Priešiškai pasitiktam prekybos centrui – galutinis gyventojų pritarimas

Miestas, Svarbu

Tikrą pasipriešinimo akciją prieš planus Laukininkų g. 15 esančiame sklype statyti naują  „Maxima“ surengę gyventojai, panašu, susitaikė, kad privačiame sklype vis tiek atsiras prekybos centras.

Laukininkų g. 15 esančiame sklype planuojama ir poliklinika, ir prekybos centras. Projektuotojų vizualizacija

Parduotuvė ir poliklinika

Antradienį vykusiame viešame projektinių pasiūlymų, kuriuose išdėstomi Laukininkų g. 15 sklypo užstatymo planai, pristatyme gyventojai teikė pasiūlymus, kaip dar labiau pagerinti projektą, kad miestiečiai patirtų kuo mažiau nepatogumų.

Beveik 50 arų ploto sklypas Laukininkų g. 15 priklauso Skuodo rajono prekybos ir paslaugų įmonei „Solneta“. Dabar šis sklypas yra neužstatytas, tik mažą jo dalį užima pastatas, kuriame veikia vaistinė ir optikos parduotuvė.

Šiemet sausį buvo paviešinti projektiniai pasiūlymai, iš kurių tapo aišku, kad šiame sklype planuojama pastatyti prekybos paskirties pastatą, o jame turėtų įsikurti prekybos tinklas „Maxima“. Šio prekybos centro logotipai buvo viešinami ant planuojamo pastato vizualizacijų. Tuomet „Solnetos“ direktorius Marius Markaitis patvirtino, kad įmonė pastatą tik pastatys ir jį nuomos „Maximai“.

Tačiau tokiems planams pasipriešinimo gyventojai. Jie skundais ir pastabomis užvertė projektuotojus, sklypo savininkus, Klaipėdos savivaldybę. Todėl galiausiai net buvo nuspręsta sustabdyti viešinimo procedūrą – planuotas projektinių pasiūlymų viešas svarstymas buvo atšauktas.

„Sulaukėme tikrai labai daug pastabų, todėl nusprendėme, kad pakoreguosime projektinius pasiūlymus. Juos dabar ir teikiame. Tikimės, kad jie labiau atitiks visuomenės poreikius“, – antradienį vykusiame viešame susirinkime kalbėjo projektinius pasiūlymus parengusios bendrovės „Mak group“ atstovė Rasa Paulauskaitė.

Pakoreguotose projektiniuose pasiūlymuose numatoma Laukininkų g. 15 esančiame sklype pastatyti naują prekybos paskirties pastatą, kurio aukštis neviršys 8,5 metro. Bendras jo plotas bus apie 1100 kv. m, didžiąją dalį užims patalpos prekybai maisto produktais, bet bus ir patalpų smulkioms parduotuvėms.

Projektiniuose pasiūlymuose taip pat numatoma, kad sklype jau šiuo metu jau esančio prekybos paskirties pastato paskirtis bus pakeista į gydymo paskirties pastatą. Jį numatoma pritaikyti privačios poliklinikos veiklai. Planuojama, kad joje veiks devyni konsultaciniai kabinetai su visomis reikalingomis pagalbinėmis ir procedūrų patalpomis.

Atsižvelgė į pastabas

Projektiniuose pasiūlymuose nurodoma, kad į Laukininkų g. 15 sklypą numatyti du pagrindiniai įvažiavimai lengvajam transportui – iš Vingio ir Vyturio gatvių, o parduotuvės aptarnaujančiam transportui įsukimas numatytas iš Vingio gatvės.

Teisės aktuose numatyta, kad tokio ploto prekybos paskirties pastatui reikia įrengti 31 automobilių stovėjimo vietą, o gydymo paskirties pastatui – 27.

Projektiniuose pasiūlymuose teigiama, kad šalia naujojo pastato projektuojamoje aikštelėje numatoma 37 automobilių stovėjimo vietos, o požeminėje aikštelėje su automobilių keltuvu numatyta 21 vieta. Be to, už sklypo ribos, Vingio gatvės raudonųjų linijų ribose, kaip buvo numatyta detaliajame plane, planuojama įrengti dar 18 automobilių stovėjimo vietų, skirtų miestiečių poreikiams.

R. Paulauskaitė teigė, kad iki viešo susirinkimo sulaukta tik vieno skambučio, kuriuo buvo išsakytas pageidavimas vietoj planuojamo prekybos centro įrengti vaikų žaidimo aikštelę ir padidinti parką.

„Deja, bet sklypo paskirtis yra kita – komercinė ir statytojas turi savo planų. Mes tikrai maksimaliai stengėmės atsižvelgti į visas gyventojų pastabas, kurios buvo išsakytos pirminiams projektiniams pasiūlymams. Detaliajame plane yra numatyti du įvažiavimai į sklypą, nėra detalizuota, kad tik vienas jų skirtas krovininiam transportui. Mes numatome, kad aptarnaujantis transportas įvažiuos tik iš Vingio gatvės, projektuojame pilnai uždarą rampą, tad tikimės, jog ir triukšmo nebus. Iš Vyturio gatvės bus tik pagalbinis įvažiavimas, žinoma, eismas bus intensyvesnis nei yra dabar, bet tikimės, kad didžioji dalis klientų įvažiuos iš Vingio gatvės, nes ji juk yra pagrindinė gatvė“, – aiškino R. Paulauskaitė.

Projektuotojų vizualizacijos

Pageidavimas – dėl tujų

Ji atkreipė dėmesį, jog atsižvelgta ir į gyventojų pageidavimus, jog apželdinimas sklype ir už jo ribų būtų gausesnis.

„Mes numatėme didesnį apželdinimą ir prašysime Klaipėdos savivaldybės, kad leistų mūsų lėšomis patankinti žaliąją zoną, kad prekybos paskirties pastatas būtų mažiau matomas iš artimiausio gyvenamojo namo, kad mažiau jaustųsi vizualinės taršos“, – tvirtino Rasa Paulauskaitė.  

Gyventojai viešame susirinkime domėjosi, kokius augalus numatoma sodinti.

„Norėtume, kad jie nebūtų taršūs ir neužtamsintų langų. Kai kurie gyventojai pageidavo, kad nebūtų tujų, kurios skleidžia nemalonų kvapą. Geriau egliniai augalai“, – pageidavimus išsakė klaipėdietė Jurgita Ostrovskienė.

Greta projektuojamo pastato esančio daugiabučio namo bendrijos „Žara“ pirmininkė Vida Martišiūtė taip pat pageidavo, kad planuojamos augmenijos klausimas būtų suderintas su gyventojais.

„Matome, kad prie būsimos poliklinikos bus pašalinti trys kaštonai. Jūs labai gražiai pasiūlėte pasodinti tujas, bet bus didelis nusivylimas. Tujos yra labai jautrios šunų šlapimui ir jos greitai nudžius. Tad labai reikėtų pagalvoti dėl augmenijos ir suderinti su mumis“, – tvirtino V. Martišiūtė.

Ji taip pat teiravosi, kodėl prie automobilių stovėjimo aikštelės nebeplanuojamas užkardas R. Paulauskaitė aiškino, kad jo atsisakyta, nes toks buvo gyventojų pageidavimas, kad jie galėtų naudotis automobilių stovėjimo aikštele.

„Jei nebus užkardo, iš Vingio į Vyturio gatvę bus galima pravažiuoti tiesiai ir eismas labai suintensyvės. Manome, jog užkardai yra pravartu, tik gal galima suderinti, jog naktimis gyventojams aikštelėje būtų leidžiama laikyti automobilius. Mes Vyturio gatvėje ir taip turime dideliu greičiu lakstančių automobilių. Tad galvodama apie pėsčiųjų saugumą, tikrai nenorėčiau, kad tiems ereliams, lakūnams būtų sudarytos dar geresnės sąlygos lakstyti, naktimis kaukinti savo „Bmw“. Deja, tokiomis priemonėmis kaip užkardai tenka kovoti su nedrausmingais vairuotojais“, – konstatavo V. Martišiūtė.

Jai pritarė ir dar keli surinkime dalyvavę bendrijų pirmininkai, todėl R. Paulauskaitė pažadėjo, kad užkardai bus numatyti.

Gyventojai taip pat domėjosi, kada projektas bus įgyvendintas.

„Greičiausiai, kad bus vykdoma dviem etapais. Kol kas dar nėra apsispręsta, nes, kiek suprantu, intensyviai vyksta derybos su nuomininkais. Kol kas rengiame vieną techninį projektą, bet gal jo vykdymas bus skaidomas į du etapus. Neturiu informacijos, kada bus daroma“, – tvirtino R. Paulauskaitė.

10 Comments

  1. OPa

    Nu pagaliau bus Maxima arti namų 😀

    Reply
  2. Povilas

    Dabar jau kitas reikalas, kita kokybė

    Reply
  3. Juozas

    Slaptai prastume…yra dar keli sklypai šalia;)

    Reply
  4. Čerlis

    Daugeu gamyklų statykite kad pramonė vystytųsi traukia užsenio investuotojus kad žmonėms uždirbti duotu

    Reply
    • Faktas

      Statyk ką tik nori, nusipirk žemės ir statyk nors kosmodromą

  5. Emili

    Kodel nestatoma daugiau vaiku darzeliu,ar kas domisi kokios eiles yra.Tik kuo daugiau prekybos centru, net juokas ima☺

    Reply
  6. Vydūne

    Gyventojai jau nebėra seniai Klaipėdoje miesto šeimininkai. Toks jausmas, kad svarbiausias tikslas įveikti gyventojų pasipriešinimą. Liko tik prektbos centrai ir asfaltas.

    Reply
  7. Marijus

    Pamokėji vokeliuose ir suderino….

    Reply
  8. Danguolė

    Dūstame nuo prekybos centrų pietiniame rajone! Protu nesuvokiami sprendimai!?!

    Reply
  9. T

    Prajuokino

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ant prekybos centro stogo - negyvas vyras

Penktadienį apie 19.27 val. Klaipėdoje, Taikos prospekte, ant prekybos centro pastato stogo rastas žuvusio 26 metų vaikino kūnas su daugybiniais ...
2023-06-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdoje apiplėštas prekybos centras

Klaipėdoje apiplėštas Laukininkų gatvėje esantis prekybos centras, įtariamas ilgapirštis iškart buvo sulaikytas. Įvykis užfiksuotas naktį šeštadienį paryčiais – apie 3.10 ...
2021-10-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This