Kuo Seimo narys skiriasi nuo kormorano?

Mums rašo

Vincentas Sakas, melnragiškis
2021-05-20

Komentarų: 2

Kodėl žmogus, pakliuvęs į Seimą ar kitokias valdžios institucijas, patampa valdžiažmogiu? Ir kodėl niekam iš valdžiažmogių pradeda nerūpėti nei oras, nei žemė, nei miškai ir medžiai, nei vandenys, nei žuvys, nei žvejų gyvenimas?

Ar tieji valdžiažmogiai, gyvendami toli nuo Baltijos jūros, nuo Kuršių marių nepatampa panašūs į besočius kormoranus?

Mūsų dienomis žemdirbiško mintijimo seimūnai ėmėsi „tvarkyti“ žvejybą Kuršių mariose. Kodėl Kuršių marių Lietuvos pakrančių žvejams gaudyti žuvis bus draudžiama, o didesniojoje Kuršių marių dalyje, kuri neteisėtai yra okupuota Rusijos, rusai žvejybą leidžia?

Žvejyba Lietuvos valdžiažmogių sprendimu šiandien virto žvejoba, nes žuvų gaudyti negalės Kuršių marių ir Nemuno deltos gyventojai žvejai, o žvejoti žuvis galės tik žvejai mėgėjai ir… kormoranai.

Pasaulio mokslininkų yra paskaičiuota, kad vienas kormoranas per dieną suryja 600 g žuvų. 6000 kormoranų porų (12 tūkstančių paukščių), įsitaisiusių Juodkrantės sengirėje. kasdien sunaikina 7200 kg žuvų!

Per 9 mėnesius, kai kormoranai ryja žuvis Kuršių mariose, jie sunaikina 64800 kg vertingų žuvų, ypač ungurių, nes anieji yra lengviausias kormoranų grobis… Nepasotinami kormoranai ne tik fantastiškais kiekiais naikina žuvis, bet ir sunaikino dalį Juodkrantės sengirės.

Jokie valdžiažmogiai, nupušę kormoranų „mylėtojai“ ir kitokie su proteliu susipykę gamtosaugininkai, kol neišnaikins kormoranų, tol niekuomet nebeatgaivins šventos ir didingos Juodkrantės sengirės…

Kormoranai, įsiveisę Pajūrio regioniniame parke prie Plocio ežerėlio, jame, Kalotės ežere ir visose aplinkiniuose vandens tvenkiniuose išnaikino visas žuvis…

Iš Baltijos jūros ir Kuršių marių kormoranai plėšia alses, lašišas, menkes, nėges, plekšnes, otus, ožkas, perpeles, sykus, starkius, strimėles, šlakius, vėjažuves, žiobrius.

Atsiradus kormoranams, Juodkrantėje Kuršių mariose velnioniškai greitai pranyko unguriai, nes juos masiškai išnaikino ir tebenaikina beigi suryja kormoranai. Jei kam teko nardyti Kuršių mariose, matė, kad unguriai įlindę į žoles grobio gaudymui iš žolių statmenai išlenda, kaip žvejai sako – „stače stov“. Būtent todėl juos ypatingai lengvai sučiumpa kormoranai. Ir niekas taip žiauriai tūkstančiais tonų neišnaikino ungurių, kaip kormoranai. Į žvejų pastatytas ungurines gaudykles nuo 1992 metų patenka tik vienas kitas ungurys.

Pokario metais, panašiai iki 1954 metų, kibiras gyvų ungurių Šilutės turguje kainavo 3 rublius. 1960-1969 metais ungurių sugavimo vidurkis siekė 175 tonas. Rūkyto ungurio kilogramas Nidos, Klaipėdos ir Palangos restoranuose iki 1970 metų kainavo 3 rublius. Net „Neringos“ kavinėje Vilniuje rūkyto ungurio trys gabaliukai kainavo 1 rublį 50 kapeikų.

1992-2001 įsiveisus kormoranams Juodkrantėje, Kuršių marių žvejai sugaudavo tik 7 tonas ungurių.

Jei užpernai Kuršių marių žvejai verslininkai sugavo maždaug 1,5 tonos ungurių, tai pernai – tik 0,5 tonos. Suprantama, niekas neskaičiavo , kiek ungurių sugauna žvejai mėgėjai ir pasalūnai brakonieriai…

Remiantis ICES (tarptautinė jūrų tyrimų tarnyba) duomenimis, ungurių ištekliai dar iki 2000 metų, lyginant su 1960-1980 m. laimikiais, sumažėjo 90 procentų ir mažėja toliau.

Šiandien už kilogramą Kinijoje auginto ungurio verslininkai moka 25 eurus, už rūkymą prideda dar 15, tad rūkyto ungurio kaina ant prekystalio – jau 40 eurų už kilogramą.

Seime valdžažmogiai jau brandina planą uždrausti Lietuvoje gaudyti ungurius. 

„Laikas tai sustabdyti. Negalime toleruoti verslo, kuris yra valstybei nereikalingas, gamtai kenkiantis, nešantis daugiau žalos negu naudos. Reikia susidėlioti prioritetus, dėti tašką ir keisti kryptį, jei ji buvo bloga“, – teigė žalio supratimo nei apie žvejybą, nei apie kormoranų žalą neturinti kaunietė miesto gyventoja Seimo komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė.

Kai kurie socialdemokratai ragina uždrausti ungurius žvejoti net ir žvejams mėgėjams. Esą antraip nueis perniek pastangos juos veisti Lietuvoje. Per dešimtmetį gamtosaugininkai įžuvino beveik 8 milijonus jų mailiaus, ir jie mano, kad to pakaks apsaugoti ungurius nuo visiško išnykimo, bet kažkodėl ungurių nedaugėja, tik mažėja ir mažėja…

„Reikėtų verslinę žūklę uždrausti, o mėgėjai turi vadovautis taisykle pagavai – paleisk. Kada ungurys pagautas, smagus priešininkas kiekvienam žvejui turėtų būti paleistas saugiai gyvybingas į gamtos telkinį“, – baugino ir durnino kitus Seimo narius socialdemokratas Linas Jonauskas.

Šis tekstas – asmeninė autoriaus nuomonė. Rubrikoje „Mums rašo“ publikuojamos nuomonės, už kurias redakcija neatsako.

2 Comments

  1. Jūratė

    Ponas Edvardai, dirbate Kremliui, nes straipsnio autorius parašė ” Kodėl Kuršių marių Lietuvos pakrančių žvejams gaudyti žuvis bus draudžiama, o didesniojoje Kuršių marių dalyje, kuri neteisėtai yra okupuota Rusijos, rusai žvejybą leidžia? Kremlius nuo 1917 metų savo tikslų siekia netiesiogiai. Šiandien Putinui padeda Europos sąjunga. „

    Reply
  2. Edvardas

    Autorius dar gyvena tarybiniais laikais kai galėjo viską semti ir tik rublius skaičiuoti, per tokius „žvejus” liko skurdžios kuršių Marios… Beja jeigu autorius būtų nors šiek tiek apsiskaitęs, tai kormoranai daugiausia mitybine bazę sudaro grundalai invazinė žuvis kuri dar baisesnė žalą daro nei kormoranai. Ir apskritai kad atviros Klaipėdos „žurnalistai” spausdina tokius užsakytus straipsnius… Deja reikia pripažinti, kad Lietuvoje žurnalistikos nėra.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Keisis kormoranų skaičiaus reguliavimo tvarka

2025 m. įsigalios nauja kormoranų populiacijos kontrolės tvarka ir nustatytas skaičius, kiek šių paukščių galės naikinti žuvininkystės ūkiai, praneša Aplinkos ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdoje - pirmasis šalyje metodinis STEAM centras

Pernai rugsėjį veiklą pradėjusi Klaipėdos universiteto (KU) metodinio STEAM centro komanda balandžio 12 d. simboliniu juostos kirpimu pažymės pirmojo Lietuvoje ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Politika

Seimas sugriežtino prekybą fejerverkais

Ketvirtadienį Seimas priėmė Civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta nuo šių metų liepos 1 d. griežtinti prekybą ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This