Klaipėdoje bus šviesiau: sumažės tamsių viešųjų erdvių

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje turėtų nušvisti dar penkios aklinai tamsios miesto vietos – jų apšvietimo sprendiniai trečiadienį pristatyti uostamiesčio savivaldybės specialistams. Tačiau apšvietimo įrengimo darbus planuojama pradėti ne anksčiau nei kitąmet, nes šiemet finansavimas skirtas tik Karlskronos aikštės apšvietimui.

Asociatyvi nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiojo specialisto Karolio Šakarnio, šiuo metu vyksta penkių miesto viešųjų erdvių apšvietimo projektavimo darbai. „Mums šiandien ir pristatė sprendinius, jiems pritarėme, todėl bus rengiami projektiniai pasiūlymai, su kuriais bus supažindinta ir visuomenė“, – po trečiadienį vykusio pasitarimo teigė K. Šakarnis.

Didžiausias iš planuojamų penkių projektų yra Klaipėdos kadetų mokyklos teritorijos ir aplink ją esančių takų apšvietimas.

Iš tamsos taip pat numatoma „ištraukti“ Baltijos pr. esantį praėjimą tarp 55-o namo iki pėsčiųjų tako, pėsčiųjų taką, kuris driekiasi palei Žardės tvenkinį iki pat „Smeltės“ progimnazijos (Reikjaviko g.), prie „Vingio“ pasažo esantį pėsčiųjų taką, kuris veda nuo numatomos rekonstruoti stoginės iki „Sodros“ pastato bei Vyturio gatvės dalį, nes ji, anot K. Šakarnio, yra „kažkokia pamiršta, joje net nėra gatvių apšvietimo stulpų“.

Šios vietos pasirinktos pagal gyventojų pageidavimus, kurių Klaipėdos savivaldybė sulaukė ne vieno ir ne dviejų. „Žinoma, kad projektai daromi ne iš oro, o pagal gyventojų pasiūlymus, prašymus. Žmonės laukia apšvietimo, o mes stengiamės visas pavojingesnes vietas sutvarkyti“, – tikino K. Šakarnis.

Ir nors šiuos apšvietimo projektus ketinama parengti šiemet, įrengimo darbų pirkti nenumatoma. Tai galbūt bus daroma kitais metais.

„Viskas priklauso nuo finansavimo, o pinigų šiemet turime tiek, kad užteks tik sutvarkyti Karlskronos aikštės apšvietimą. Joje yra likęs toks tarybinių laikų apšvietimas, bet viskas išlaužyta. Realiai aikštė apšviečiama tik Žvejų gatvėje ir palei Danės krantines esančiais žibintais. Todėl yra parengtas visos Karlskronos aikštės apšvietimo projektas, šiuo metu vyksta darbų pirkimas. Numatyta apšvietimą įrengti ne tik palei pagrindinį taką per aikštę, bet ir gražiai apšviesti, išryškinti joje esančius ąžuolus“ – aiškino K. Šakarnis.

Jis pabrėžė, kad tiek šioje aikštėje, tiek naujai projektuojamose viešose vietose bus įrengiamas tik LED apšvietimas, kuris taupiai naudoja elektros energiją. „Palyginti su senosiomis vadinamosiomis natrio lempomis, LED apšvietimui reikia 50 proc. mažiau energijos. Be to, apšvietimas sureguliuojamas taip, kad naktį jis veikia tokiu „budinčiu“ režimu, nešviečia taip ryškiai, o tada ir gyventojams nespigina į langus, ir dar mažiau energijos naudoja“, – tvirtino pašnekovas.

3 Comments

  1. Ekspertas

    Šviestuvai turėtų būt su judesio detektoriais.

    Reply
  2. Tomas

    Juokdariai, apšvietė Baltijos pr. kiemus bet iki jų aklina tamsa.

    Reply
  3. Tomas

    O taip, tikrai tampa šviesiau, kai iš atnaujintų šviestuvų dega kas trečias arba išimami LED blokai, kad nešviestų taip ryškiai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos motociklų ir motorolerių mūšis - neišvengiamas*

„Atstovauju neformaliai normalius motociklus”, – taip Eismo saugumo komisijai prisistatė vardo nepasakęs veikėjas. „Kas yra normalus?”, – jo paklausė savivaldybės ...
2024-01-21
Skaityti daugiau

Spyglys

Pinigų - kaip šieno, o lemputė nedega*

Spyglys, antradienio vakare pasiskaitęs, kad Klaipėdos valdžia sutaupė 68 milijonus eurų, susinervino ir išvarė į mišką. Ir didžiai nustebo, kad ...
2023-11-15
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naktinis apšvietimas prie universiteto: kas juo turi pasirūpinti? (papildyta komentaru)

Nors daugiau nei prieš metus buvo žadama „tuoj tuoj” užtikrinti vadinamosios Universiteto alėjos apšvietimą nakties metu, situacija, pasak laišką portalui ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This