Baleto premjeras elinge kuria tarptautinė komanda

Kultūra

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KMVT) baleto trupė jau ruošiasi dviejų vienaveiksmių baleto spektaklių premjerai, kuri vasarą bus pristatyta Tarptautiniame Klaipėdos festivalyje, scena pasirinkusiame senąjį elingą.

Į Klaipėdą jau atvyko choreografo asistentas Gaj Žmavc (Slovėnija) bei repetuoja su KVMT baleto trupe. Buvęs baleto artistas, vėliau tapęs choreografo asistentu, sako, kad į Klaipėdą atvyko be jokių išankstinių nuostatų.

„Viskas vyksta čia ir dabar. Labai įdomu stebėti baleto trupę. Pagrindinių rolių pasiskirstymas paaiškės repeticijų metu. Man svarbiausia – šokėjų gebėjimas išreikšti emocijas, jų originalumas. Anksčiau statytus spektaklius pirmą kartą kursime juos pritaikant lauko sąlygoms. Mūsų laukia daug iššūkių, o publikos – originalios premjeros ir su niekuo nesulyginamas reginys: baletai palydėti vėjo, bangų mūšos“,- pranešime cituojamas choreografo asistentas.

Choreografo asistentas Gaj Žmavc. O. Kasabovos nuotr.

Rugpjūčio 13-14 dienomis elinge choreografas ir Slovėnijos nacionalinio teatro Mariboro baleto trupės vadovas Edwardas Clugas kartu su tarptautine Slovėnijos ir Ispanijos menininkų komanda į Klaipėdos elingą perkels du vienaveiksmius baleto spektaklius „Stabat Mater“ (pagal Giovanni Battista Pergolesi muziką) ir Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris“. Abiejuose spektakliuose šoka KVMT baleto trupė, vadovaujama vyriausiojo choreografo Aurelijaus Liškausko ir baleto meno vadovės Jelenos Lebedevos, papildyta iš įvairiausių šalių šokti į Klaipėdą atvykusiais jaunais ir veržliais šokėjais.

Baletą „Stabat Mater“ Klaipėdoje kuria ne tik choreografas E. Clugas ir jo asistentas G. Žmavc, bet ir scenografas bei kostiumų dailininkas Jordi Roig (Ispanija), šviesų dailininkas Tomaž Premzl (Slovėnija). Igorio Stravinskio „Šventasis pavasaris“ kūrybinėje grupėje be E. Clugo ir G. Žmavc dirba scenografas Marko Japelj (Slovėnija), kostiumų dailininkas Leo Kulaš (Slovėnija), šviesų dailininkas Tomaž Premzl (Slovėnija). Muzika rūpinasi teatro Muzikos vadovas ir dirigentas Tomas Ambrozaitis. Premjeroje gros Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninio orkestro styginių grupė, dainuos solistės: Rita Petrauskaitė (sopranas) ir Viktorija Bakan (sopranas).

Klaipėdos scenoje E. Clugas debiutuoja su baletais, sukurtais skirtingu laiku ir skirtingomis trupėmis: „Šventasis pavasaris“ buvo pastatytas su jo vadovaujama Slovėnijos nacionalinio teatro Mariboro baleto trupe 2012 m., o „Stabat Mater“ buvo užsakytas ir pastatytas Miuncheno valstybiniame teatre „Gärtnerplatz“ 2013 m. 2014-aisiais abu baletai buvo apjungti Maribore ir tapo tenykštės baleto trupės vizitine kortele, apkeliavo daugelį baleto festivalių ir teatrų visame pasaulyje, sulaukė ne vieno perkėlimo.

Baletus sieja centrinė figūra – moteris ir jos nepaprasta stiprybė, kylanti iš nuolankaus susitaikymo su tuo, kas jai skirta. „Stabat mater“ atveju moteris turi priimti nukryžiuoto sūnaus auką, o „Šventajame pavasaryje“ ji pati pasirenka būti paaukota.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate (papildyta) 

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kultūra

Iš prie teatro buvusios akmeninės kompozicijos gimsta skulptūrinės miniatiūros

Prie įėjimo į senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą buvusios akmens kompozicijos buvo atsisakyta, tačiau jos atmintis atgims suvenyruose. Įamžindamas ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This