Detektyvas Klaipėdos centre: pastato nebėra, bet jis nenugriautas

Miestas, Svarbu

Istorinėje Klaipėdos dalyje su žeme 1900 m. statybos pastatą sulyginę savininkai suteikė darbo kontroliuojančioms institucijoms. Išsiaiškinta, kad nors nugriauti K. Donelaičio g. 14A stovėjusio pastato ir nebuvo galima, o jo nebėra, tačiau formaliai sulyginimas su žeme nelaikomas griovimu, todėl joks pažeidimas nepadarytas.

Nors rekonstrukcijos projekte griovimo darbai nenumatyti, K. Donelaičio g. 14A stovėjęs pastatas buvo sulygintas su žeme. Martyno Vainoriaus nuotr.

Statybų leidimą rekonstruoti K. Donelaičio g. 14A stovėjusį buitinio aptarnavimo vieno aukšto pastatą (buvusią meno galeriją) Klaipėdos savivaldybė jo savininkams suteikė dar 2016 metais. Planavimo procesas buvo pradėtas dar anksčiau – 2012 metais, kai pastato ir sklypo savininkė bendrovė „Temzės transportas“ pradėjo rengti sklypo detaliojo plano koncepciją. Joje iškart buvo numatyta, kad pastatas, esantis tarp K. Donelaičio g. 12 ir 14 namų, bus rekonstruotas – pastatyta mansarda ir uždengtas naujas šlaitinis stogas. Be to, sklypo paskirtis pasikeis iš komercinės į gyvenamąją. 

Klaipėdos politikai detaliojo plano koncepcijai ilgai nepritarė, nes sulaukė gyventojų skundų, kurie priešinosi aukštesnio pastato kaimynystei. Beje, K. Donelaičio g. 12 esantis apgriuvęs pastatas šiuo metu priklauso Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjai Irena Šakalienei ir jos šeimai.

Galiausiai buvo patvirtinta ir koncepcija, ir detalusis planas, o vėliau ir pastato rekonstrukcijos projektas, išduotas statybų leidimas. Tačiau sujudimas sklype prasidėjo tik pastaruoju metu. Priežastis gali būti ta, jog pasikeitė pastato ir sklypo savininkai. Registrų centro duomenimis, pastatą ir sklypą šiemet vasarį įsigijo Klaipėdoje registruota bendrovė „Astoga“.

„Atviros Klaipėdos“ žurnalistai jau prieš kurį laiką užfiksavo, kad K. Donelaičio g. 14A stovėjęs pastatas buvo sulygintas su žeme. Tai pastebėjo ir Klaipėdos miestiečių draugijos nariai, kurie iškart kreipėsi į paveldosaugininkus, nes pastatas stovėjo saugomoje teritorijoje.

„Pats pastatas tikrai nėra paveldinis, jis neturi jokių vertingųjų savybių. Bet jis yra urbanistinės struktūros dalis, o tai reiškia, kad šioje vietoje pastatas turi būti. Rekonstrukcijos projekte taip pat parašyta, kad sklype nenumatomi jokie griovimo darbai. Bet gavome skundą, atvažiuoju patikrinti ir matau, kas pastatas nugriautas, jo nėra“, – teigė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio skyriaus vyriausiasis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.

Tačiau jis tvirtino, kad pastato savininkai kol kas viską padarė teisingai, nes teisė aktai numato, kad griovimas, kai pastatas sulyginamas su žeme, nėra griovimas.

„Prieš porą metų, kai Klaipėdos senamiestyje buvo nugriauti keli pastatai, turintys vertingųjų savybių, kreipėmės į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją ir prašėme išaiškinti, kas Lietuvoje yra griovimo darbai. Gavome išaiškinimą, kuriame buvo pacituoti įvairūs statybų reglamentai, kad pastato griovimas yra tada, kai nugriaunamos ne tik sienos, bet ir  pamatai net iki 50 cm nuo žemės paviršiaus. Tik tada galima sakyti, kad pastato nėra. Jei nugriovus sienas lieka pamatai, jei jie dar šiek tiek iškilę virš žemės, tai laikoma, kad pastatas nėra nugriautas“, – tvirtino L. Kavaliauskas.

Jis aiškino, kad ir K. Donelaičio g. 14A pastato rekonstrukcijos projekte yra parašyta, jog sienos bus išardytos iki pamatų ir vėl iškeltos naujos, kad būtų tvirtesnės ir atlaikytų naują mansardinę dalį.

Vietoj buvusio buitinio aptarnavimo vieno aukšto pastato, miesto centre turėtų atsirasti aukštesnis gyvenamasis namas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Visos institucijos projektą yra suderinusios, tai faktiškai ir juridiškai prikibti tikrai negalima. Pastatas kaip ir nenugriautas, projektas yra, leidimai yra“, – konstatavo L. Kavaliauskas.

Tačiau jis pabrėžė, jog žiūrint paveldosaugininko akimis, teisės aktuose esantį griovimo apibrėžimą reikėtų tikslinti.

„Tai nėra normalu, kad pastatas oficialiai nugriautas yra tik tada, kai ir pamatai iki pusės metro po žemė išardyti. Aš vertinu kitaip: jei sienų nėra, tai nėra ir pastato. Tačiau aš ne ekspertas, palieku teisė spręsti tiems, kurie kuria įstatymus ir visas tvarkas. Bet šį momentą kvestionuočiau. Gal jis ir neaktualus naujose statybose ar po karo statytuose kvartaluose, tačiau saugomose teritorijose saugikliai turėtų būti kitaip sudėlioti“, – kalbėjo L. Kavaliauskas.

Jis teigė, kad K. Donelaičio g. 14A pastatas turi būti atstatytas, nes kitaip bus išderinta visa urbanistinė struktūra.

„Atvira Klaipėda“ kreipėsi ir į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją. Paklausus, ar jos specialistai nėra sulaukę skundo dėl K. Donelaičio g. 14A pastato griovimo, ar neatlieka jokio tyrimo, patikinta, jog kol kas jokių patikrinimų neįvyko, tačiau jis bus surengtas, nes žurnalistų klausimai užregistruoti kaip skundas.

Bendrovės „Astoga“, kuriai šiuo metu priklauso ir pastatas, ir sklypas K. Donelaičio g. 14A, pozicijos sužinoti nepavyko. Viešai skelbiamu įmonės vadovo telefonu net kelias dienas niekas neatsiliepė, atsakymų nesulaukta ir į klausimus, išsiųstus elektroniniu paštu.   

9 Comments

  1. Karolis

    Pirmiausiai reikia turėti supratimą, kas yra namas, pastatas. Tai tik bendriniai įvardijimai. Tai objektas su savo funkcijomis, kurios nurodo, kam jis skirtas. Juk niekas nesiginčija su tokiais įvardijimais, kaip gyvenamas ar negyvenamas namas. Jeigu namas ir stovi ir jame negyvenama, tai jis tik popieriuje vadinamas gyvenamu. Bet jeigu jis neatlieka jam skirtų funkcijų ir niekas už jį neatsako ir neneša atsakomybės, jis skiriamas griovimui, t.y. pašalinimui. O kai kurių komentatorių nuomone, kai atskiros pastato dalys vis tik skaitomos namu, tada ir parduodami automobilių ratai turi būti įvardijami kaip automobiliai

    Reply
  2. ezys

    „Jis aiškino, kad ir K. Donelaičio g. 14A pastato rekonstrukcijos projekte yra parašyta, jog sienos bus išardytos iki pamatų ir vėl iškeltos naujos, kad būtų tvirtesnės ir atlaikytų naują mansardinę dalį.”
    Nesuprantu, kame problema tada? Juo labiau, kad pastatas nepaveldinis, problema tik, kad zmogus, kuris nezino ka reiskia griovimas, po to kai suzinojo nusprende, kad geriau zino, kas yra griovimas 😀 Siaip aisku man kaip eiliniam zmogeliui irgi naujiena, kad pastatas laikomas nugriautu tik kai ir pamatai salinami, bet logika cia akivaizdi – pastatas tai ir pamatai, ir sienos, ir stogas, o ne tik antzemine dalis.

    Reply
  3. Kaimynas

    Visi leidimai yra, daro tik gera Klaipedai ! Antraste tik kad skaitytu… Lauksiu nauju kaimynu

    Reply
  4. Antanas

    N uosto gatvėje .Baisu tokį grožį svečiams parodyti .Apeiname kaip apie kokį covido židinį GEDA GEDA

    Reply
  5. Daidas

    Turim klp dar vieną , kaip rašoma , vertingų savybių pastatą.
    N. uoto g. Prieš buvusį policijos komisariatą.Tas namas kaip ašaka gerklėj tai gatvei.Gali ką nors sužalotį plyta nukritusi pro suplyšusį tinklą.

    Reply
  6. Klp

    Sakalienei ne per daug pastatu mieste priklauso?

    Reply
  7. X

    Bus atkurtas gražus pastatas. Ramiai.

    Reply
  8. Nebijokit

    Pastatys naują, nuo seno neatskirsi !

    Reply
  9. Laisvūnas

    Projektas suderintas, statybos leidimas yra, tai ko dabar orą virpinti ir imituoti darbą. Veikti neturi ką Kavaliauskas iš KPD ?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos teismas neįžvelgė „Tele2“ vadovo kaltės

Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ vadovas Petras Masiulis nėra vertas baudos už tai, kad ši kompanija kaip ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

„Tele2“ spjauna į antstolius ir pareigas?

Nors telekomunikacijų bendrovė „Tele2” ir nugriovė Palangoje nelegaliai pastatyta bazinę ryšio stotį, antstolė ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This