Mieste – socialinių daugiabučių bumas: vienas baigiamas, o kitas pradedamas

Miestas, Svarbu

Socialinio būsto laukiančių klaipėdiečių eilė netrukus turėtų smarkiai pasistūmėti į priekį. Planuojama, kad jau šią vasarą naujakuriai galės įsikurti Rambyno g. 14A naujai pastatytame socialiniame daugiabučiame name, o kitas, turintis iškilti Akmenų g. 1B, jau pradėtas projektuoti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Negandomis apaugusio Rambyno g. 14A socialinio daugiabučio namo statybos jau pasiekė finišo tiesiąją. Prieš kelias dienas speciali Klaipėdos savivaldybė komisija konstatavo, kad pastatytą objektą galima perimti iš rangovų ir pradėti jo pripažinimo tinkamu eksploatuoti procedūrą. Tai reiškia, kad projektą vertins ir derins visos suinteresuotos institucijos, o lemiamą parašą dėl leidimo eksploatuoti turi padėti Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos atsakingi specialistai.

Būtent dėl šios institucijos veiksmų daugiabučio statybos buvo įstrigusios ilgiau nei pusmetį. Jei ne teisminiai ginčai, socialinio būsto laukiantys klaipėdiečiai jau būtų galėję gyventi naujajame name, kuriame yra 40 butų, o iš jų 8 pritaikyti neįgaliesiems.

Rambyno g. 14A sklype socialinio daugiabučio statybos buvo pradėtos 2019 metų spalį.

Jo techniniame projekte buvo numatyta prie namo įrengti 32 automobilių stovėjimo vietas, nes traktuota, kad yra statomas gyvenamosios paskirties pastatas įvairioms socialinėms grupėms, o tokiems statiniams reikia užtikrinti 0,8 vietos vienam butui. Tačiau Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos priežiūros inspekcija, patikrinusi statybos leidimą, nurodė, kad šis pastatas yra trijų ir daugiau butų gyvenamasis namas, todėl privaloma įrengti po vieną automobilių stovėjimo vietą vienam butui.

Statybos inspekcijos ir Klaipėdos savivaldybės ginčas persikėlė į teismus. Nors Klaipėdos savivaldybė įrodinėjo, kad įrengti 40 vietų automobiliams yra neracionalu, nes butuose gyvens socialiniai remtinos šeimos ir ne visos jos turi transporto priemones, teismai konstatavo kad Statybos inspekcijos nurodymas yra pagrįstas.

Todėl pernai gegužę Statybos inspekcija panaikino statybos leidimą, o savivaldybė šiame objekte nuo birželio 10 dienos sustabdė rangos darbus, nors 90 proc. jų jau buvo padaryta.

Pernai gegužę Klaipėdos savivaldybė pasirašė automobilių stovėjimo aikštelės prie sklypo Rambyno g. 14 įrengimo su techninio projekto parengimu sutartį. Lapkričio 20 dieną prasidėjo aikštelės įrengimo darbai.

Projektuotojas pakoregavo socialinio daugiabučio techninį projektą dėl automobilių stovėjimo vietų ir jis derinti buvo pateiktas visoms suinteresuotoms institucijoms. Pernai gruodį buvo gautas naujas statybos leidimas, todėl buvo atnaujinti ir rangos darbus.

Sutartį dėl socialinio daugiabučio Rambyno g. 14A statybos darbų Klaipėdos savivaldybė su bendrove „Eikos statyba“ pasirašė 2018 metais, tačiau dėl netinkamo namo statybos techninio darbo projekto buvo ne tik nutolusi statybos darbų pradžia, bet ir pabrango jie patys. Galutinė sutarties kaina padidėjo nuo 2,32 iki 2,64 mln. eurų.

„Atrodo, kad visas problemas pavyko išspręsti, kad daugiau jų neturėtų kilti. Labai tikimės, kad namo pripažinimo naudoti procedūros vyks sklandžiai ir jau vasarą jame galės apsigyventi naujakuriai“, – vylėsi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

Klaipėdoje socialinio būsto laukia apie 700 asmenų ir šeimų.

Beje, šiemet balandį Klaipėdos savivaldybė pasirašė naujo socialinio daugiabučio namo Akmenų g. 1B projektavimo sutartį. Joje numatyta, kad projektavimas, projekto derinimas ir statybos leidimų gavimas truks apie metus. Kitais metais jau planuojamas viešasis konkursas nusipirkti rangos darbus, o pastatyti apie 65 butų socialinį namą planuojama per 2023-2024 metus.

Iki šiol Klaipėdoje buvo pastatyti du socialiniai daugiabučiai namai. 2019 m. vasarą naujas socialinis daugiabutis buvo atidarytas Irklų g. 1. Jame yra 36 butai.

Dar vienas socialinis daugiabutis, kuriame yra 90 butų, Klaipėdoje buvo pastatytas 2007 metais.

5 Comments

  1. Pzdc

    Neįgaliesiems – suprantu, sunku darbą susirasti. Bet sveikiems, kad ir daug vaikučių prisidariusiems, nesutinku, kad skirtų tokį butą. Reikia galvoti, prieš dauginantis, kur gyvensi. Ir daugiavaikems butas netinka, namai kaime pigiau

    Reply
  2. Aš

    Tai kodėl Savivaldybė iš karto neplanavo tos aikštelės, dabar visi kalti, o ji ne ?

    Reply
  3. +-

    Jei ne VTSPI inicijuoti teisminiai ginčai, socialinio būsto labai ilgai laukiantys klaipėdiečiai jau būtų galėję gyventi naujajame name, kuriame yra 40 butų, o iš jų 8 pritaikyti neįgaliesiems.
    Geda Valstybę atstovaujantiems Klaipėdos VTSPI inspektoriams už savo bukumą ir savo šešėlio bijančiam įstaigos vadovui .

    Reply
  4. Kestas

    Kaip gera ant socialinio gyvent ir dirbt juodai, tiesiog pasaka, kaip jot ant svetimo bb.

    Reply
  5. Nojus

    Labai reikalingos tokios statybos. Daug jaunų šeimų laukia su vaikučiais soc. būstų. Neturi kur gyvent, o nuoma be galo brangi! Ačiū Klaipėdos merui ir savivaldybei už rūpestį!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdos teismas neįžvelgė „Tele2“ vadovo kaltės

Klaipėdos apylinkės teismas nusprendė, kad telekomunikacijų bendrovės „Tele2“ vadovas Petras Masiulis nėra vertas baudos už tai, kad ši kompanija kaip ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This