Klimato norma: kas pasikeitė?

Orai

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) paaiškina, kas yra dažnai minima standartinė klimato norma (SKN) ir kaip ji pasikeitė.

Terminas „norma” meteorologinėje literatūroje pirmą kartą buvo paminėtas 1840 metais, o oficialiai įsigaliojo nuo 1872 metų, kai Tarptautinis meteorologijos komitetas (dabar – Pasaulinė meteorologijos organizacija, PMO) nusprendė naudoti vidutines meteorologinių elementų vertes per vienodą laikotarpį, kad būtų galima palyginti įvairių pasaulio stočių surinktus duomenis.

Antradienį ir trečiadienį Klaipėdoje prognozuojamas lietus. Palmiros Mart nuotr.

Po ilgų tarptautinių diskusijų XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje, 1935 m. Varšuvos konferencijoje buvo nuspręsta skaičiuoti vidurkį būtent iš 30 metų laikotarpio ir 1901–1930 m. laikotarpio vidurkis yra laikomas pirmąja oficialia SKN.

Taigi, „standartinė klimato norma” yra tam tikroje teritorijoje matuojamo meteorologinio elemento 30 metų laikotarpio vidurkis.

Kartu su 2020 metais pasibaigė ir dar vienas SKN laikotarpis, tad šiuo metu LHMT klimatologai skaičiuoja, tikrina ir vertina 1991–2020 m. laikotarpio duomenis, kad jau greit galėtų pristatyti naujausias perskaičiuotas SKN, nes kalbant apie klimatą, svarbu ne tik tai, ką lyginame, bet ir su kuo. Kaip pavyzdys, vidutinės metinės oro temperatūros ir metinio kritulių kiekio Lietuvoje sklaidos diagrama su pažymėtomis įvairių laikotarpių SKN reikšmėmis.

Iki 2015 m. PMO kongreso SKN būdavo perskaičiuojamas kas 30 metų (t. y. buvo perskaičiuotas 1931, 1961 ir 1991 metais), o minėtame kongrese buvo nuspręsta SKN reikšmes atnaujinti ne kas 30, o kas 10 metų, argumentuojant tuo, kad klimato kaita vyksta sparčiai, todėl „sena” SKN nebeatspindi tikrosios klimato būklės ir tam tikros vietovės sąlygų.

Tad net ir klimato normai tenka taikytis prie sparčių klimato kaitos pokyčių.

INFORMACIJA

Antradienį nutįsęs ciklono slėnis per šalį neš drėgmės pritvinkusius debesis, lyti turėtų ir pajūry. Čia lietūs numatomi ir trečiadienį, dienomis oras sušils iki 12-14 laipsnių. Nuo ketvirtadienio iki savaitgalio lietūs pajūry nebenumatomi, oro temperatūra bus panaši, o savaitgalį jau turėtų sušilti iki 16 laipsnių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Orai

Pirmoji balandžio dekada - šilčiausia per visą stebėjimų istoriją

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, balandžio pirmasis dešimtadienis buvo rekordiškai šiltas. Dekados vidutinė oro temperatūra Lietuvoje buvo 10,4 °C (teigiama 5,6° ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Orai

Užfiksuotas jau 10-tas šilumos rekordas šalyje

Nors trečiadienį Vakarų Lietuvoje pastebimai atvėso, rytinėje šalies dalyje toliau fiksuojami karščio rekordai. Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba praneša, jog, remiantis preliminariais ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This