Pastabos dėl „Memelio miesto” architektūrinės projekto dalies įgyvendinimo

Mums rašo

Benas Volodzka, Klaipėdos miestiečių draugijos valdybos pirmininkas
2021-05-14

Komentarų: 3

UAB „Stemma management“ pastangomis yra tvarkoma viena Klaipėdos senosios miesto dalies (Klaipėdos istorinė miesto dalis, vad. Naujamiesčiu (u.k. 22012) teritorijų, kuri turi didelę reikšmę ne tik architektūrinės projekto dalies autoriams ir investuotojams, bet ir viešojo intereso atžvilgiu susirūpinusiai miestiečių bendruomenei.

Suinteresuota paveldo išsaugojimu visuomenė pabrėžia, kad vystant šią teritoriją būtina atsižvelgti į komplekso vertes, išlikusią erdvinę ir urbanistinę struktūrą, išsaugoti jūrinį kultūros paveldą bei kuriamos architektūrinės aplinkos harmoningą derėjimą su Klaipėdos istorinę miesto dalimi vad. Naujamiesčiu. Primename, kad čia veikė Karališkoji ir Lietuvos uosto muitinė, valdyba, Darbų uostas XIX – XX a. buvo atviri miestiečiams.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Aptariamoje teritorijoje išliko Karališkosios muitinės, Uosto valdybos ir miesto, t. y. sodo – parko viešoji erdvė bei senojo gatvių tinklo priklausiniai (pagrindinė grįsta gatvė su atsišakojimu). Taip pat yra trys su jau pripažintomis vertingosiomis savybėmis ir dar du istorinei – kultūrinei atminčiai, istoriniam kraštovaizdžiui svarbūs istoriniai pastatai. Jie žymi išlikusią senąją erdvinę struktūrą, kuriai galėtų atitarti naujasis architektūrinis projektas ir išraišką. Jų atkūrimas pritaikant dabarties poreikiams didintų investicinio projekto vertę ir prisidėtų prie šio istorinės miesto dalies kvartalo išskirtinio įvaizdžio kūrimo. Teritorijos pietrytiniame kampe viešosios erdvės formavimas atitartų čia veikusio sodo – parko funkciją ir neužkirstų kelio kūrybiškai interpretacijai. Kvartalo identitetą ir istoriškumą pabrėžtų naujos architektūros išraiškoje atsispindėtas stovėjusių palei Dangės upę Karališkosios uosto muitinės komplekso konkrečių sandėlių formos, tūriai, aukštingumas, medžiagiškumas, siluetai. Tai padėtų skaidyti pernelyg masyvius projektuojamų pastatų tūrius ir formuoti artimesnę istorinei miesto daliai aplinką.

Atkreipiame dėmesį, kad teritorija patenka į saugotinus kraštovaizdžius iš Pasaulio paveldo objekto, t.y. Kuršių nerijos.

Kultūros paveldo departamentas netiksliai nustatė Darbų uosto pastatų komplekso (u.k. 43916) vertes, todėl prašome papildyti toliau esamais vertingais objektais, kurie reikšmingi išlikusios senosios erdvinės – planinės struktūros išryškinimui (be minėtų 2 istorinių pastatų, išlikusiu gatvių tinklu su XIX a. grindiniu, viešąja sodo – parko erdve).

Atliktų istorinių urbanistinių raidos tyrimų (finansuotų iš valstybės biudžeto) pagrindu formuojama architektūrinė visuma padėtų susigrąžinti ir prikelti naujam gyvenimui karo metu sunaikintas miesto dalis. Todėl nuoširdžiai tikimės, kad tiek investuotojai, tiek institucijos atsižvelgs į mūsų teikiamas pastabas.

Manome, kad atsižvelgus į šias pastabas, būtų puikus sovietų laikais užvertos teritorijos regeneravimo pavyzdys, užtikrinantis darnų integravimą su Istorine miesto dalimi, vad. Naujamiesčiu (u.k. 22012) ir deramai parodantis pagarbą miesto istorinei atminčiai.

3 Comments

  1. Vytautas

    Puikus teritorijos, istorinio Klaipėdos Naujamiesčio pastatų, parko, pagrindinės gatvės ir pastatų prie Danės aptarimas, jų vertingų savybių iškėlimas.
    Tikėkimės, kad projektuotojai ir verslininkai pasinaudos ir padidins kvartalo vertės visokeriopai.

    Reply
  2. Judas

    O tai Klasco su savo rūda ir palapinėmis kada išsinešdins iš miesto centro ?

    Reply
    • Toto

      KLASCO niekada neissinezdins. Buvo, yra ir bus. Juk ten sukasi milijardai…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

„Memelio mieste“ - medinio burinio laivyno angaras

Klaipėdoje duris atveria unikali, nors ir laikina, edukacinė erdvė – Lietuvos medinio burinio laivyno angaras. Ji veiks „Memelio miesto“ dalyje, ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Prieš 50 metų išgelbėta rotušė kol kas stūkso nežinioje

Lygiai prieš pusę amžiaus tuometinio kultūros ministro pavaduotojo surašytas raštas liudija, kad sovietmečio bujojusio vokiškojo miesto laikotarpio paveldo griovimo vajaus ...
2024-02-18
Skaityti daugiau

Nuomonės, Svarbu

Šiaurės rago skveras ir krantinė: tik klausimai

Sausio 25-ąją Klaipėdos miesto savivaldybėje įvyko Danės g. atkarpos nuo Pilies g. iki Šiaurinio rago ir kelio (gatvės) – pėsčiųjų ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This