Nesėkmingos kaltųjų paieškos dėl pražiopsotos galimybės

Miestas, Svarbu

Šiemet be galimybės dalyvauti Klaipėdos savivaldybės remiamų vaikų vasaros poilsio programų konkurse likę miestiečiai atkreipia dėmesį į tai, kad paraiškų teikime įvyko svarbių pokyčių, bet apie juos informuoti ne visi. Tačiau panašu, jog ši versija nepasitvirtino – šansas praleistas labiau dėl įpročių ar nepastabumo nei dėl valdininkų kaltės.  

Paraiškų dėl vaikų vasaros poilsio organizavimo sulaukta net daugiau nei anksčiau. pxhere.com nuotr.

Paaiškėjus, kad šiemet kvietimą pražiopsojo vienas potencialus dalyvis, jį buvo galima išvardinti žiopliu ir istorijoje padėti tašką. Tačiau šįkart tokių buvo ne vienas, tarp jų – ir tie, kurie šiuose konkursuose dalyvaudavo ankstesniais metais.

Reikalo esmė tokia: visi, norintys gauti iš savivaldybės pinigų miesto vaikų užimtumui vasarą, privalo dalyvauti konkurse ir paraiškose kuo aiškiau nurodyti – kaip, ką ir už kiek darys, kad programos tikslai būtų pasiekti. 

Teigiama, kad iki šių metų savivaldybė aiškiau informuodavo apie šią galimybę, suteikdavo daugiau laiko paraiškų rengimui, tai dažniausiai vykdavo gegužę. Šiemet informacijos sumažėjo, o paraiškų teikimo laikas paankstintas, jų savivaldybėje laukta balandį.

Tad ne vienas šiuose konkursuose anksčiau dalyvavęs žmogus terminą pražiopsojo, sako į redakciją kreipėsi klaipėdiečiai. Tačiau viešai prieinama informacija ir atsakymai iš konkurso organizatoriaus įrodo, kad kaltųjų paieškos šiuo atveju – beprasmės. 

Neinformavo papildomai

„Dėl to tikrai nesirengiu nieko kaltinti ir visą kaltę prisiimu sau, bet norėčiau paaiškinti, kodėl taip atsitiko. Paraiškas įprastai galėdavome teikti gegužės mėnesį, o kai terminas prasidėdavo, iš savivaldybės visada sulaukdavome elektroninių laiškų su priminimu apie šią galimybę, ruošti dokumentus būdavo skirtos keturios savaitės. Informacija būdavo prieinama savivaldybės puslapyje, specialiai tam sukurtoje nuorodoje. Šiemet velnias koją gali nusilaužti jos beieškodamas.  Šiomis dienomis tik atsitiktinai sužinojau, kad paraiškų teikimo laikas jau pasibaigęs. Maniau, kad aš tik vienas toks, tačiau netrukus paaiškėjo, kad tokių žmonių yra daugiau. Taip, aš kaltas. Taip, aš pasimokysiu iš savo klaidos.  Bet vis tiek įdomu, kas šiemet lėmė tokias staigias savivaldybės permainas, dėl kurių dalis miestiečių prarado galimybę bent pabandyti gauti finansavimą stovykloms“, – pasakojo klaipėdietis, prašęs neviešinti jo vardo ir atstovaujamos organizacijos, anksčiau pasirūpindavęs kelių dešimčių vaikų užimtumu vasarą. 

Jis, beje, negailėjo pagyrų savivaldybės Švietimo skyriaus specialistėms, kurios konkurso klausimais konsultuodavo jį anksčiau.

„Tiesą pasakius, dalyvaujant pirmą kartą buvo nemažai neaiškumų. Tačiau specialistės man visapusiškai padėjo, kai reikėjo – konsultavo, kai reikėjo – dalijo patarimus ar net tikslai nurodė, kur ir ką daryti. Kas joms atsitiko šiemet – nežinau. Gal koks draudimas iš aukštesnių postų?“ – kalbėjo vyras. 

Tvarką reikia keisti?

Dar vienas terminą praleidęs (jis taip pat nesutiko kalbėti viešai) klaipėdietis dėl to irgi visą atsakomybę prisiėmė sau, tačiau filosofavo – ar viešųjų paslaugų teikimo tvarka atitinka nūdienos realijas. 

„Man ta tvarka keista, abejoju, ar ji atitinka laikmetį: norėdamas turėti tokią galimybę, interneto amžiuje kasdien turiu pirkti laikraštį. Reikėtų paieškoti naujų būdų informacijai teikti taip, kad būtų aišku kuo platesnei auditorijai, bet kuriam miesto gyventojui, juk taip bus daugiau suinteresuotų dalyvių. Na, bent jau pranešti datas – galima nežinoti tokių aplinkybių, kaip finansavimo dydis, tačiau datos – jas galima suplanuoti.  Šiuo atveju tai padaryta nebuvo. O, be to, dalyviams duotos dvi savaitės planavimui. Paskubomis. Nekaltinu nieko, juolab konkretaus asmens – savivaldybėje irgi dirba žmonės, aš nežinau, ar jie tinkamai motyvuojami, ar jų atlyginimas yra toks, už kurį galima ne tik formaliai atlikti pavestas užduotis, bet ir pasistengti, kad viskas veiktų geriau, skaidriau, tiksliau.  Tai, mano manymu, sistemos bėda. Tikiuosi, kad vieną dieną tai pasikeis“, – kalbėjo nemažą dalyvavimo savivaldybės organizuojamuose konkursuose patirtį turintis klaipėdietis. 

Jis patikino, kad vaikai be vasaros stovyklų neliks: rasiąs laiko ir lėšų joms organizuoti.

Nieko nekeitė

Už minėto konkurso organizavimą atsakinga savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus specialistė Sigita Muravjova „Atvirą Klaipėdą“ patikino, kad informacija apie galimybę pretenduoti į paramą vaikų užimtumui vasarą šiais metais buvo pateikta taip, kaip ir anksčiau, ją buvo galima rasti tiek spaudoje, tiek internete.

Iš tikrųjų, šiuos kvietimus dar ir dabar galima rasti internete. Beje, ne visada, kaip teigė terminą praleidę konkurso dalyviai, informacija būdavo pateikiama gegužę: 2018 metais skelbimas savivaldybės svetainėje išplatintas kovo 30-ąją.  

S. Muravjovos atsakymai dėl konkursą praleidusių žmonių pastebėjimų. 

Kaip pretendentams buvo pateikta informacija apie galimybę dalyvauti konkurse finansavimui gauti?

Kvietimas teikti paraiškas skelbiamas kiekvienais metais, talpinant skelbimą savivaldybės internetinėje svetainėje ir vietinėje spaudoje, šiemet jis paskelbtas kovo 30 dieną.

Ar šiemet, lyginant su ankstesniais metais, keitėsi konkurso paraiškų teikimo terminai, kitos sąlygos?

Konkretus paraiškų teikimo terminas nustatomas, atsižvelgiant į mokslo metų baigimo terminus bei numatomus konkurso procedūrų terminus. 2021 metams paraiškas teikėjai galėjo pateikti iki balandžio 30 dienos.

Kiek paraiškų gauta pernai, kiek – šiemet?

Pernai iš savivaldybės biudžeto buvo finansuotos 49 vaikų vasaros poilsio programos, papildomai praėjusiais metais lėšų skyrė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, todėl buvo galimybė papildomai skelbti konkursą ir 61 Vaikų vasaros poilsio programą finansuoti rugpjūčio mėnesį.

Šiemet, pasibaigus paraiškų teikimo terminui, registruotos 76 paraiškos. Iki gegužės 14-osios vyksta jų administracinis vertinimas. Tos, kurios atitiks šiuos reikalavimus, bus perduotos vertinti Ekspertų komisijai, po to – Savivaldybės administracijos direktoriui, tada ir bus žinomas tikslus finansavimą gausiančių programų skaičius.

Kokią sumą savivaldybė šiemet skirs minėtoms Vaikų vasaros poilsio programoms, koks yra šio finansavimo šaltinis? 

Savivaldybės biudžete vaikų vasaros poilsio organizavimui numatyta skirti 130 tūkst. eurų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Švietimo skyriui vadovaus Vida Bubliauskienė?

Nors Klaipėdos miesto savivaldybės interneto portale skelbiama, kad Švietimo skyriui vadovauja buvusi jo patarėja Vida Bubliauskienė, administracijos Personalo skyriaus vedėja ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This