„Vaistus turi skirti medikai, o ne ministrai”

Politikų tribūna

Antradienį Seimas nusprendė po svarstymo pritarti Farmacijos įstatymo pataisoms, kuriomis būtų atšaukta praėjusios Vyriausybės sveikatos apsaugos ministro nustatyta kompensuojamų vaistų tvarka, kuomet pacientams buvo siūlomi vaistai, atsižvelgiant į mažiausią metinę gydymo kainą. Pasak liberalo Andriaus Bagdono, iki šiol galiojusi tvarka pažeidė pacientų interesus ir nepagrįstai apribojo gydytojų sprendimą dėl vaistų paskyrimo.

„Paskiriant vaistus pacientams, reikia pasitikėti medikais, jų patirtimi ir kompetencija, o ne aklai vykdyti biurokratinius reikalavimus. Ankstesnė tvarka reikalavo skirti vaistus už mažiausią pasiūlytą kainą, kas nebūtinai atitiko paciento interesus. Kitaip tariant, buvo apribota galimybė rinktis alternatyvius vaistus – tai dar vienas praėjusios valdžios draudimas, kurį būtina atšaukti“, – pranešime cituojamas Ekonomikos komiteto narys neringiškis A. Bagdonas.

Pagal naujai siūlomą tvarką, jei pacientas atsisakytų įsigyti kompensuojamąjį vaistinį preparatą su mažiausia paciento priemoka, jam galėtų būti parduotas kitas recepte nurodyto bendrinio pavadinimo, stiprumo ir farmacinės formos kompensuojamasis vaistinis preparatas, pacientui sumokant šio vaistinio preparato paciento priemoką.

Pasak A. Bagdono, Liberalų sąjūdis nuo pat pradžios akcentavo, kad kompensuoti tik už mažiausią kainą siūlomus vaistus yra neteisėta.

„Net teismas pripažino iki šiol galiojusią tvarką, kaip prieštaraujančią teisės aktams, tad buvo būtina ją taisyti. Dabar pacientai galės pigiau gauti tuos vaistus, kurie labiausiai tinkami jų gydymui, o gydytojams nebus draudžiama skirti tinkamiausią gydymo preparatą. Vaistus turi skirti medikai, o ne ministrai“, – teigia A. Bagdonas.

Įstatymo projektu taip pat siūloma nustatyti, kad nuo šių metų liepos 1 d. Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynas būtų tvirtinamas ne keturis, kaip yra reglamentuota galiojančiame teisės akte, bet du kartus per metus.

Farmacijos įstatymo pataisų projektui po svarstymo pritarė 71, prieš balsavo 15, susilaikė 28 Seimo nariai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Maitinimo sektoriaus atstovai reikalaujama mažesnio PVM tarifo

Penktadienį Vilniuje prie Vyriausybės maitinimo sektoriaus atstovai pradėjo protestą dėl šiuo metu esančio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio. Nuo naujųjų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Politika

Liberalų sąjūdį į Europos Parlamento rinkimus ves Eugenijus Gentvilas

Sekmadienį Liberalų sąjūdžio Taryba patvirtino galutinį kandidatų į Europos Parlamento rinkimus sąrašą. Sąrašą ves parlamentaras, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas ...
2024-02-04
Skaityti daugiau

ELTA

Siūlo liberaliau vykdyti laivų ir valčių techninę apžiūrą

Vidaus vandenų transporto priemonių techninės apžiūros funkcijos turėtų būti praktiškai perduotos atestuotoms įmonėms vietoje dabar tai darančios Lietuvos transporto saugos ...
2023-12-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This