Kelte „Nida” – jaunųjų fotomenininkų darbų paroda

Kultūra

Visą vasarą, nuo gegužės 29 d. iki rugsėjo 3 d., Senosios perkėlos kelte „Nida“ bus demonstruojamas fotografijos parodų ciklas „KultJūra“, kurį organizuoja asociacija „Kūrėjų sąjunga“.

Parodų autoriai – jauni menininkai iš visos Lietuvos – Urtė Jasenka, Saulius Kmita, Deividas Buivydas, Simona Nakrošiūtė, Justina Tulaitė, Morta Narkauskaitė, Edgaras Vitkevičius ir Banginis Justas. Kuratorė – Simona Agota Martinkus. Iš viso bus surengtos 7+1 parodos, kurių kiekviena truks dvi savaites.

Pirmieji, nuo gegužės 29 d. iki birželio 11 d. kelte „Nida“ savo kūrybą pristatys U. Jasenka ir S. Kmita (Klaipėda). Susitikimas su autoriais, parodos kuratore bei projekto organizatoriais vyks šį šeštadienį, gegužės 29 d., 18 val. TEMA kieme (Naujoji Uosto g. 3, Klaipėda). Renginyje dalyvaus ir Danguolė Ruškienė, Greta Kugelevičiūtė, Linas Kutavičius, Arūnė Baronaitė. Pokalbį moderuos Rosana Lukauskaitė.

Kad pamatytų daugiau žmonių

Idėją kelte organizuoti fotografijos parodas gimė, siekiant į parodas pritraukti daugiau žiūrovų.

Ne paslaptis, kad jaunųjų menas sulaukia dar mažesnio dėmesio, nei jau pripažintų menininkų. Todėl originali ir netikėta parodų organizavimo požiūriu erdvė – keltas „Nida“ čia pasirenkamas kaip patogi vieta žiūrovui susitikti su jaunu menu. Autorių teigimu, šįkart jie nereikalaus nei daug dėmesio, nei laiko. Užteks vos keliolikos minučių romantiškam susitikimui ant vandens, kol keltas iš Klaipėdos persikels į Smiltynę ir atgal. Nedidelės apimties (10-ies fotografijų) parodos, kurių metu menininkai gvildens beribių vandenų sąvoką plačiąja prasme, bus eksponuojamos ant kelto „Nida“ langų.

„Tokiu būdu siekiama pasidalinti mintimis ne tik apie jūrą, bet ir užmegzti pokalbį apie nuolatinę Klaipėdos miesto bei pajūrio zonos kaitą. Ant skaidrios plėvelės atspausdinti fotografiniai vaizdai čia nuolat pasipildys, persiklos turiniu iš aplinkos – atspindžiais ir šešėliais, kurie keisis kiekvieną akimirką nuo įlipančių ir išlipančių keleivių, taip pat ir nuo besimainančios šviesos. Tranzitinė zona – keltas, jungiantis Klaipėdos miestą su pajūriu taps simboline jungtimi tarp įprasto klaipėdiečių gyvenimo ir poilsio, laipsniškas perėjimas nuo kasdienių rutininių veiksmų prie mažiau įprastų sezoninių laisvalaikio akimirkų. Šią jungtį dar labiau sustiprins kultūrinis ir meninis segmentas, vizualiai įsiterpsiantis į kasdienius potyrius ir taip turiningai užpildysiantis nors ir ne ilgas, bet laukimo minutes”, – rašoma pranešime spaudai.

Jame teigiama, jog projektu „KultJūra“ siekiama ne tik paskatinti jaunuosius kūrėjus aktyviai saviraiškai, bet ir ieškoti originalesnių asmeninės kūrybos pristatymo formų bei norima praturtinti vietos gyventojų kasdienę aplinką, nustebinti miesto svečius, suteikiant jiems progą meną pažinti ne specialiai tam skirtose, bet įprastose erdvėse, savose teritorijose.

Apie pirmosios parodos autorius

Urtė Jasenka (Yaska art) – Lietuvos meno lauke ir už jos ribų jau kuris laikas veikianti menininkė, pasaulyje išdalinusi šimtus grafikos technika sukurtų autorinių atvirukų.

Saulius Kmita – tik pradedantis savo parodinę veiklą fotografas. Pirmai projekto parodai šie du jauni žmonės kūrė kartu. Kaip jie pasakoja, visas šis kūrybinis procesas buvo tikrai įdomus, pozityvus, ramus, be jokio streso ar įtampos, linksmas, pilnas eksperimentų, netikėtų posūkių, pokalbių ir klausymo.

„Tarpusavy atradome ryšį ir bendrą tikslą – kurti, o tai yra labai gražu ir prasminga. Manau, esame puiki, labai linksma kūrybinė komanda. Juoko tikrai netrūko“, – pranešime cituojami kūrėjai. Pasak jų, kad ir kaip toli gyventume nuo jūros, jos buvimą šalia galime jausti aiškiai ir tvirtai kiekvieną dieną.

Projekto partneris – AB „Smiltynės perkėla“, projektą remia Klaipėdos miesto savivaldybė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kultūra

Rengiama Urtės Jasenkos parodos garso dienoraščio perklausa

Nuo 2023 m. rugsėjo Klaipėdos skulptūrų parke eksponuojama menininkės Urtės Jasenkos grafikos darbų, stiklinių paminklų paroda „Atmintis“. Ši ekspozicija skirta ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This