Spaudos dieną – kompromisinis teismo sprendimas „Klaipėdos” dienraščio byloje

Miestas, Svarbu

Gegužės 7-ąją, kai Lietuvos žurnalistai mini profesinę šventę, Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai paskelbė sprendimą byloje, kurią inicijavo dienraštį „Klaipėda” valdanti bendrovė, panorusi nemokėti pernai atleistam sporto žurnalistui Česlovui Kavarzai 6 262 eurų už darbą sekmadieniais.

Česlovas Kavarza. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad nuo 1996-ųjų „Klaipėdoje” dirbęs Č. Kavarza pernai birželį buvo atleistas pagal Darbo kodekso straipsnį, kai darbuotojo atliekama darbo funkcija darbdaviui tampa pertekline dėl darbo organizavimo pakeitimų ar kitų priežasčių, susijusių su darbdavio veikla. Tokiu atveju darbuotojui išmokama dviejų jo vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinė išmoka, o jis pats gauna iš valstybės ilgalaikio darbo išmoką, kurios dydis priklauso nuo nepertraukiamo darbo stažo toje darbovietėje.

Sporto žurnalistu dirbusio Č. Kavarzos darbo sutartyje buvo nurodyta 5 darbo dienų savaitė, tačiau jis pats teigė dirbdavęs šešias, o kartais ir septynias dienas per savaitę, jei šeštadieniais vykdavo svarbios rungtynės, bet atlygio už tai negaudavęs.

Dėl to po atleidimo žurnalistas kreipėsi į Darbo ginčų komisiją, kuri konstatavo, jog bendrovė buvusiam darbuotojui privalo sumokėti už darbą sekmadieniais per pastaruosius 3 metus, kadangi atlygio už ankstesnius metus ginčyti nebegalima dėl suėjusio senaties termino.

Komisija nurodė UAB „Klaipėdos dienraštis” žurnalistui sumokėti 6 262 eurus už darbą sekmadieniais, tačiau bendrovė su tuo nesutikdama kreipėsi į teismą ir Č. Kavarza tapo atsakovu civilinėje byloje.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Kristina Sušinskaitė penktadienį priėmė sprendimą, kuriuo bendrovės ieškinys tenkintinas iš dalies – perpus sumažinta suma, kurią „Klaipėdos dienraštis” turės sumokėti buvusiam žurnalistui.

Teismas Č. Kavarzai priteisė 3100,31 Eur (neatskaičius mokesčių). Taip pat bendrovė žurnalistui turės sumokėti 1055 Eur jo patirtų bylinėjimosi išlaidų, o žurnalistas – 1200 Eur buvusios darbovietės bylinėjimosi išlaidų.

Teismo vertinimu, Č. Kavarza neįrodė, kad dirbo visus 97 sekmadienius po 8 darbo valandas per dieną. Tačiau kartu konstatuota, kad bendrovė, būdama atsakinga už tinkamą darbuotojų darbo organizavimą, nevykdė jai, kaip darbdaviui, tenkančių pozityviųjų pareigų kontroliuoti darbuotojo darbo grafiko laikymąsi, pašalinti nustatytus pažeidimus, pakeisti žurnalisto darbo laiko režimą ir darbo grafiką, todėl turi prisiimti neigiamus tokio neveikimo padarinius.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Gražiam Klaipėdos valdžios veidui piešti - po pusę milijono kasmet

Dabartinė Klaipėdos valdžia ketina nuo šių metų daugiau nei tris kartus padidinti išlaidas savo viešiesiems ryšiams. Nors teigiama, kad nemažai ...
2024-01-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco“ pagaliau pradėjo griauti savo palapines

Praėjus beveik mėnesiui po uostamiesčio savivaldybė pranešimo apie tai, kad bendrovės „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ („Klasco“) teritorijoje pradedami palapinėmis vadinamų ...
2023-12-16
Skaityti daugiau

ELTA, Fotoreportažai

Potvynis pajūryje: vienur slūgsta, kitur - stichinis įvykis

Antradienį Kretingoje kilęs ir Karteną bei Klaipėdą pasiekęs potvynis slūgsta. Pasak Klaipėdos mero Arvydo Vaitkaus, situacija stabilizavosi jau ketvirtadienį po ...
2023-11-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This