Pergalės dienos minėjimas – su daina apie kolorado vabalus

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Klaipėdos rusakalbių bendruomenė antrus metus iš eilės karantino sąlygomis sekmadienį paminėjo II pasaulinio karo pabaigą Europoje.

Žinia, šio karo pabaiga Rusijoje, skirtingai nei Vakarų pasaulyje, yra švenčiama diena vėliau – gegužės 9-ąją.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Skirtingai nei pernai, šiemetinis minėjimas jau sutraukė gerokai didesnį dalyvių skaičių. Žmonės būriavosi, skambėjo rusiškos karo dainos. Minėjime dalyvavo ir naujasis Rusijos generalinis konsulas Klaipėdoje Jevgenijus Choriško, kurį uostamiesčio socialdemokratų vardu su šia švente sveikino Lilija Petraitienė.

Vėl gausiai rinkosi žmonės, kaip ir konsulas, įsisegę Georgijaus juosteles, kurios po karo Ukrainoje tapo itin populiarios Rusijoje. Pastariesiems, matyt, buvo skirta poros S. Daukanto gatve vis kursavusių su lietuviška trispalve ir istorine Lietuvos vėliavą pasipuošusių automobilių vairuotojų pro atvirus langus transliuota Vytauto Kernagio daina „Kolorado vabalai”.

Tuo metu prie memorialo iš garsiakalbių periodiškai rusų kalba vis buvo raginama saugoti vieniems kitus ir laikytis saugaus atstumo, bet šios rekomendacijos nelabai kas paisė.

Prie memorialo, kur buvo renkamos ir aukos veteranams, tvarką prižiūrėjo tik keletas policininkų, kiti patruliavo Skulptūrų parke. Pastarųjų vis pasisaugodavo kai kurie klaipėdiečiai, nusprendę ir „aplaistyti” šventę.

63 Comments

  1. skaitytoja

    Yra Mirusiųjų diena ir gerbkite mirusius lapkričio1-2, o čia išpūstas burbulas.Mums jokia šventė,mums okupacija parsdiėjo.

    Reply
    • Dar klausimas

      Vokiečių okupacija mielesnė? Pusę planavo sunaikinti, pusę palikti sunkiems darbams. Kurioje pusėje būtumėte?

    • Klausimui

      Taip, būtų buvusi mielesnė. Kas ten žino, kaip ten būtų buvę. Visom tom ruskių pasakom tikėti negali. O va rusofašistai trėmė, prievartavo tautą, dar iki šiol pasekmes jaučiame.

  2. Palmira Martinkienė

    Viskas yra gerokai paprasčiau. Visas pasaulis mini (ne ŠVENČIA- niekas mirties nešvenčia! ) II pasaulinio karo pabaigą gegužės 8 d. Rusija nusprendė pasidaryti savo atskirą šventę- sugalvojo Denj pobedy gegužės 9 d. Ši diena ilgą laiką po karo net nebuvo švenčiama. Ją išpopuliarino Brežnevas, pamatęs, jog tauta nebeturi, kas ją vienytų. Nugalėtoji Vokietija tapo civilizuota, ekonomiškai stipri šalis, o SSRS – nugalėtojų šalyje – žmonės ir toliau gyveno skurdžiai. Tad tautai reikėjo sukurti tai, kas ją vis dar vienytų. Sukurtas kovos prieš fašizmą naratyvas, nors prie karo savo nagus prikišo pats Stalinas, II pasaulinio išvakarėse su Hitleriu pasidalinęs dalį Europos ir su juo pasirašęs nepuolimo sutartį. Taigi, siekiant šiuos ir kitus faktus nuslėpti, Den pobedy tapo ideologizuota švente, per kurią Rusija toliau sėkmingai klastojo ir iki šiol klastoja istoriją, ypač jaunosios kartos akyse. Jei rusai kartu su visu civilizuoti pasauliu santūriai minėtų II pasaulinio karo pabaigą, pagerbdami jo aukas, niekas, manau, dėl to nesipiktintų. Piktinamasi dėl propagandinės, iškreiptos ir pompastiškos šios tipo šventės pobūdžio, ypač šių dienų kontekste, kai Rusija agresyviai kėsinai į savo artimiausių kaimynų slavų – Ukrainos žemes. Toliau klastojama istorija, vadinant okupaciją kova su separatizmu,o niekuo dėtiems ukrainiečiams kabinama ta pat fašistų etiketė, taip dar labiau drumsčiant paprastų žmonių propagandos užtemdytą sąmonę. Tai yra ir labai amorali, ir deda, labai pavojinga šių dienų Rusijos aukščiausiosios valdžios vykdoma politika, kuri pirmiausia karo atveju vėl atsisuktų prieš paprastus Rusijos žmonės. Tad lyg ir nekalta šventė savyje dabar neša visai kitokią potekstę, deja. Apie tai reikia šiandien kalbėti.

    Reply
    • Tik vienas klausimas

      Norėčiau atsakymo: tai kada baigėsi II pasaulinis karas? Kai kapituliavo Japonija ar ne? Jei taip, tai kas yra Europos diena? Nugalėtoji nacistinė Vokietija – geriausia, kas galėjo įvykti, nes pagal jos planą Lietuvių turėjo pusė būti sunaikinta, o kita pusė naudojami kaip tarnai tikriesiems arijams aptarnauti. Taip kad ,Palmira, nereikia lankstyti apie Ukrainą. Ukrainiečiai iš slavų savęs nebekildina, jie jau amerikonų indėnų palikuonys. Ir kalbą naują išrado – ukrainietišką rusų kalbą. Ir ar ne Kijeve rengiami nacistų deglų eitynės, naciams tarnavusiems ukrainiečiams pagerbti (Galičina), kurie dalyvavo civilių gyventojų žudynėse Babyj Jare? Mažiau lozungų, daugiau objektyvumo.

    • Nojus

      Palmira, puikiai apibendrinote. O kad švenčia jie 9 dieną, o ne 8,tai todėl, kad kapituliacijos aktas Berlyne buvo pasirašytas 23 valandą ir kiek tai minučių, kai Maskvoje jau buvo 9 diena, tai tiek to. Įdomiausia, kai paklausi ruso kas yra fašizmas, apie ką jie taip ekspertiškai nuolat kalba, pasirodo, bet nežino šio žodžio reikšmės. Sako, kas prieš rusus-tas fašistas ? Žodžiu, urapatriotų neįtikinsi. Va dėl karių kapų miesto centruose galime diskutuoti, ar jiems vieta. Šalia buvusias kapines panaikino, Skulptūrų parką į rengdami, o karių ir nelietė. Kažin, kaip atrodytų Kremliaus pašonėje ar Dvorcovaja ploščiad kaimynystėje vokiečių karių kapinės? Turbūt nesipiktintų, jei jas iškeldintų, o čia to niekas nekvestionuoja ir vistiek nuolat inkščiančių lietuvių fašizmu randasi.

  3. Mimoza

    Man atrodo tai labai sunkus ir skaudus kiekvienai karo paliesti šaliai etapas. Neskiriu žmonių nei pagal rašė o tuo labiau pagal spalvą ar tautybe. Šiam pasauly visiems vietos užtektų. Jei ne tokia baisi neapykanta, net savo artimam, jau nekalbant apie žuvusius. Manau, jei jie būtų galėję rinktis kur kautis ir mirtį, gal šiandien dar būtų gyvi. Bet deja…! Karas į tautybe ir grožį nežiūri. Kulka nesirenka ką pakirsti ir kur skristi. Visi gyvenama toi žemėj, kur žuvusių kiekvienam zingsny ir nuo vokiečių kulkos ir nuo prancūzų ir nuo rusų. Tai mūsų pareiga gerbti mirusius, bet kokios tautos ir rasės, jei gerbiame save. O jei nebegerbiame savęs, tai….! Nemanau kad beturime apie ką kalbėti. Baisiau už neapykanta, nieko nėra. Kartais man gėda už tuos, kurie sėja tokia neapykanta.

    Reply
  4. Lina

    Uzbeko motina nesvajojo,kad jos sūnus žus Lietuvos mieste Klaipėda.Ir atvirkščiai.
    Gerbkim visus žuvusius kareivius,jie rinktis negalėjo…

    Reply
  5. Anonimas

    Reikia gerbt zuvusius ir islaisvinusius nuo fasizmo.O kiek amerikieciu zuvo per didyji tevynes kara.Apie tai pamirsot atrodo.

    Reply
    • Anonimas

      Ne, visas pasaulis pamini antrojo pasaulinio karo aukas diena ankščiau, tarp jų ir Lietuva. Tai diena skirti prisiminti žuvusiems. O Gegužės 9 diena skirta „pergalei” vieninteliai rusai iš minėjimo padarė šventę apie save ir sau. Kaip žinom lietuviams jų pergalė reiškė okupaciją, taigi natūralu, jog pagerbiam žuvusius, bet nešvenčiam sovietų pergalės.

  6. Istorija

    Tai II pasaulinio karo pabaiga ne po Japonijos kapituliacijos? Kažkas naujo.

    Reply
  7. Husky

    Mane stebina kas kitą,tie ale tipo karo veteranai,kartais ne vampyrai? Paskaičiuokime,1945 m.jiems buvo 16m.-20m. ,tai 2021m. jų jauniausias karys turėtų būti 91metų! Na,negyvena tiek daug žmonių tokį garbų amžių…vadinasi,”putinėlis” ir čia klounų-artistų randa propogandai. Kitas reikalas,kodėl rusų mokyklos per 30m.netampa savaitgalinėmis? Jų ir per Nepriklausomybę gimę vaikai nešneka mūsų kalba,nežinote kodėl? Todėl,kad mūsų valdžiažmogiams geriau saugoti gėjų šiknas nuo kaktuso,nei ugdyti patriotiškumą mūsų vaikams ir anūkams! Tikiuosi,Gegužės 15 diena taps didi ir ilgametė šventė tautai,šeimai,bei Tėvynės laisvei…

    Reply
    • Paskaičiuokime

      Tai 45-aisiais jiems po 16 turėjo būti, bet tais metais karas baigėsi, tai keliolikos jie kariauti pradėjo? 12 ar 13?

    • Anonimas

      Seime tiesiog diskutuoja apie vieną vienintelį partnerystės įstatymą, bet ir čia jūs sugebat prikišti gėjus. Raminkitės nesukramtys jie jūsų

    • Anonimas

      vaikai, anūkai? Geriau sterilizuok save !!!

  8. skaitytoja

    ačiū Dievui,jaunimo beveik nėra…alkoholis liejosi,oi juokiamės iš tokios kultūros

    Reply
  9. r

    geguzes 9 lietuvai reiskia okupacijos diena,kai stalinas pradejo siusti lietuvius i sibira

    Reply
    • alio, mažoji r!

      Atsibusk. Nusipainiojai, nusivyniojai į lankas lyg trenktas žemaitiškas arklys..;D)

    • Patriotas

      Mums tai jokia pergalės diena. Vieni okupantai kitus nugalėjo. Raudonieji okupantai išžudė, į Sibirą išvežė šimtus tūkstančių Lietuvos šviesuolių, 50 metų tyčiojosi iš tautos. Ir norit dar kad švęstume!? Mes niekad jos nešvęsime, nes tai-Tautos pavergimo šventė.

  10. Magyla

    Viens raudonas kaip šėtonas, kitas rudas kaip šuva. Toks ir tėra skirtumas tarp komunisto ir fašisto. O norintieji pagerbti karių atminimą gali kaip visi krikščionys tai padaryti per Vėlines. Ateiti su žvakele ir tyliai pasimelsti.

    Reply
    • 9 maja

      Tie padiejo gyvibe ka tu padarei aaa??

    • Magyla

      tu visai su protu nedraugauji – čia pergalės prieš FAŠIZMĄ II-ME DIDŽIAJAME PASAULINIAME KARE DATA. Buvo išvaduota visa Europa ir net kitos teritorijos kur jau buvo įžengus Hitlerio armija. Antra vertus, kodėl tu miškinius garbini kas mėnesį ir nuolat lakstai tai su jų rastais kaulias, tai su atminimo lentom, tai su medaliu skirtu vos paeinančiam dar gyvam miško broliui o va šita ŽYMI data kaip tokia, tavo nuomone, turi nueit užmarštin?

    • Išvaduotojui

      Čia tie išvaduotojai, kur pamiršti išėjo? Priminkit, nuo ko ir ką jūs ten vadavot 1956 Vengrijoje? 1968 Prahoje? O 1945-1953 Lietuvos žemę nuo lietuvių tikriausiai vadavot, ar ne? Estijoje – nuo estų, Latvijoje – nuo latvių tikriausiai. Ura, draugai!

  11. Kleopatrinas

    Šituos kolonistų ir žudikų šventės sventejus reikia išsiųsti atgal. Savo gavanej tegu laižo rurą Putleriui ir marsiruoja išgamos.

    Reply
    • Ar durnas esi ar pavartojai narkotiku?

      16 divizija buvo . Skaityk istorija. Lietuviai irgi žuvo. Tai slepkis idio….

    • Roms

      Tu pats isg…

    • 9maja

      Idomu kam tu laižai kad taip rasai?

  12. Klausimas

    Švęskit, džiaukitės, bet kodėl be koloradkių negalite? Todėl sveikinu bachūrų iniciatyvą su daina – nėra ko toleruoti putinistų. Normalūs rusai ateina pagerbti žuvusiųjų neįsisegę šio ukrainiečių užpuolikų simbolio, neturinčio nieko bendro su SSRS kovą II PK.

    Reply
    • Roms

      Lietuvi prie kuo čia Georgijus juostelė ir tavo Ukraina skaityk istorija

    • Nesuprantu

      kodėl patriotams idiotams ta koloratkė kap buliui raudonas skuduras?

  13. Roms

    Lietuviai kodėl jūs tokie kai buvo TSRS tai garsiau visų sauket u r a o dabar spjaudoties gėda kad tokia karta

    Reply
  14. M.-W.

    Šaunu! Buvo karas. Žmonės kovojo, žuvo…ir jie verti pagarbos! Nereikia čia ieškoti kažkokios politikos ar dar ko… Tarp kariavusių ir žuvusių buvo įvairių tautybių žmonių… Ir straipsnio pavadinimas „Atvirai Klaipėdai” (jei tikrai „atvira” garbės nedaro…

    Reply
    • Rytas

      Suvoksite pagaliau kad tai kolonistų šventė o ne lietuvių. Okupantai 1941-1950 iš gimtojo krašto ištrėmė 200.000,kitus išžudė.žuvo gražiausias tautos žiedas jaunimas. Tai baisi tragedija mūsų mažai tautai.

    • O kiek fašistai nužudė ar žinai?

      Fašistai nužudė apie 30mln. Žmonių

    • Belekas

      cia geriausias bajeris koki tik trolis gali parasyti – fakta, kad rusai istreme ir iszude 100% ignoruoja, bet paziurekit ka tas ar anas padare…

  15. Anonimas

    Nenormalu ,tai propaganda…
    Karas senai baigės
    Gana buriuotis…

    Reply
  16. Karolis

    Ši sovietinė tradicija tęsiasi keli dešimtmečiai. Tegu tęsiasi. Gal kai kurie ateina ir nuoširdžiai pagarbą atiduoda, palikę skintų gėlių, gal kai kas tik nori pasirodyti prieš kitus rusakalbius. Tačiau nesu girdėjęs, kad vėliau, kai gėlės nuvysta ir tampa šiukšlėmis, kas nors iš kasmetinės gegužės 9 – osios atėjusių dalyvių prie memorialo organizuotų aplinkos prie memorialo tvarkymo darbus. O galėtų būti ir tokia tradicija. Ji būtų sveikintina ir gerbtina daugumos miestiečių, ypač komunalininkų, kuriems tenka ne vieną prakaito lašą nubraukti, kol virtusias šiukšlėmis nuvytusias gėles iškuopia bei vėl prieigas tinkamai sutvarko.

    Reply
    • Kodėl turėtų?

      Yra savivaldybės miesto ūkio tvarkymo skyrius už tai imantis algą ir tegul dirba savo darbą – užsiima miesto švaros ir valymo darbais. Dar neužtenka kad kasmet per talkas žmonės jiems priklausančius darbus dykai nudirba, dar sugalvokim ką ir kur miestiečiai patys turi daugiau tvarkyt.O tu čia tai gerai pavarei -atrodo kad nuo tų nuvytusių gėlių komunalininkams rankos atsikabins lyg nuo krovinių tempimo ant savo kupros:D)Kvailai atrodo kai stengiesi iš musės dramblį lipint:D)

  17. Max

    Su laisvės ir Taikos diena ir nesvarbu ar tai Gegužė ir Birželis ar Rugsėjis. Pagarba tiems kas savo gyvenimą paaukojo vardan ramybės bei vaikų šeimų kitų svetimų žmonių ramų gyvenimą. gaila kad nevisi tą supranta….

    Reply
  18. M.

    Su švente, kolegos.
    Nepamirškim, kad karas vyko prieš fašizmą.

    Reply
    • Dedas

      Eik nach… vatnike

    • Su švente

      ir tave M. Tegul niekad nebūna karo ir Taika težydi.

    • Anonimas

      O kuo fašizmas skiriasi nuo bolševizmo ?

  19. Apgailėtina

    kai niekimgi debilai drysta taip elgtis. Man kaip lietuviui gėda kad turime tokius Tautos atstovus. Šis karas buvo didžiausia pasaulyje nelaimė, masinis žmonių naikinimas, juodas vargas bei kraujo ir ašarų upės.. Paskaitykit pavardės paminklinėse lentose – ten ir latvis, uzbekas, gruzinas.. VISI KOVOJO PRIEŠ FAŠIZMĄ o ne vien rusai.(jei jau lietuviški teroristai pasirinko savo taikiniu rusus). O čia atsiranda nu op i sa užzombintom konsliberastų smegenim ir tyčiojasi?!!! Kodėl jį ten pat nesupakavo policija? Kodėl jam niekas iš mano tautiečių neišmalė snukio? O gal ir jie yra tokios pat šiukšlės? Su Bilotaite priešaky..

    Reply
    • Apgailėtinam

      Dabar visas pasaulis kovoja prieš raudonąjį fašizmą ir piktintis čia nėra ko.

    • T 5

      Vatinka

    • Niekas dabar prieš nieką

      čia nekovoja išskyrus Lietuvos pakvaišusius amerikos liokajus. Kovojančius susikurta propagandini karą. Visi žmoneliai nori taikos. Dar ka ta dresiruotoju amerika lieptu tep aršiai lot. Ne- čia mūsų durneliu ‘ėlitas’ stengiasi pasirodyt. Gal paglostys galvele dėdė Semas ar kokia žymesnė šorošo šašlava. O gal netgi numes dešimt tukstanciu i kišene:D:DTai bus laimė

    • Roms

      Šaunuolis pagarbą tau ir su šventėm su pergalės diena

  20. Anonimas

    Su Didžiausia švente Jus žmonės! O kam tai ne šventė, šveskit pidaro paradus, vafliai bl!!!!
    URRRAAAAA!!!!

    Reply
    • Anonimui

      Raudonųjų fašistų švenčių mes nešvenčiame. O tuose paraduose daugiausiai okupantų palikuonys ir dalyvauja. Neatmestina, kad ir pats ten pasirodysi.

    • A oniste

      gydykis. Paskui uzsikask Tvarte liansbirbyno mėšlu.

  21. Alex

    Didvyris kuris bande sugadinti svente su savo dainom.
    Jo tranto numeris: HTV 813
    Galite jam pasakiti aciu.

    Reply
    • Klaipedietis

      Va va, turbūt jei su Lada arba Volga būtų važiavęs tai būtų jau ne „trantas” ?

    • Alexui

      Dėkui tam „trantui” didžiausias mūsų. O va jums, raudonojo fašizmo propaguotojams, okupantų palikuonims dėkoti nėra už ką.

    • Roms

      Gaidelis jis o ne didvyris gėda

    • Burbakvakas

      Kokia dar Lada? Tai itališko Fiat’o klonas, ačiū dievui, legaliai nupirkus licenziją. O va visokie Moskvyčiai, Volgos ir kitas panašus šlamštas buvo gaminamas arba pagal iš Vokietijos pasigrobtas technologijas, arba nukosėjus tų laikų amerikietiškų, angliškų, prancūziškų ir dar bala žino kokių gamintojų sprendimus (ir netgi dizainą) bei atitinkamai suprastinus juos, kad patentai nekibtų ir bent į „draugišką” užsienį išvežti būtų galima. „Savų” automobilių TSRS niekada neturėjo.

  22. Lt

    Į gruto parka viską išvešti ir greita kas pier cirkas

    Reply
    • Visų pirma

      reikia tokias šiukšles kaip tu išvežt

  23. Vytautas

    Rasote. Kad nelabai kas buvo su kauke. Bet nuotraukose visi su kauke. Fake news?

    Reply
    • akadministratorius

      Ponas Vytautai, kur čia pas mus parašyta, kad nelabai kas buvo su kauke?

  24. Jons

    Okupantų šventė

    Reply
    • Anonimas

      Pritariu.

    • Džonams

      nėra ko čia rašinėt, geriau ,,humanitarinę” pagalbą ginklais į Ukrainą gabenk

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Poternoje kuriama nauja kultūrinė erdvė: pristatys šv. Jono bažnyčią

Įsibėgėjus pavasariui, planuojama, Muziejų naktį duris atvers Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės iniciatyva kuriama nauja kultūrinė erdvė, ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This