Jūrų muziejuje – meninė instaliacija apie kitokią jūrą

Kultūra

Ketvirtadienį, gegužės 20 d., 11 val., Jūrų muziejuje bus atidaryta dailininko Rodiono Petroffo edukacinė meninė instaliacija „Jūros plastika“. Iš karto po atidarymo vyks akcija „Mano pasižadėjimai vandenynui“, skirta Europos jūrų dienai.

Nors vis daugiau dėmesio visuomenė skiria ekologiškai gyvensenai, tvarumui, saikingam vartojimui, mokslininkai konstatuoja, kad gamta ir toliau teršiama.

Muziejaus direktorė Olga Žalienė sako, kad muziejus, jausdamas pareigą kalbėti apie tai aktualiau ir šiuolaikiška kalba, interaktyviai bei įtraukiančiai, inicijavo bendrą projektą su jaunu, bet jau gerai žinomu menininku R. Petroffu.

Pats menininkas, pristatydamas parodą pasakoja, kad viena iš keturių instaliacijos dalių bus skirta mikroplastikui.

„Pavadinau ją „Mikroplastic flow“ arba „Game over“, – sako menininkas. – Šiai instaliacijai pats gaminau iš atliekų mikroplastiką. Mane labiausiai nustebino, net šokiravo mikroplastiko kiekis jūrose. Mikroplastikas gali atrodyti netgi estetiškas, todėl aš naudoju jį savo instaliacijoje, bet jo kiekis sparčiai didėja jūrose ir kartu jūrų gyvūnuose. Ir, be abejo, žuvyje, kurią suvalgome. Taip mikroplastikas apsuka savo ratą be pralaimėjimo – ką išmetame, tą ir gauname atgal. Nors nematoma, bet pražūtinga forma. Galiu paliudyti, kad jis tikrai neturi jokio skonio, prisimenu dar iš vaikystės, kai atkandau jo gabaliuką. Esu matęs tokį memą, kai žmogus parduotuvėje perka žuvį, paprašo ją įdėti į maišelį, o išmintinga pardavėja atsako, kad maišelis yra jau žuvies viduje”.

Kita instaliacija „Jūros plastika“ – tai video performansas, kuriame žiūrovas mato žaismingai vandenyje nusileidžiančias plastiko atliekas, pvz., plastiko maišus.

„Vaizdas labiau abstraktus, grakštus žiūrovą turi paveikti išmetamo plastiko estetika, – sako R. Pteroffas.  – Tai povandeninis peizažas, kuriame matome gyvūnus ar jūrą, bangas, bet viskas skulptūriškai padaryta iš plastiko ar kitų atliekų”.

Instaliacijoje menininkas pažvelgia į taršą per ironijos, abejonių prizmę. Jis kalba apie aplinkos taršą ironiškame, ciniškame kontekste, tarsi žiūrėtų į taršą kaip į gamtos reiškinį ir galėtų pastebėti jame grožį.

INFORMACIJA

Rodionas Petroffas – šiuolaikinis menininkas, gyvenantis ir kuriantis Klaipėdoje. Surengė daugiau nei 10 personalinių parodų Lietuvoje ir Europoje, aktyviai dalyvauja grupinėse parodose. Tapytojas siekia paliesti svarbias visuomenei temas, ugdyti kritišką, nepriklausomą mąstymą, gerinti meno suvokimą visuomenėje, skatinti šiuolaikinio meno pažinimą.

Instaliacija veiks iki gruodžio 31 d.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pasieniečių šuo išgelbėjo ruoniuką

Beveik kiekvienais metais per Velykų šventes į Lietuvos jūrų muziejų atvežami išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai iš pajūrio. Šventinėmis dienomis ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This