Žiūrovai į „TheATRIUM” spektaklius raginami neštis ir sumuštinius

Kultūra, Svarbu

5 valandas su pertraukom truksiantis lenkų režisieriaus spektaklis, sardų kalba vyksiantis italų režisieriaus darbas, demonstruosiantis archaiškas teatro tradicijas, kurios pateikiamos moderniai, spektaklis, sukurtas kaip judantys paveikslai pagal viduramžių italų dailininko Karavadžo biografiją ir kūrybą – tai toli gražu ne visi žiūrovų laukiantys V-ojo tarptautinio teatro festivalio „TheATRIUM” spektakliai.

Tarptautinis festivalis, vyksiantis birželio 8-20 dienomis Klaipėdoje, šį kartą performansais, instaliacijomis bei gyvu koncertu peržengs jo organizatoriaus – Klaipėdos dramos teatro scenos ribas, taip suteiksiantis galimybę jo dvasią pajusti ir tiems, kam pritrūko bilietų į vis dar karantino ribojamas vietas.

Algirdo Kubaičio nuotr.

Ketvirtadienį naujoje erdvėje – vadinamajame „Hofe” – festivalio programą pristatę jo organizatoriai pirmiausia pasidžiaugė pačiu faktu, kad renginys pagaliau įvyks.

Nesiekia uždirbti

„Visos baimės ir visi stabdžiai yra sukurti mūsų pačių ir jeigu mes patys jų atsikratom, tai viską ir padarysim”, – apie drąsą imtis festivalio organizavimo pandemijos metu sakė Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys.

Kartu jis pasidalino ir tam tikrais specifiniais sunkumais, rengiant festivalį neįprastu metu.

„Pas mus turi atvažiuoti čekų komanda su Jan Klatos režisuotu „Faustu”. Tikrai žinom, kad jie atvažiuos, bet nežinom, kiek mums tai kainuos, ar mes nepatirsim papildomų kaštų, kadangi visos valstybės gyvena visai kitokiom tvarkom”, – nuogąstavimais dalinosi teatro ir festivalio vadovas.

Jo teigimu, festivaliu nesiekta jokios naudos, „tiesiog norime dirbti, norime, kad žiūrovai galėtų pamatyti spektaklius”.

Tą patį sakė ir teatro meno vadovas Gintaras Grajauskas, teigęs, jog festivalis yra nekomercinis ir sakė būsiąs laimingas, jei organizatoriams pavyks išvengti nuostolių.

Kartu jis pranešė, jog į festivalį neatvyks tik kviesti japonai.

„Jų spektaklis turėjo vadintis „Godo atvyko”, bet Beketas iš mūsų pasišaipė ir Godo neatvyks”, – sakė jis.

Tačiau į visus kitus suplanuotus spektaklius bilietai buvo išgraibstyti akimirksniu.

Vyriausybei nuo birželio 1-os leidus renginiuose dalyvauti didesniam žiūrovų skaičiui, organizatoriai pažadėjo artimiausiu metu atnaujinti bilietų pardavimą, tačiau jų nebus daug, nes salėje ir pagal naująją tvarką galės būti vos kiek daugiau nei 200 žiūrovų.

Galės atsinešti sumuštinių ir termosus

Festivalį birželį 8 d. pradės Klaipėdos dramos teatro spektaklis, kurį pastatė lenkų režisierė Agata Duda- Gracz kartu su kitais savo tėvyniniais pagal italų dailininko Karavadžo (Caravaggio) biografiją ir kūrybą.

„Tai yra savotiška režisierė, ji dirba visiškai kitaip su aktoriais, turi savo atskirą metodiką. Nežinau, ar kas kitas taip pasaulyje dirba”, – komentavo G. Grajauskas.

Jos spektaklį ilgu pavadinimu „Tarp Lenos kojų arba Švenčiausiosios Mergelės Marijos mirtis pagal Mikelandželą Karavadžą G. Grajauskas lygino su judančiais paveikslais, o režisierės meilę dailei siejo su tuo, kad ji yra žymaus lenkų dailininko duktė.

Kitą lenkų režisierių Jan Klata su jo „Faustu”, pastatytu Prahoje, G. Grajauskas pavadino drąsiu ir chuliganišku, bet kartu ir labai elegantišku.

Italų režisieriaus Alessandro Serra spektaklį „Makbetas”, pastatytą Sardinijoje sardų kalba, G. Grajauskas teigė matęs vaizdo įraše.

„Tai yra tas spektaklis, kurio aš labiausiai laukiu ir jį norėsiu pažiūrėti gyvai”, – sakė klaipėdietis dramaturgas, kuriam spektaklis pasirodęs „nekrošiškas”. Paaiškėjo, jog A. Serra išties matė ne vieną E. Nekrošiaus spektaklį ir prisipažino besižavintis lietuvio kūryba.

A. Serra Klaipėdoje aktoriams ves ir kūrybines dirbtuves. Be to, meistriškumo pamokas festivalio metu aktoriams surengs ir žymus rusų režisierius Dmitrijus Krymovas, už kurį, pasak G. Grajausko, „geresnių Rusijoje nėra” .

O štai dar vieno gyvo lenkų režisieriaus legendos – Krystiano Lupos spektaklis „Austerlicas”, pastatytas Vilniaus jaunimo teatre, su pertrauka truks net 5 valandas.

Kadangi bufetai kol kas dar dirbti negalės, G. Grajauskas patarė žiūrovams elgtis taip, kaip jie elgiasi Lenkijoje – su savimi atsinešti ir sumuštinių, ir termosus.

Finalinis festivalio akordas – viešas italų dueto – dainininkės ir kontrabosininko „Musica Nuda” koncertas birželio 20 d. Teatro aikštėje, kurioje jau klausytojų skaičius ribojamas nebus.

„Mes šį koncertą norime padovanoti Klaipėdai ir miesto svečiams už tai, kad jie yra tokie, kad jie myli teatrą”, – sakė Klaipėdos dramos teatro meno vadovas.

Kiti renginiai

Šiais metais festivalio partneriu sutiko būti naujoji laisvalaikio ir pramogų erdvė „Hofas”, įsikūręs „Memelio miesto” (Laivitės) teritorijoje.

Čia viso festivalio metu bus demonstruojama Aglajos Ray instaliacija „Technoteologija”, o birželio 10 d. 20 val. bus rodomas trumpas performansas.

Birželio 12 d. čia vyks performansas „Iš garso efektų bibliotekos”, kuriame persipins vinilinių plokštelių, teatro, kino ir radijo skaitmenizuoti garsai.

Tuo metu naujojo cirko performansas „Violončelių muzika” birželio 9-12 d. vyks Klaipėdos dramos teatro II aukšto foje, o į pasirodymą atvykę žiūrovai bus kviečiami tapti renginio dalimi.

Festivalio dienomis vieno iš „Hofo” kiemo pastatų sieną įspūdingo dydžio freska ištapys menininkas Tadas Vincaitis, žinomas Plūgo slapyvardžiu.

Visi „Hofe” vykstantys renginiai bus nemokami, o visą festivalio „TheATRIUM” programą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„TheATRIUM“ atveš pasaulinio garso teatro kūrėjų darbus 

Prireikė aštuonerių metų, kad teatro festivalis nedidelėje šalyje ir nedideliame mieste nekeltų dvejonių net ir didžiausių pasaulyje teatro festivalių graibstomoms ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This