Vienišiems neįgaliesiems ir pensininkams – papildomos išmokos

Konsultacijos

Seimas pritarė, kad jau nuo liepos būtų skiriama 28 eurų dydžio vienišo asmens išmoka.

Prašymus jai gauti bus galima teikti nuo liepos 1 dienos. Tikimasi, kad bus galimybė tokį prašymą Sodros teritoriniam skyriui pateikti ir telefonu. Vienišo asmens išmoka gavėjus pasieks šį rudenį, skaičiuojant už laikotarpį nuo įstatymo įsigaliojimo, t. y. liepos mėnesio.

„Lietuvoje namų ūkių, kuriuos sudaro vienišas senyvo amžiaus žmogus (65+), skurdo rizikos lygis yra dvigubai didesnis nei didesnių namų ūkių ir siekia net 47 proc. Tikiuosi, kad ši papildoma išmoka padės sumažinti visų vienišų mūsų senjorų ir neįgaliųjų skurdą ir atskirtį“, – pranešime cituojama socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Vienišo asmens išmoka ir socialinio draudimo našlių pensija neturės įtakos kitoms asmeniui pagal kitus įstatymus priklausančioms kas mėnesį mokamoms išmokoms ar kompensacijoms, taip pat skiriamai piniginei socialinei paramai, apmokėjimui už socialines paslaugas.

Į tokios išmokos gavėjų sąrašą įtraukti ir neįgalieji.

Iki šiol panaši – našlių pensija – yra mokama tiems neįgaliems ir senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims, kurių miręs sutuoktinis turėjo bent minimalų pensijų draudimo stažą arba iki mirties dienos gavo netekto darbingumo ar senatvės pensiją.

Šiuo metu vidutinė našlio pensija siekia 28,63 euro, ją gauna apie 210 tūkst. našlių pensijų gavėjų. Nuo šių metų liepos 1 d. teisę gauti 28,63 eurų dydžio vienišo asmens išmoką įgis dar daugiau nei 60 tūkst. asmenų. O nuo 2022 m. 32 eurų dydžio vienišo asmens išmoką arba našlių pensiją jau gaus per 400 tūkst. žmonių.

Šiemet vienišų asmenų išmokoms numatyta skirti 15 mln. eurų, 2022 metais tam prireiks 106 mln. eurų. Našlių pensijų didinimui 2022 metais papildomai turės būti skiriama 3 mln. eurų.

Kaip vienišo asmens išmoka bus indeksuojama nuo 2023 m. parlamentas apsispręs jau šio rudens Seimo sesijoje.

1 Comment

  1. Arturas

    Labas turiu negalia, bet kai tapau neigalus tapau galingu. Turiu vieleva panaši į Latvijos, latvis broliu pavadino nes vielevos panašios. Noriu paklaust gal tautos ikuriejas kokia pencija priklauso.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Negalią turinti mergina: ,,Palanga – mano svajonių kraštas"

Palanga – ne tik populiariausias Lietuvos kurortas, bet ir vienas draugiškiausių miestų socialiai pažeistiems žmonėms. ,,Kai priklausai socialiai pažeistai grupei, ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

ELTA

Tolimųjų reisų autobusuose - neįgaliesiems pritaikytos vietos

Nuo kovo mėn. tarpmiestiniuose maršrutuose keleivius su specialiaisiais poreikiais veš 10 tam parengtų autobusų, praneša tolimojo keleivinio transporto kompanijos (TOKS) ...
2024-02-28
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Vasarį - didesnės pensijos pareigūnams, neįgaliesiems, kariams

Jau sausį „Sodra“ išmokėjo padidintas senatvės ir kitas socialinio draudimo pensijas. Vasarį didesnės išmokos pasieks išankstinių senatvės pensijų gavėjus bei ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This