Dėl Skulptūrų parko – atkakli rangovų dvikova

Miestas, Svarbu

Šią savaitę paaiškės, ar Klaipėdos savivaldybė pasirašys sutartį su konkursą laimėjusiu rangovu ir prasidės Skulptūrų parko sutvarkymo darbai, ar teks įsivelti į kelis mėnesius truksiantį teisminį ginčą.

Skulptūrų parko sutvarkymas kainuos apie 3 mln. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybė konkursą nusipirkti Skulptūrų parko (senųjų miesto kapinių) sutvarkymo darbus su darbo projekto parengimu paskelbė sausio pradžioje. Konkurso sąlygose buvo numatyta, kad potencialūs rangovai pasiūlymus gali pateikti iki sausio 18 dienos.

Sąlygose taip pat buvo numatyta, kad pasiūlymo kaina negali viršyti 3 mln. 178 tūkst. eurų su PVM. Šios lėšos bus skiriamos iš miesto biudžeto. Savivaldybė pasiliko teisę nesant finansavimo neužsakyti darbų arba užsakyti ne visus. Numatyta, kad sutartis su konkurso laimėtoju galios iki visiško įsipareigojimų įvykdymo, bet ne ilgiau negu 48 mėn. nuo jos įsigaliojimo.

Konkurso laimėtojas buvo renkamas ne pagal žemiausią kainą, o pagal ekonominio naudingumo vertinimo kriterijus. Tai ir sukėlė ginčų, dėl kurių sutartis su pirmosios vietos laimėtoju vis dar nėra pasirašyta.

Praėjusią savaitę antrąją vietą užėmusiam teikėjui atsakyta į paskutiniąją jo pretenziją. Šiandien, pirmadienį, baigiasi terminas, kai atsakymą į pretenziją galima apskųsti teismui. „Jei tiekėjas pateiks ieškinį teismui, jis per tris darbo dienas turi mus apie tai informuoti. Vadinasi, šią savaitę ir bus aišku, ar ieškinys pasiekė teismą, ar atsakymas į pretenziją tenkino, o tai reiškia, kad jau galėsime pasirašyti sutartį su rangovu“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas.

Antrą vietą preliminarioje eilėje užėmęs tiekėjas pateikė pretenziją, jog Klaidos savivaldybės atstovai galimai netinkamai įvertino pirmą vietą užėmusio tiekėjo darbų vadovo patirtį. Dėl tokio įvertino pasiūlymui buvo skirta daugiau balų, kurie ir leido užimti pirmąją vietą.

Jei antrosios vietos teikėjo pretenzija būtų patenkinta ir minėti balai panaikinti ar sumažinti, tuomet jis pakiltų į pirmąją vietą.

„Matyt, jei ginčijamas dalykas nelemtų konkurso baigties, tai niekas pretenzijos ir neteiktų. Tačiau mes manome, kad darbų vadovo patirtį įvertinome teisingai ir už tai skyrėme numatytus balus. Mes manome, kad esame teisūs, jei prireiks, tai įrodinėsime ir teisme“, – tikino A. Kačalinas.

Paklaustas, ar teisminiai ginčai nesutrukdys Skulptūrų parko sutvarkymo terminams, nes darbus norima baigti iki 2023 metų, kai Klaipėda minės prijungimo prie Lietuvos šimtmetį, Teisės skyriaus vedėjas teigė, kad jei ginčas persikeltų į teismą, tai jame turėtų būti išnagrinėtas ilgiausiai per keturis mėnesius.

„Įprastai iki pirmo posėdžio jau būna aišku, ar pritaikomos laikinosios apsaugos priemonės – stabdomos pirkimo procedūros ar pasirašytos rangos sutarties vykdymas. Tačiau gerai yra tai, kad su viešaisiais pirkimais susijusios bylos yra greitai išnagrinėjamos. Pirmos instancijos teisme sprendimo galima tikėtis per du mėnesius, jei būtų ir apeliacija – tai dar du mėnesiai“, – skaičiavo A. Kačalinas.

Jis pabrėžė, kad tiek pirmos, tiek antros vietos pasiūlymai finansine išraiška yra labai panašūs. Tačiau pirmoji vieta skirta ne tik už kainą, bet ir už kitus ekonominio naudingumo kriterijus.

Skulptūrų parkas, užimantis beveik 10 ha ploto teritoriją, kai tik bus pasirašyta sutartis su rangovu, bus tvarkomas pagal UAB „Klaipėdos projektas“ 2018 m. parengtą techninį projektą.

Projekto metu numatoma restauruoti ir Skulptūrų parke esantį gynybinį šansą, menantį dar Napoleono karus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Darbai Skulptūrų parke vyks trimis etapais. Pirmajame numatyta sutvarkyti pėsčiųjų takus, esamas vaikų žaidimo ir krepšinio aikšteles, įrengti naują apšvietimą, laistymo sistemą, vaizdo stebėjimo kameras, mažosios architektūros elementus (suolai, šiukšliadėžės, dviračių stovai).

Tvarkant parką numatyta pašalinti dalį medžių – pirmiausia tuos, kurie trukdo sutvarkyti takus, iš viso 55 medžių kamienus. Senieji takai bus atkurti parke netoli Trilapio g. – ten, kur yra tankiausiai suaugę medžiai, didelė dalis jų – savaiminiai. Vėliau bus pašalinta ir daugiau parko medžių.

Antrajame darbų etape numatyta atkurti simbolinius istorinius vartus prie K. Donelaičio ir Liepų g., suremontuoti gynybinį šansą S. Daukanto g. 40C, sutvarkyti mecenatų Gerlachų šeimos kapavietę.

Bus pagerbti Lietuvos kariai, žuvę tarpukaryje, ir Pirmojo pasaulinio karo metu senosiose miesto kapinėse Skulptūrų parke palaidoti prancūzų, lenkų ir belgų belaisviai. Kvartale prie Trilapio g. bus įrengta istorinės atminties vieta – memorialas. Šioje vietoje bus eksponuojami antkapių akmenys, paminklai, kurie buvo rasti ardant sovietmečiu pastatytus karinio miestelio pastatus dabartiniame Klaipėdos universiteto miestelyje. Trečiame darbų etape bus įrengta veja, gėlynai, sodinami medžiai ir krūmai, įrengti informaciniai stendai. Parkas bus aptvertas 1,10 – 1,20 m aukščio dekoratyvine tvorele.

16 Comments

  1. +-

    Na pyktis čia nereikia ir matuotis kas didesnis Patriotas taip pat. Projektą Savivaldybė gamino daugiau nei 10 metų ir kai pagamino ir gavo statybos leidimą, pradedame jį kritikuoti. Čia ja ne Demokratija, o anarchija kvepia .
    Būkime pakantūs ir netrukdykime vienas kitam darbuotis Klaipėdos labui .

    Reply
    • Bukas pakantumas

      Bukime pakantūs mūsų miesto valdžiai, kuri daro ką nori (dažniausiai galvodama tik kaip įsisavinti kokias lėšas ir /ar kad tik nepakenkti uostui ir kitiems ūkio subjektams), ignoruodama ir negalvodama kaip geriau mums, čia gyvenantiems žmonėms..

  2. Vita

    Liepos mėnesio pabaigoje rengsiu renginuką Skulptūrų parke, kurio metu galėsime drauge apžiūrėti, kaip dabar atrodo parkas, kas keisis. Esu medžių mylėtoja ir noriu tikėti, kad į kiekvieną kertamą medį bus atsižvelgta ir pagalvojama, ar tikrai jis trukdo. Jei nukirsto medžio nauda didesnė, nei jo išsaugojimas, tai viskas ok. Svarbiausia, kad būtų sąmoningumo, apgalvojimo, o ne beatodairiško medžių naikinimo vardan trinkelių. Mes kiekvieno medžio neišsaugosime, svarbiausia, kad argumentas būtų svaresnis nei “trukdo trinkelėm” ar “dėl kompozicijos”. Trinkeles galim pastumdyti, kompozicijų irgi įvairių būna, o medis visgi valo mūsų užterštą orą, teikia pavėsį, namai paukščiams. Daug pliusų, o dėl to požiūrio, kad savaiminius reikia kirst, tai miške daug savaiminių ir išgyvena. Aišku, sakysit, kad parkas – ne miškas, bet miestas nusipelnė miško, kai šalia turim tokius teršėjus.

    Reply
    • Pritariu

      Labai pritariu, kad turėtų būti atsižvelgta į kiekvieną medį, bet kas beatsižvelgs, kai net projekte tiksliai parašyta kiek bus išpjauta: „Parko teritorijoje inventorizuoti 1606 medžiai ar medžių grupės. Numatyta šalinti 536 medžius” https://www.klaipeda.lt/data/public/uploads/2019/07/1-pr..pdf

  3. memel

    Tikiuosiu pagaliau pajudės šio parko tvarkymas, nes iš tiesių jo būklė jau apverktina. Ir tikiuosiu, kad nupjaus 500 šluotų. Jokio grožio jos neduoda tik trukdo augti normaliems medžiams.

    Reply
    • memel tu memel..

      „Parko teritorijoje inventorizuoti 1606 medžiai ar medžių grupės. Numatyta šalinti 536 medžius” – t.y. vos ne trečdalį medžių suplanuota sunaikinti. Baisu, kad atsiranda tokių žmonių, kurie galvoja kad kas trečias medis skulptūrų parke yra „šluota” ir kad reikia juos sunaikinti kuo greičiau.

    • Memelender

      Matos, kad po parką nevaikštai ir neturi bet minimalaus supratimo, kad medžiams reikia erdvės. Dabar parke medžiai susodinti krūvom, remiasi ir trukdo vienas kitam augti. Tai taip iškirsti reikia bent trečdalį medžių.

    • Vaikščiok vaikščiok

      ir įsivaizduok kas trečia nupjautą..

    • Memelender

      Įsivaizduoju ir jau matau, kad žalumos nesumažės.

    • Betoninė žaluma

      Net nelogiška – medžius iškirs, trinkelėm išklos, taip išplaudami keletą milijonų ir ne oi ne žalumos tikrai nesumažės.. Gal trinkelės bus žalios, a?

  4. Marijus

    Eilinis pinigų plovimo projektas… Sekančių etapu prekybcentrį ar dauhiaaukštį verslo ir pramogų centrą ten įrenginės???

    Reply
  5. Per daug medžių Klaipėdoje?

    Kvailas projektas, daugiau kaip 500 medžių bus sunaikinta – nėra čia jokio gėrio..

    Reply
  6. +-

    Geras ir labai seniai lauktas projektas . Sėkmės jį įgyvendinant ir gėda tiems ( pavardes žinome ), kurie kaišioja savivaldybei pagalius į ratus .

    Reply
    • Trapampam

      ir kodėl gėda? žmonės gina savo teisę laimėti konkursą. Matosi, kad nedirbi su viešais pirkimais. Eilinis komentatorius

    • ?

      Kuo jis geras ir kas jo laukia?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Mums rašo

Moksleiviai originaliai paminėjo inžinerijos savaitę

Kovo mėnesį tradiciškai Klaipėdos Martyno Mažvydo progimnazijoje yra organizuojama inžinerijos savaitė, kurią vainikuoja išvykų ir edukacijų diena.  1-8 klasių mokiniai ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This