„Ramybės“ galerija Palangoje pradeda parodų sezoną

Regionas

Penktadienį, gegužės 28-ąją, „Ramybės“ galerija Palangoje atvers savo duris. Vienuoliktasis sezonas pradedamas tapytojų Andriaus Miežio bei Mariaus Kavolio parodomis, naujausius kūrinius eksponuos šiuolaikinės juvelyrikos autoriai. Dar dvi ekspozicijos – dailininkės Adelės Liepos Kaunaitės tapybos darbai ir fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus bei šnipiškiečio menininko Pijaus Čeikausko paroda „276 žingsniai link Europos“ – žiūrovų lauks vilos „Ramybė“ bare ir lauko terasoje.

Nors šiemet parodų sezonas „Ramybės“ galerijoje dėl vis dar tebesitęsiančio karantino pradedamas vėliau nei įprastai bei kitaip, nei įprastai – kol kas neplanuojami susitikimai su autoriais, – tradicija pristatyti iškart kelias parodas, kurių viena skirta juvelyrikai, išlieka.

„Pokalbiai apie esmes“ – taip jungtinę parodą, kurios darbus vienija sagės forma, pavadino šiuolaikinės juvelyrikos autoriai Marytė Dominaitė, Dalius Ilginis, Rasa Ilginė, Vytautė Jankūnaitė, Kęstutis Stanapėdis, Kamilė Stanelienė, Karolina Šiburkytė ir Agnė Žaltauskaitė. Ne vieną įspūdingą jungtinę parodą surengę juvelyrai kalbėdami apie „Ramybės“ galerijos baltojoje salėje eksponuojamus kūrinius akcentavo norintys jais žiūrovus pakviesti pokalbiui: „Kontrasto principu naudojamų medžiagų žaismas įtraukia žiūrovą į pokalbį. Kūrėjų pokalbį apraizgo temos apie jausenas, užfiksuotas patirtis, skirtingus požiūrius, asmenines ir pasaulines krizes, filosofiją ir psichologiją“.

Pristatydamas parodą „Daugiau nei mato akis“ tapytojas Andrius Miežis sakė: „Savo kūrybą apibūdinčiau kaip poparto ir siurrealizmo mišinį. Nesistengiu įsprausti savęs į „brandžiai gilius“ rėmus. Kūryboje visada turi vyrauti „va bank“ būsena – asmeninė avantiūra, nuolat mėtant sau iššūkius. Tai išėjimai iš socialinės sąmonės kontrolės zonos, kuri varoma stereotipine inercija“.

Tapytojo žodžiais, kūryboje atrasti save – tai tas pats, kaip įkristi į kreatyvią komą: „Pradedi klonuotis kaip prekės ženklas, tampi susitupėjusia asmenybe, ko sau visiškai nelinkiu. Bekompromisis ieškojimas turi būti nuolatinis, nes geras menas yra ne tas, kuris atsako į klausimus, o tas, kuris užduoda gerus klausimus. Tai ir yra menininko „perpetum mobile“.

Dailininkas Marius Kavolis, pristatydamas tapybos darbų parodą „Evoliucija“ („Evolution“) tikina, jog evoliucija yra ir pasaulio, ir visuomenės kaitos procesai.

„Visas žmogaus gyvenimas yra nuolatinė evoliucija. Šie paveikslai atspindi evoliuciją, įvairius jos etapus, pokyčius bei chaosą, per kurį tenka pereiti ir kuriame mes visi egzistuojame. Mes nuolat keičiamės, augame, o pastarieji metai įnešė ypač daug pokyčių pasaulyje ir žmonių gyvenimuose bei jų viduje“, – sako M. Kavolis.

Šio sezono naujovė – vertinančių meną palangiškių ir miesto svečių laukia ne tik „Ramybės“ galerija, mat ekspozicijos bus rengiamos ir viloje „Ramybė“.

Nuo 2015-ųjų savąsias ryškiaspalves drobes „Ramybės“ galerijoje kasmet pristatančios tapytojos Adelės Liepos Kaunaitės kūriniai jau nušvietė vilos „Ramybė“ barą.

Menotyrininkė Austėja Mikuckytė-Mateikienė apie šią jauną dailininkę yra rašiusi: „Ji – tapytoja, savo esybe ir kūryba kvestionuojanti pozityvizmo filosofijos gaires, pažadinanti kūrybiškąjį pradą, raginanti atkurti ryšį su aplinka. Jos tapyba nevengia fosforinių spalvų, keistų, individualių vaizdinių, bet yra tokia sava, pažįstama, nes tai – originaliai ir giliai teptuku išjaustas mus jungiantis lietuviškumas.“

Pasiilgusieji fotografijos parodų turės progos vilos „Ramybė“ lauko terasoje pasigrožėti Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus bei šnipiškiečio menininko Pijaus Čeikausko paroda „276 žingsniai link Europos“. Palangą pasiekusiose fotografijose užfiksuotas Vilniaus Skansenas – istorinio sostinės priemiesčio Šnipiškių dalis, miesto savivaldybės saugoma paveldo teritorija, užimanti beveik 8 ha ploto ir įtraukta į Kultūros vertybių registrą kaip architektūrinė, urbanistinė ir etnokultūrinė vertybė.

„Ramybės“ galerija atsivers penktadienį, gegužės 28 d. 16 val. Tuo pačiu metu čia pradės dirbti naujas itališkų patiekalų baras-restoranėlis „Arte“ („Menas“).

Pirmąją birželio savaitę galerija dirbs IV-V-VI-VII nuo 16 iki 21 val., įsibėgėjus sezonui bus dirbama visą savaitę išskyrus antradienius.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje - Europos brasbendų čempionatas

Palangoje prasideda ypatinga savaitė: balandžio 27 – gegužės 5 dienomis kurorte vyks Europos brasbendų čempionatas. Gilias tradicijas turintis prestižinis renginys ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Narkotikus nepilnamečiams platino Palangoje

Klaipėdos kriminalistai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių (psichotropinių) medžiagų platinimo nepilnamečiams Palangoje. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dar 2023 m. gegužės mėn. ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This