Sutvarkytoje „Vaidilos“ aikštėje – ir nemalonūs lankytojai

Miestas, Svarbu

Už beveik 2 mln. eurų rekonstruotą aikštę prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro taip pamėgo asocialūs asmenys, kad traukos objektu turėjusią tapti teritoriją nemažai klaipėdiečių tiesiog aplenkia.

Kiekvieną rytą išgerti alkoholinių gėrimų nereprezentatyvios išvaizdos asmenys susirenka būtent prie vaikų žaidimo aikštelės. Virginijos Spurytės nuotr.

Rekonstruota aikštė miestiečiams buvo atverta gegužės viduryje – tuomet nuimtos visos ją juosusios statybinės tvoros. Atnaujintoje erdvėje prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro gyventojams sukurtos poilsio erdvės, arčiau Taikos prospekto įrengta scena, mažųjų klaipėdiečių laisvalaikiui – žaidimų aikštelė ir guminiai laipiojimo kalneliai. Aikštę puošia ir pagyvina želdiniai bei fontanas.

„Tikimės, kad ši vieta taps patrauklia erdve laisvalaikiui šalia esančio gyvenamojo kvartalo žmonėms, kartu sukuriama šiuolaikiška infrastruktūra gyventojams, atvykstantiems į šalia įsikūrusias prekybos bei kitas paslaugas teikiančias įstaigas“, – pranešime spaudai tuomet cituotas Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Tačiau atnaujintą erdvę nuo pirmųjų jos atvėrimo dienų ypač pamėgo asocialūs asmenys. Vakarais ant suolų, kurie atlieka ir gultų funkciją, įsitaiso benamiai, kurie išsidėlioja ir visą savo mantą – antklodes, lėkštes. Rytais po suolais ar ant jų taip pat galima rasti įvairių nudriskusių rūbų, batų, prišnerkštų stiklainių. Nors miesto viešąsias erdves prižiūrinčios bendrovės „Klaipėdos želdiniai“ darbuotojai rytais operatyviai stengiasi iškuopti aikštę, savaitgalį vaizdas buvo itin liūdnas. Prie suolų tyvuliavo ne tik šlapimo balos, bet vienas iš gultų buvo ištepliotas ir žmogaus išmatomis.

Toks nešvaros vaizdas rekonstruotoje aikštėje – įprastas. Virginijos Spurytės nuotr.

Dar viena problema – alkoholio vartojimas viešoje vietoje. Kiekvieną rytą, šiek tiek po 10 valandos, būrys nereprezentacinės išvaizdos vyrų ir moterų susirenka prie suoliuko, kuris yra greta vaikų žaidimų aikštelės, ir svaiginasi alumi ar kitais gėrimais. Jų akivaizdžiai įsigyjama greta esančioje parduotuvėje.

Kalbintos mamos prisipažino, kad jau vengia savo atžalas vesti į šią vaikų žaidimų aikštelę, nes ne tik vaizdas, bet ir kvapas gadina nuotaiką.

„Ir nieko jiems nepasakysi, kad pasitrauktų į šalį. Juk dar gali sulaukti ir smurto ar „gražių“ žodžių atakos“, – apgailestavo klaipėdietės.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis mato tik vieną išeitį, kaip būtų galima iš aikštės išprašyti joje tikrai nepageidaujamus asmenis.

„Alkoholio vartojimas viešose vietose, šlapinimasis ar kitas smulkus chuliganizmas yra veiksmai, už kuriuos baudžiama. Artimiausiu metu šioje aikštėje turime pastatyti vaizdo kameras, kurios bus pajungtos į bendrą visų mieste esančių kamerų stebėjimo sistemą. Stebėjimą atlieka policija. O pareigūnai jau turi savo metodus, kaip tokius asmenis išaiškinti ir nubausti“, – kalbėjo M. Poimanskis.

Nors vartoti svaigalus viešose vietose yra draudžiami, šiems asmenims tai – nė motais. Virginijos Spurytės nuotr.

Jis tvirtino, kad Viešosios tvarkos skyriui rengti reidus šioje aikštėje nėra tikslinga.

„Mus taip pat gali pasiųsti labai toli ir nieko negalėsime padaryti. Policija turi daugiau galių, o pareigūnų labiau bijoma nei mūsų“, – tvirtino Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas.

Jis teigė, kad vaizdo kameros jau veikia Ąžuolyno giraitėje ir joje, beje, tokių problemų, kaip „Vaidilos“ aikštėje, tikrai nėra.  

„Skulptūrų parke anksčiau taip pat buvo ta pati problema. Smagūs suoliukai, smagus pavėsis, todėl vyrai smagiai rinkdavo ant jų išgerti, o pailsėti atėjusiems klaipėdiečiams tai, natūralu, nepatiko. Problema išsisprendė, kai Skulptūrų parke įrengėme vaizdo kameras. Tad jos, mano vertinimu, yra vienintelė išeitis išspręsti šią problemą“, – tvirtino M. Poimanskis.

Benamių problema prieš dešimtmetį buvo labai aktuali ir senamiestyje. Tačiau tuomet Miesto tvarkos ir švaros taisyklės buvo papildytos punktu, jog Klaipėdoje draudžiama duoti ir gauti išmaldą. Be to, Viešosios tvarkos skyriaus specialistai rengdavo reidus, kurių metu benamiams teikdavo informaciją, kad jie gali kreiptis į Nakvynės namus, kur dar gali sulaukti pagalbos. Ir pamažu benamių senamiestyje nebeliko.

Reklama: antklodės

55 Comments

  1. Variantas.

    Ten reikėtų nuo paryžiaus komunos gatvės iki kauno gatvės nuo žemės paviršiaus tuos barakus nugriauti ir problema išspresta.

    Reply
  2. Liudnas

    Ėjau dabar su žmona, tai vien šiukšlės, neaiškios dėmes visur, suoliukai apšikti galim sakyt, gaila, jog nieko nedaroma, jau aplamai taip sunkiai tos aikštes vos vos sutvarkomi ir toliau paliekama bomžu visokiu, degradu valion. Sudėkit kameras, tegul daro reidus, kažkaip tai sutvarkyt ta jovala reikia.

    Reply
  3. baisu

    utėlynas ten,kaip ten prisėsi ant tuo suoliuko,o ir nelabai malonu,nes vien cementas ir dėžės,tai pavyzdys,kokia neturėtų būti aplinka poilsiui

    Reply
  4. Niekas

    negali sutvarkyti, ar niekas net neketina tvarką įvesti ? Skaitau, kad patys žmonės turi būti pilietiški. Pilietiškumas turėtų pasireikšti tuo, kad būtų kur ir kam pranešti. Šiaip privalo būti prižiūrinčios tvarką institucijos. Lankomės kitose šalyse. Nei vienoje Europos šalyje neteko matyti tiek bomžų, kurie daro ką nori, nes jiems niekas nieko negali pasakyti. Išgarsėsim pasaulyje bent bomžais

    Reply
    • Ggg

      Nebera policijos, per paskutinius netus tik kartą mačiau bpolicijos patrulinir tai jis ieskojo kas be kaukių, visa.policijansulindus į automobilius patrulių nei vieno…

  5. Iš kito rajono

    Todėl kad nemaloniai sutvarkyta, kaip dėžių sandėlio ekspozicija… Fe… Kalnapušes reikėjo palikti ir papildomai dadėti nuo gatvės nuo vėjo. Jaukumo nėra, todėl kaip ir Mažvydo alėjoje su antkapiais niekam ten nemalonu būti, tai ir sėdi ant tų betoninių sarkofagų bambaliniai skystį siurbdami… Vadinasi tokia kraštovaizdžio architektūra ? orientacija į bambalinių segmentą… ??
    Nes kur gražu, jauku, ten nėra jų. Šios taisyklės niekas nepaneigs.
    Reikia skelbti baisiausio projekto konkursą, kam pirma vieta? Buvo Mažvydo alėja, bet naujadaras lenkia… ?

    Reply
    • vietinis

      Toje vietoje benamiai visada gyvendavo savo būstines įsirengę. Būtent po neprižiūrėtom kalnapušėm. Dabar naujai sutvarkius ir socializavus erdvę pasimatė tie benamiai. Kurį laiką reikia prižiūrėti ir vaikyti pažeidžiančius viešą tvarką. O tai, kad aikštė tapo atviresnė, kaip tik gerai, dabar bent jau pasimatė tie benamiai, o medžiai paaugs ir kur kas labiau tiks aikštei su savo aukšta laja, nei kalninės pušys už kurių ir vyko visi asocialūs dalykai

  6. Klp

    Nezimau kodel, bet ir mane kai tik einu pro ta betonuota aiksye taip ir traukia nusilengvinti.

    Reply
    • Svarbiausia bapkiu užkalti

      Jo, panašiai…

  7. DM

    Reik Karbauski isrinkti Meru padarys tvarka su tais pijokais:))))

    Reply
    • qwe

      O paskui Meras stebisi kodel visi vazioja uz miesto gyvent.

  8. DM

    Tos bomzus reik surinkti ir isvezti i Sibira

    Reply
    • Juk

      Blynai, vizą išrašyti jiems? Sutartį kur kas priims? Sibiro pasaulio pavelde Putino rezidencija … ???
      Ar ne per gerai jiems būtų?

  9. Klaipėdietis

    Jau tokia infrastruktūra sukurta prie Vaidilos, kad net akys bijo to gelžbetonio, aikštė be žalumumos be žolynėlių, medeliai susodinti vazonuose, šalta ir nejauki aikštė, neliko nė vieno lietuviško medžio, o tokie mūsų pinigai „įsisavinti”. Šaunuoliai bomžai, gyvenkite ir džiaukitės asfaltu.

    Reply
    • medziu myletojas

      Aikštėje atsirado daug daugiau medžių nei kadanors buvo. Natūralu kad jie dar neužaugo. Atsirado ir nuo gatvės pusės, ir šalia dviračių tako, ir ant pievos prie žaidimų aikštelės. O vazonuose augalai padaryti vietose, kur negalima sodinti medžių dėl tinklų požeminių

  10. Rimantas

    Patys žmonės turi būti aktyvesni ir pamačius viešosios tvarkos pažeidimą iškart reaguoti. Vakar į tą aikštę atėjau su vaiku ir nustebau pamatęs 4 ant suolo sėdinčius ir atvirai vartojančius alkoholi. O aplink vaikai… Iškart paskambinau policijai. Patrulis atvyko labai greitai, ir problemos neliko. O iš merijos pagalbos tikrai nesulauksit – Koks šeimininkas tokie ir pavaldiniai…

    Reply
    • Alfa

      Pritariu, reikia būti pilietiškesniems nes jei viens nematys kitas tai gyvensim su**je

  11. Tai ne bomžai renkasi

    O daugiabučių gyventojai. Jie visi čia gyvena. Tai mūsų gyventojai ,o ne bomžai.
    O kad nuskurdinti tai valstybė nuskurdino. O kad bedarbiai -tai valstybė uždraudė dirbti. Tai ką jiems daryti?
    Sedi ant suoliuku, geria. O ką jus norit?

    Reply
    • klp

      Jei negertų ir darbą turėtu ir skurst nereikėtu, o dabar patys kalti.

    • Aš

      Nebejuokinkit ?, gal vienas iš šimto kuris nenusigėrė. O kiti tegu dirbti eina, vargšai matai, valstybė kalta, iš mokesčių mokėtojų gyvena ir dar aikštę dergia…

    • DM

      Kas tiems slyvanosiams uzdraude dirbt ? Jie su tokiais veideliais nezino kaip dirbti isskirus siubti is bambaliu ir kaulint pinigu…
      Normalus zmones nelaka gatvei….

    • Jeblinkšt

      Valstybė seniai parduota. Sudarytos aukštesnės sutartys, kurių vyriausybė bejėgė kontroliuoti. Džiaukitės tarpininkų paslaugomis kuriant gėrį! ???

    • Klaipėdietė

      kaip galima gerti, teršti kur tik nori? Tai darykim visi visur kas tik šauna į galvą. Labai keistas komentaras.

  12. A. V

    Čia savivaldybė padarė mėlynajį proveržį bomžams.

    Reply
  13. Saulė

    Kažkaip iki rekonstrukcijos nepastebėjau, kad benamių taip būtų pridergta kaip po rekonstrukcijos, kurioje nemalonu būti dėl masės trinkelių ir apverktinų želdinių. Tokiai betonuotai erdvei benamių atsakas.

    Reply
    • klp

      Matyt iki rekonstrukcijos neidavai ten, oi kiek jų ten ankčiau sulindusių būdavo.

    • aš pastebėjau

      Nepastebėjote, nes visa ta erdvė buvo itin asociali. Buvo sunku pastebėti ne tik benamius bet ir šiukšles, prie fontano parkuojamus automobilius, benamių būstines perauguose krūmuose

    • aš pastebėjau

      Dabar, kai aikštė susitvarkė, buvo pritaikyta gyventojams, vaikams ir t.t. staiga pasimatė ir benamiai, ir gyventojai, kurie apleido savo daugiabučius ir verslas, kuris neprižiūri savo pastatų o apklijuoja baisiomis reklamomis kaip Kišiniove. Galime tik padėkoti atsinaujinusiai viešai erdvei, nes ji visa tai parodė, dabar galima galvoti kaip pagerinti tai kas buvo užleista, o ne kaltinti atnaujintą erdvę

  14. Ridas

    O taip, visur visko pridarė o kur mieste tualetą rasti nėra

    Reply
  15. Danguolė

    Netiesa, kad centre nėra asocialių asmenų. Gyvename naujame gražiame gandraliskiu name. Šiukšlių konteineriai yra įstumti į namo specialias nišas.Ten šie asmenys gyvena, ant cemento atsineša matrasus, pakuotes iš popieriaus. Konteinerius sustumdo taip ,kad už jų įsirengia miegamuosius. Ten geria, valgo, tuštinasi, šlapinasi. Šalia privačios klinikos, veterinarinė klinika. Baisu nešti šiukšles. Niekas nereaguoja, nei klinikos, nei namo administratorius, apie policiją nėra ką ir kalbėti.

    Reply
    • ŽIAURU

      Kol gyventojai kentės, taip ir bus. Niekas niekam nerūpi. Bet kodėl gyventojai kenčia? Vienas ar pora žmonių tikrai nieko nepadarys. Reiki burtis daugumai. Ko gero kito išeities net nėra.

  16. Eduardas

    Kameros pastatytos, tad turetu iskart reaguoti pareigunai, siandien atejom su vaiku prie fontano, alaus buteliai metosi, siuksles taip pat. Prisesti beveik nera kur nes tai apipilta kazkuo ar primizta. Uzsieni tik siuksle numesk ar alaus buteli kamsteli atidarik, tuoj pat prisistatis ir bauda. Gaila butu jei per vasara is tos grazios vietos padarytu vandalai siukslina.

    Reply
  17. Irena

    Tvarkė, bet plytelių medinį karkasą paliko priešais fontaną, asocialai ten šiukšles meta, baisu, netvarka…

    Reply
  18. 88

    O, tai ko jūs tikėjotės? Kad miestiečiai ateis čia knygas skaityti?

    Reply
    • Betongalvis

      Gink Dieve, kokias knygas tokioje vietoje? Vydūną skaityti? Kurio garbei tą patį padarė…

  19. Anonimas

    Tuos smirdžius tinginius, prasigėrėlius reiktų į kokį Arbeitslager. Tai – parazitai, su tokiais viešose erdvėse labai nesaugu.

    Reply
    • Anonimas

      Teisingai.

    • Anonimas

      Nuo kada gandrališkės miesto centre? Patys persinešėt namą?

  20. Bėda

    kad savivaldybės administracija, vadovai to dar nesuprato, kad taip kaip dabar planuojamas ir kuriamas miestas kelias veda, kaip urbanistas M.Pakalnis pristatydamas miesto BP monitoringą įvardino, perspėjo, į aiškią gyvenamosios aplinkos segregaciją. Niekas nekreipia dėmesio. Tai liečia ir visus miesto strateginius planus kurius lipdo kažkokie 150 suinteresuotų mėgėjų. Čia tik to įrodymas ir ši tendencija tik aštrės. Beje, tas pats vyksta ir pagrindinėje miesto gatvėje -neperseniausiai sutvarkytoje viešoje erdvėje priešais buvusį Vaivos kinoteatrą ir tai jau senai bemaž kiekvieno prekybinio centro liga. Prie Vaivos net suoliukus išnešė, bet situacija nepasikeitė. Nepaisant pastangų ir gerų norų, milžiniškų investicijų į teritorijų tvarkymą, eksploatacinės išlaidos viešųjų erdvių priežiūrai tik didės, nuolatinio patrauklumo jos nesulauks ir stovės tuščios. Tik čia jau jokia policija ir kameros (prevencija) neišgelbės nes tai jau giluminės miesto urbanistinės raidos priežastys.

    Reply
    • Vida

      Prisest senyvam žmogui nera kur.

  21. Kęstutis

    TAI viskas suprantama iš jų nieko nepaimsi tai ir „nieko negalime padaryti”. O kur galį pasipelnyti tai randa ir laiko ir noro stovėti per dieną. Po velniais juk gaunat atlyginimus iš mūsų visų mokesčių. Gal pateisinkite savo įstaigos vadinamos viešosios tvarkos ir švaros vardą.

    Reply
    • Viliuks

      Visai teisingas pastebėjimas.

  22. Gėda

    Apsileidėliai, kadėl iš karto kamerų neįrengėt, jei problemą žinojote !

    Reply
    • Gyventojas

      Pritariu – pirmiausiai turėjo būti pajungtos kameros, o tik paskui nurinktos tvoros. Pajungs kameras, kai viskas bus suniokota ir apdergta.

    • Ema

      Tai jiems nedaejo kad taip bus.Iskart kai pamaciau suoliukus taip ir pagalvojau kad cia benamiai isitaisys,akurat taip ir ivyko.Isvezciau po velniu kur nors I kaima toli,sodybu pilna tegu ten tusinasi.Arba tegu dirba ,valo ka pridirbo,.butu kameros tikrai supakuotu ir pirmyn su slots.

  23. Dalia

    Netiesa, kad senamiestyje neliko benamių. Nedaug, bet jų vis dar yra. Siaučia konteinerių „sanitarai”. Sušilus orams jų gretos pagausės

    Reply
  24. Marius

    Tai atrodo turėtų policija budėti ir ginti bei saugoti… Probolema būtų išspręsta, o tai kai nereikia pilna jų aplinkui. Oi… pamiršau, juk iš benamių baudos nepaimsi 😀 😀 😀

    Reply
    • ezys

      kur jus tuos policininkus matot? Bent jau mano aplinkoje tai greiciau koki vienaragi pamatysi nei policija patruliuojant 🙁

  25. Anonimas

    Buvo aišku 100% koks likimas grsžios aikštės
    Gaila labai
    Baugu iš parduotuvės išeit ten,stovi asocialus ir rėkia.laukia kas išeis…

    Reply
  26. Tomas

    Asocialūs asmenys – tai Vėtrungės rajono paveldas. Tokie žmonės niekur nedings. O policijos pareigūnai dažniau galėtų iš pravažiuojančios patrulio mašinos išlipti ir pasivaikščioti, susipažinti su Klaipėdos atnaujintomis viešomis erdvėmis.

    Reply
    • Tomas

      Maciau kaip policija reiduoja. Nesivargina išlipti iš mašinos.

  27. Heheh

    #Tilpsimevisi 😀

    Reply
  28. T

    Jie irgi miesto gyventojai)))

    Reply
    • Tuo ir skiriasi valstybės

      Nu taip, Olandijos benamiai kavinėse sėdi ir lietuves moteris kabina??

    • urbanistas

      niekas ir nekvestionuoja to, bet šlapintis, dergti, palikti šiukšles, vartoti alkoholį ar kitaip pažeisti viešą tvarką neturėtų būti galima. Šioje vietoje visi šitie pažeidimai buvo daromi metų metus. Gerai tai, kad sutvarkius viešą erdvę žmonės to nebetoleruoja, nes socialioje erdvėje nesocialūs asmenys lengvai pastebimi, o tai yra pirmas žingsnis norint socializuoti viešas erdves

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje šiemet - ženkliai mažiau renginių

„Biškį bauginantis toks skaičius yra… Ankstesni metai buvo žymiai turtingesni šventėmis”, – Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams trečiadienį sakė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Kaštonų gatvės ir kitų užgrobtų žemių košmarai

„Pasakojate kaip iš fantastinių filmų scenarijų, sunku net patikėti, kad tokie dalykai Klaipėdoje vyksta”, – stebėjosi savivaldybės Kontrolės komiteto pirmininkas Ugnius ...
2023-09-20
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Verkia „Vaidila" geriausiame kraštovaizdžio projekte

Už 1,7 mln. eurų rekonstruota viešoji erdvė uostamiestyje prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro pernai buvo pripažinta geriausiu kraštovaizdžio projektu Lietuvoje. ...
2023-08-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This