. Viešame susirinkime pristatyti gamybos paskirties pastato ir kitos paskirties inžinerinių statinių, Kretainio g. 5 statybos projektiniai pasiūlymai.

Kadangi gyventojai savo pastabų nepareiškė, viešinimo procesas yra baigtas ir liko gauti tik statybas leidžiantį dokumentą.

Projektinius pasiūlymus pristatęs juos parengusios bendrovės „Sweco Lietuva“ projekto vadovas Liudas Zalunskis teigė, jog nuo 2007 metų Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje veikianti „Mestilla“, prisidėdama prie žiedinės ekonomikos, planuoja papildyti savo esamą veiklą. Numatoma pradėti perdirbti panaudotą augalinį aliejų ir iš jo gaminti dyzeliną. Šiuo metu „Mestilloje“ biodegalai gaminami iš aliejinių augalų, pavyzdžiui, rapsų.

L. Zalunskis vardijo, kad dabar per metus „Mestilla“ pagamina apie 100 tūkst. tonų biodyzelino bei apie 120 tūkst. tonų baltyminių pašarų.

Projekto vadovas aiškino, kad dėl planuojamos ūkinės veiklos jau yra atliktas poveikio aplinkai vertinimas, iš derinančių institucijų gauta teigiama išvada, todėl ir jau yra parengti panaudoto augalinio aliejaus infrastruktūros vystymo projektiniai pasiūlymai.

Nauji objektai planuojami apie 4,5 ha ploto „Mestillos“ gamyklos sklype, rytinėje jo pusėje.

Projektuotojų vizualizacija

Projektiniuose pasiūlymuose, kurie taps techniniu projektu, o vėliau ir statybas leidžiančiu dokumentu, numatytas naujas rezervuarų ūkis – 1600 kv. m ploto aikštelė. Rezervuaruose bus saugomos žaliavos ir paruoštas produktas. Visa aikštele bus išklota betono plokštėmis, kad „potencialiai išsiliejusi žaliava ar produktai nepatektų į aplinką“.

Projektu taip pat numatytas ir filtrų pastatas. Jame bus išdėstyti trijų lygių filtrai, kurie esą efektyviai sumažins skleidžiamą tarša ir kvapus.

Numatoma pastatyti ir panaudoto augalinio aliejaus pirminio apdorojimo gamybinį pastatą. Jame numatyta įranga, kuri atliks pirminį žaliavų perdirbimą.

Naujai „Mestillos“ veiklai taip pat planuojama vamzdynų estakada, skirta sujungti esamos ir planuojamos gamyklos tinklus, bei stoginė, po kuria tilptų sunkvežimiai.

Planuojama, jog iš panaudoto aliejaus per metus bus pagaminama apie 50 tūkst. tonų biodegalų.

Projektuotojų vizualizacija

Nurodoma, kad panaudotas rapsų aliejus bus atvežamas cisternomis prie iškrovimo-pakrovimo posto ir specialia įrangą, kartu su vamzdžių sistema, perkraunamos į žaliavų talpas. Iš jų žaliavos keliaus į aliejaus pirminio perdirbimo pastatą, kur išdėstytas trikantėris ir aušyklė. Trikantėris skirtas žaliavų perdirbimui, o aušyklė atvėsina gamybinius įrenginius.

Perdirbtos žaliavos keliaus į joms skirtas talpas. Pasiekus reikiamą temperatūra, perdirbtos žaliavos bus sumaišytos su priedais ir taip gaunamas produktas – biodyzelinas.

„Ant kiekvieno rezervuaro numatyti alsuokliai, kurie susijungia su ortakiais, per kuriuos užterštas oras keliauja į trijų lygių filtrus. Užterštas oras paimamas ir nuo visų gamybinių patalpų ir taip pat  keliauja į trijų lygių filtrus, kur oras efektyviai išvalomas ir išmetamas per kaminą. Pagal poreikį yra numatomi kondicionieriai. Numatomas išmetamas oro srautas nuo gamybinių pastatų yra apie 1400 m³/val. Numatomas išmetamas oro srautas nuo rezervuarų yra apie 800 m³/val.“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Ir viešame susirinkime L. Zalunskis pabrėžė, kad oro taršai skiriamas ypatingas dėmesys.

„Visas oras, kuris bus surenkamas ir iš rezervuarų ūkio, ir iš aliejaus pirminio apdorojimo pastato, bus nukreipiamas į įrangą, išvalomas ir tik tada išleidžiamas į aplinką“, – tvirtino projekto vadovas.

Projektuotojų vizualizacija

Bendrovės „Mestilla“ atstovas Donatas Petkevičius, paklaustas, kada gamykloje bus pradėta nauja veikla, tvirtino, jog statybų pradžia priklauso nuo leidimo gavimo.

„Kai tik gausime statybas leidžiantį leidimą, nedelsiant pradėsime projekto įgyvendinimą. Tai nuo pradžios iki pabaigos gali trukti nuo metų iki pusantrų. Planuojama bendra investicijų suma yra apie 6 milijonai eurų“, – teigė D. Petkevičius.

Naujoje gamykloje, kurioje bus perdirbamas panaudotas aliejus, papildomų darbo vietų neplanuojama. Numatoma, kad ją aptarnaus dabar „Mestilloje“ dirbantys žmonės.

4 Comments

  1. Marijus

    Tiksliau būtų buvę pasakyti -nieks nežinojo apie svarstymą.

    Reply
  2. Gyventojas

    Nebuvo gauta pastabų iš gyventojų, keista ? Per tuos Zumus gyventojai dar nepratę bendrauti…
    Pristatyme rašoma kad stengsis mažinti smarvę, tai reiškia, kad vistiek kažkiek smirdės !
    Ir kaip suprasti L. Zalunskio išsireiškimą, kad oro taršai bus skiriamas įpatingas dėmesys ?
    Tai ką, stengis įpatingai teršti ?
    Tada išeina smirdėjo bulviniais blynais, o dabar smirdės blynais su varške ?
    Tai toks gyventojo pastebėjimas !

    Reply
    • AntiGyventojas

      Labai gaila, bet šiuo atveju gyventojas pabandė pajuokauti mediniais juokeliais…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Nuomonės

Oro kokybės stebėsena toli gražu nėra pinigų švaistymas

Klaipėdos miestas ypatingas vien tuo, kad per visą miesto ilgį šiaurės-pietų kryptimi driekiasi uostas, į kurį veda svarbios valstybinės magistralės, ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Suprato, kad šimtai tūkstančių - vėjais, bet sprendimui pritarė

„Pinigai – vėjais”, – taip diskusiją dėl projekto „Klaipėdos miesto savivaldybės automatinių (stacionarių) aplinkos oro kokybės stebėjimo stotelių įrengimas“ teikimo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This