Klaipėdos galerijoje – VIII tarptautinės emalio bienalės „Vilnius 2020“ paroda

Kultūra

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerija (Bažnyčių g. 6) nuo gegužės 21 d. (penktadienio) pristatys VIII tarptautinės emalio bienalės „Vilnius 2020“ parodą, kuri veiks iki birželio 8 d.

Emalio bienalė organizuojama jau penkiolika metų. Šiemet ir Klaipėdos gyventojai sulaukė galimybės pamatyti 30-ies menininkų emalio darbus – juvelyrikos, metalo ir skulptūros objektus, atkeliavusius iš Latvijos, Lietuvos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Ispanijos ir Gruzijos. Ekspozicijoje svarbią vietą užims ir klaipėdiečių menininkų Sauliaus Bertulio, Letos Balčiūnaitės bei Neringos Poškutės-Jukumienės kūriniai.

Saulius Bertulis. Sąveika Interaction, 2020. Geležis, žalvaris, varis, pramoninis emalis. V. Ilčiuko nuotr.

„Aštuntojoje bienalėje ši įnoringa, tačiau labai tapybiška, puošni, patraukli, paslaptinga medžiaga vėl iš naujo atskleidžia neišsemiamas savo galimybes. Menininkai žino, kad į emalį investuotos pastangos ir laikas visuomet atsiperka mažiausiai dviem šimtais procentų: netikėtumo efektas, žaižaruojančios spalvos ir linijos, priartinančios emalio darbus prie tapybos, užburia tiek autorius, tiek ir kiekvieną žiūrovą. Bienalėje „Vilnius 2020“ dėl suprantamų (pandeminių) priežasčių šįkart siauresnė geografija. <…> Tačiau tai nereiškia, kad siauresnis geografinis arealas lemia blyškesnį rezultatą. Akivaizdu, kad menininkai išlaiko ryšį su tradicija, siekiančia pirmą tūkstantmetį prieš Kristų ir išlikusia neužmiršta, bėgant amžiams. Kita vertus, sunku būtų ją užmiršti – šios technikos prabanga, puošnumas ir reiklumas atmintyje išlieka ilgam. Kita vertus, menininkai naudoja emalį šiuolaikiškiems konceptualiems darbams sukurti. Aštuntojoje bienalėje eksponuojami kūriniai akivaizdžiai demonstruoja ir šios technikos subtilumą, ir neblėstantį patrauklumą, ir jos konceptualumą, kalbant apie pačias įvairiausias temas. Kad ir koks sudėtingas techniškai būtų emalis, regisi, jog būtent tas sudėtingumas ir yra patraukliausias autoriams. Tokios varžybos su pačiu savimi, bandymas įveikti save ir džiaugsmas, kai tai pavyksta“ – pranešime cituojama menotyrininkė dr. Jurgita Ludavičienė.

Bienalės „Vilnius 2020“ parodos dalyviai: Artūras Alekna (Lietuva), Natalia Araya (Ispanija), Leta Balčiūnaitė (Lietuva), Saulius Bertulis (Lietuva), Rebecca Brook (Jungtinė Karalystė), Ugnė Burvytė (Lietuva), Edvinas Busarovas (Lietuva), Tadas Deksnys (Lietuva), Marytė Dominaitė (Lietuva), Dina Dubina (Latvija), Nikoloz Gamkhitashvili (Gruzija), Virginija Giniotytė (Lietuva), Jurgis Gurevičius (Lietuva), Aušra Jasiukevičiūtė (Lietuva), Rasuolė Jautakytė (Lietuva), Ramunė Jundaitė-Misevičienė (Lietuva), Deimantė Kiesutė (Lietuva), Eszter Kruppa (Vokietija), Mantvydas Lasinskas (Lietuva), Aistė Navasaitienė (Lietuva), Neringa Poškutė-Jukumienė (Lietuva), Vita Pukštaitė-Bružė (Lietuva), Dalius Razauskas (Lietuva), Aivars Riekstinš (Latvija), Joana Žana Serdiuk (Lietuva), Kęstutis Stanapėdis (Lietuva), Rasa Taluntytė (Lietuva), Indulis Urbans (Latvija), Dovilė Žydelienė (Lietuva), Šarūnė Žygienė (Lietuva).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Mums rašo

Šarūnas Šarkauskas: kelyje ir judėjime 

Noriu pakviesti jus į Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Meno skyriaus galeriją, kur tapytojas Šarūnas Šarkauskas eksponuoja paveikslų ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This