Mokykloms suteikiama daugiau laisvės organizuojant pradinukų meninį ugdymą

Švietimas

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, atsižvelgusi į kilusias diskusijas dėl meninio ugdymo, po konsultacijų su mokyklų vadovais patikslino Bendrųjų ugdymo planų nuostatas. Anot ministerijos pranešimo, šokio ir teatro 1-4 klasių mokiniai dabar gali būti mokomi ir integruotai, šių dalykų elementus įterpiant į įvairių dalykų pamokas ar panaudojant neformaliojo švietimo valandas.

Šokio dalykas gali būti derinamas su muzikos ar fiziniu ugdymu, teatro – su kalbos, muzikos, dailės ir technologijų ugdymu. explorecams.com nuotr.

„Ateityje numatome skirti daugiau valandų ne tik menams, bet ir kitiems ugdymo dalykams ir jau pradėjome konsultacijas ir darbus dėl to. Tačiau kol esmingesni pokyčiai nepatvirtinti ir meninio ugdymo valandų nepadaugėjo, skatiname mokyklas organizuoti įvairių dalykų ugdymą kaip vienas kitą papildančius, o ne atskirus dalykus. Pasitikime mokyklų bendruomenėmis ir jų pasirinkimu savarankiškiau planuoti ugdymą mokyklose“, – pranešime cituojama J. Šiugždinienė.

Šokio dalykas gali būti derinamas su muzikos ar fiziniu ugdymu, teatro – su kalbos, muzikos, dailės ir technologijų ugdymu. Galima pasitelkti ir neformalaus ugdymo bei kultūros paso teikiamas galimybes, kad vaikai susipažintų su įvairiais menais ir vėliau galbūt rinktųsi tos krypties neformalaus švietimo užsiėmimus.

Pasak Lietuvos pradinio ugdymo mokyklų atstovų asociacijos prezidentės Aušros Burbienės, nuo mokyklos vadovo ir bendruomenės labai priklauso meninio ugdymo intensyvumas: jei yra poreikis ir mokykloje dirba geri specialistai, galima meninio ugdymo dalykams, pavyzdžiui, šokiui, skirti ne tik integruotas pamokas, bet ir organizuoti daugiau neformaliojo švietimo užsiėmimų.

Meninei sričiai 1-4 klasių mokiniams šiemet patvirtintuose Bendruosiuose ugdymo planuose kaip ir praėjusiais metais buvo numatytos 4 val. per savaitę. Tikėtasi, kad mokykla, planuodama ateinančius mokslo metus, galės rinktis iš 4 meninio ugdymo srities dalykų: muzikos, dailės ir technologijų, teatro ir šokio. Tačiau kilo diskusija, kad meno dalykų pasirinkimas yra platesnis, bet valandų šiems dalykams nepadaugėja. Mat daugumoje mokyklų pradinukai mokėsi tik muzikos ir dailės, kai kuriose mokyklose – teatro ar šokio, vieną savaitinę valandą panaudodami iš fiziniam ugdymui skirtų valandų.

„Kai mokykla gali pati rinktis ir lanksčiau planuoti, galime kitaip išnaudoti ir tas pačias valandas, integruoti dalykus. Tikrai nenumatome, kad nuo naujų mokslo metų meninis ugdymas nukentėtų ar reikėtų atsisakyti meninio ugdymo mokytojų“, – sako Tomas Jankūnas, Lietuvos progimnazijų asociacijos tarybos pirmininkas.

Ministerija nusprendė peržiūrėti visus pradinio ugdymo programoje numatytus mokytis dalykus ir problemas „spręsti kompleksiškai”. Bendradarbiaujant su Sveikatos apsaugos ministerija planuojama koreguoti higienos normas, kad būtų galima didinti ugdymo valandų skaičių pradiniame ugdyme, kalbamasi su mokslininkais dėl visų ugdymo plane numatytų valandų perskirstymo galimybių, lyginamos tendencijos su užsienio šalyse taikoma praktika, taip pat skaičiuojama, kiek papildomų lėšų reikėtų, norint įvesti papildomas dalykų (pvz., informacinių technologijų, menų) valandas pradiniame ugdyme.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Seimo komitetas nepritarė opozicijos siūlymui didinti mokytojų atlyginimus

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas nepritarė opozicinių partijų teikiamiems siūlymams kitais metais dar labiau didinti mokytojų atlyginimus. Komiteto narių neįtikino ...
2023-10-25
Skaityti daugiau

ELTA

Konservatoriai siūlo rengti pirmalaikius Seimo rinkimus

Penktadienį posėdžiavęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos prezidiumas priėmė sprendimą siūlyti Seimui surengti pirmalaikius rinkimus. Priešingu atveju, jeigu siūlymas ...
2023-05-19
Skaityti daugiau

ELTA

Klaipėdietė politologė: ministrei atsistatydinti būtų „etiška ir moralu“

Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili pažymi, kad dar nėra įrodyta, jog švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė galėjo ...
2023-05-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This