Už „saulės piešimą“ – 450 eurų

Transportas

Klaipėdos apygardos teismas administracinio nusižengimo byloje dėl chuliganiško vairavimo pripažino, kad policija pagrįstai vaikinui skyrė 450 Eur baudą, tačiau teismas panaikino jam paskirtą administracinio poveikio priemonę – teisės vairuoti transporto priemones atėmimą
12 mėnesių.

Jaunuolis buvo nubaustas už tai, kad šių metų žiemą „iš chuliganiškų paskatų vairavo lengvąjį automobilį automobilių stovėjimo aikštelėje, kurios važiuojamoji kelio danga buvo padengta sniegu ir ledu, neatsižvelgė į vietovės ypatumus, važiuojamosios dalies būklę, nesilaikė saugaus važiavimo greičio, tyčia staigiai suko kairėn, nerodydamas atitinkamos krypties įspėjamojo posūkio signalo, didindamas variklio apsukas, dėl to galiniai automobilio ratai neteko visiško sukibimo su keliu, privertė transporto priemonę slysti šonu („piešė saulę“), padarė transporto priemonę sunkiai valdomą, dėl to atsirado didžiulė rizika įvykti eismo įvykiui ar sukelti avarinę situaciją”.

Vaikinas su policijos paskirta bauda nesutiko ir nutarimą apskundė apylinkės teismui. Pastarasis padarė išvadą, kad policijos nutarimas nepagrįstas, nes vaikino veiksmuose nėra chuliganiškų paskatų, ir administracinio nusižengimo bylą nutraukė. Apylinkės teismo nutarimą apskundė policija.

Bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs apygardos teismas policijos skundą patenkino, panaikino apylinkės teismo nutarimą ir nurodė, kad jis išsamiai neištyrė visų bylos aplinkybių, neįvertino byloje esančių įrodymų ir priėmė neteisingą procesinį sprendimą.

„Apygardos teismas padarė išvadą, kad vaikino veiksmuose vis dėlto buvo chuliganiškos paskatos – tam tikros veikos darymo priežastys, kai veika daroma dėl aiškaus žmogaus ar visuomenės negerbimo, elementarių moralės bei elgesio normų niekinimo, kai asmens elgesys yra atviras iššūkis visuomeninei tvarkai, siekiant save iškelti aukščiau už aplinkinius, pademonstruoti niekinamą požiūrį į juos, arba visai be dingsties, arba panaudojant kaip pretekstą savo veiksmams mažareikšmę dingstį. Surinktų įrodymų visuma patvirtina, jog pažeidėjas visus veiksmus, sudarančius chuliganiško vairavimo sudėtį, atliko šalia esant tiek stovinčių, tiek pravažiuojančių transporto priemonių su keleiviais, įskaitant ir pareigūnų tarnybinį automobilį, be to, jo paties vairuojamoje transporto priemonėje šalia keleivio sėdynėje sėdėjo draugė. Dėl tokių veiksmų kilo pavojus tiek eismo saugumui, tiek kitų keleivių ir jų turto saugumui, atsirado didžiulė rizika kilti eismo įvykiui ar avarinei situacijai.”, – rašoma teismo pranešime.

Anot teismo, toks automobilio vairavimas yra neleistinas, pagarbaus, dėmesingo vairuotojo požiūriu nepateisinamas ir logiškai nepaaiškinamas, be jokios realios priežasties keliantis pavojų ne tik jį vairuojančiam asmeniui ir jo automobilyje esančiam keleiviui, bet ir kitų žmonių, eismo saugumui.

Apygardos teismas, nusprendęs, kad vaikinas pagrįstai buvo nubaustas 450 Eur bauda už chuliganišką vairavimą, panaikino jam paskirtą administracinio poveikio priemonę – teisės vairuoti transporto priemones atėmimą 12 mėnesių. Teismas pažymėjo, kad tokia priemonė neproporcinga ir neadekvati padarytam administraciniam nusižengimui, jo asmenybei, taip pat jo darbinės veiklos ir šeimine situacijai: asmuo dirba vairuotoju, o tokios priemonės taikymas sąlygotų jo atleidimą iš darbo, jo darbinės pajamos yra vienintelis šeimos pargyvenimo šaltinis, teisė vairuoti būtina ir darbe, ir vykdant socialiai naudingą veiklą (savanoriauja beglobių gyvūnų asociacijoje kitame mieste).

Teismo įsitikinimu, administracinės nuobaudos tikslai gali būti visapusiškai pasiekti, paskiriant vien tik baudą.

Ši nutartis įsiteisėja nuo paskelbimo dienos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteista Šventosios atrakcionuose tautiečius išnaudojusi čekų šeima

Ketvirtadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo Čekijos piliečių šeima nuteista dėl prekybos žmonėmis. Teismo sprendimu, 46 m. vyrui, ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Brutaliais veiksmais siekusieji susigrąžinti skolą turės aiškintis teisme

Klaipėdos apygardos prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas, kurio metu išaiškinta įžūliai asmenį užpuolusi ir pinigų reikalavusi trijų vyrų grupė. Du iš ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This