Registracija Užimtumo tarnyboje: ką turi žinoti abiturientas?

Konsultacijos

Besibaigiant mokslo metams dvyliktokams kyla ir klausimas, ar gavus brandos atestatą reikėtų užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje. Šių dvejonių priežastimi dažnu atveju tampa netikrumas dėl privalomojo sveikatos draudimo (PSD). Tačiau Valstybinės ligonių kasos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Rimantas Zagrebajev patikina, kad vos įteikus atestatus PSD tikrai nenutrūksta.

Mokyklas baigiantys Lietuvos gyventojai PSD valstybės lėšomis yra apdrausti iki rugpjūčio 31 dienos, jei mokslo metai baigiasi vasarą. Iki šios datos už sveikatos priežiūros paslaugas valstybinėse ar privačiose gydymo įstaigose, kurios turi sutartį su ligonių kasomis, mokėti jiems nereikia.

Q000024 (PxHere) nuotr.

„PSD apdraustiems gyventojams sveikatos priežiūros paslaugos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis“, – pranešime cituojamas R. Zagrebajev.

Jei šalies gyventojas pradeda studijuoti Lietuvos ar kitos Europos Sąjungos (ES) valstybės aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą arba tęsia mokslą profesinėje mokykloje – jis yra draudžiamas valstybės lėšomis nuo studento (moksleivio) statuso suteikimo datos iki studijų (mokslo) pabaigos.

Lietuvoje studijuojantys ar besimokantys gyventojai PSD valstybės lėšomis draudžiami savaime, remiantis Studentų ar Mokinių registro duomenimis. Jiems papildomų dokumentų ligonių kasoms teikti nereikia. Tuo metu atvykę studijuoti ar mokytis į ES valstybę narę ir pageidaujantys PSD draustis valstybės lėšomis – ligonių kasoms turi pateikti ES mokyklos išduotą dokumentą, kuriame būtų nurodyta studijų vieta, forma, studijų pradžios ir pabaigos datos.

Jei vasarą baigę mokyklą ar universitetą Lietuvos gyventojai nebetęsia mokslų, neįsidarbina pagal darbo sutartį ar nepradeda savarankiškos ekonominės veiklos bei nesiregistruoja Užimtumo tarnyboje, jie nuo rugsėjo mėnesio turi prievolę mokėti PSD įmokas savarankiškai.

„Tai taikoma ir 10 klasių baigusiems pilnamečiams moksleiviams. Šiais metais PSD įmoka yra 44,81 euro“, – priminė R. Zagrebajev.

Dar viena priežastis, itin paskatinusi jaunimo registraciją Užimtumo tarnyboje 2020-aisiais – darbo paieškos išmoka. Tačiau šiemet Užimtumo tarnyba abiturientus ragina įvertinti registracijos tikslingumą, jei tai yra daroma tik dėl darbo paieškos išmokos. Nuo 2021 metų sausio 1-osios pasikeitė šios paramos gavimo sąlygos, todėl abiturientams ar studentams ją gauti bus gerokai sudėtingiau – išmoka tapo orientuota į darbo patirties turinčius žmones.

Darbo paieškos išmoką gali gauti asmuo, atitinkantis keturias sąlygas. Pirma – jam suteiktas bedarbio statusas. Antra – bedarbis kreipimosi dėl darbo paieškos išmokos į Užimtumo tarnybą ir sprendimo dėl šios išmokos skyrimo metu nedalyvauja aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse. Trečia – asmens darbo sutartis ar darbo santykiams prilyginti teisiniai santykiai pasibaigė ne anksčiau kaip 3 mėn. iki Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ar karantino. Ketvirta – asmuo neturi teisės gauti nedarbo socialinio draudimo išmokos ar jos mokėjimo laikotarpis asmens kreipimosi į Užimtumo tarnybą metu yra pasibaigęs.

Bedarbio statusas abiturientui gali būti suteiktas tik jam gavus mokyklos baigimą patvirtinantį dokumentą. Užsiregistravus anksčiau jaunuolis bus laikomas besimokančiu, todėl neatitiks pirmosios išmokos skyrimo sąlygos.

Kita vertus, jei jaunas žmogus siekia įsidarbinti (pavyzdžiui, vasaros sezono metu), registruotis Užimtumo tarnyboje yra tikslinga. Tai galima padaryti nuo 14 metų, gaunant besimokančio asmens statusą. Registracija moksleiviams atveria galimybę naudotis dalimi Užimtumo tarnybos teikiamų paslaugų: tarpininkavimu įdarbinant, konsultacijomis darbo paieškos, profesijos įgijimo klausimais, įsidarbinimo galimybių vertinimu, individualaus užimtumo veiklos plano sudarymu.

Tuo metu niekur nedirbantiems ir nesimokantiems asmenims nuo 16 metų yra suteikiamas bedarbio statusas. Tokiu atveju gali būti skiriama finansinė parama įgyti profesiją ar naujų kompetencijų, tobulinti darbo įgūdžius, steigti darbo vietą sau, taip skatinant jų sėkmingą integraciją į darbo rinką.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Artėja laikas sumokėti per karantiną nemokėtas PSD įmokas

Įprastai savarankiškai dirbantys gyventojai, kurie nedirba dar ir samdomo darbo ir nėra draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis, kiekvieną mėnesį turi ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tarp Lietuvoje dirbančių užsieniečių daugiausia baltarusių

Šalies darbo rinkoje sparčiai daugėja atvykusiųjų iš užsienio. Per metus jų skaičius išaugo 56 tūkst. ir dabar sudaro beveik 142 ...
2024-03-06
Skaityti daugiau

Verslas

Klaipėda ryškiai išsiskiria pagal du darbo rinkos rodiklius

Klaipėdos regione kvalifikuotų darbuotojų poreikis nuosekliai auga, o didžiausius iššūkius savo veiklai įmonės sieja su augančiomis išlaidomis ir darbuotojų trūkumu. ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This