Jūroje, mariose ir sausumoje – jungtinės pratybos

Regionas

Birželio 4–18 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos organizuos kasmetines tarptautines jūrų pratybas „Baltijos tvirtovė 2021“ (angl. „Baltic Fortress 2021“). Jos šiemet vyks kartu su Jungtinių Amerikos Valstijų karinio laivyno organizuojamomis tarptautinėmis pratybomis „Baltijos operacijos 2021“ (angl. „BALTOPS 2021“).

Pratybų „Baltijos tvirtovė 2019“ akimirka. Kpt. ltn. Justino Žukausko nuotr.

Šiemet pratybos „Baltijos tvirtovė 2021“ vyks ne vien tik jūrinėje erdvėje, bet apims ir kranto bei vidaus vandenų zoną. Pratybos vyks Baltijos jūros Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje, taip pat Kuršių mariose, Kuršių nerijoje bei Klaipėdos mieste.

Pratybose dalyvaus Lietuvos, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos ir Estijos karinių jūrų pajėgų laivai, Baltijos šalių karinių laivų junginys „BALTRON“, Lietuvos karinių jūrų pajėgų štabo ir kranto daliniai, Jungtinės Karalystės ir Portugalijos jūrų pėstininkai bei Lenkijos karinių jūrų pajėgų kranto gynybos raketų dalinys.

Pratybų metu bus vykdomi tiek jūrinei fazei būdingi karinių laivų taktikos elementai bei treniruotės, tokios kaip laivų manevravimas grupėje, artileriniai šaudymai, radijo ryšio procedūros, paieškos ir gelbėjimo procedūros, kova už laivo gyvybingumą bei priešmininė kova, tiek krante bus vykdomi specifiniai pratybų veiksmai – karinių dalinių gynyba nuo asimetrinės hibridinės grėsmės ir jos neutralizavimas, tiek jūrų desanto operacijos Kuršių nerijoje bei Kuršių mariose, tiek uosto apsaugos ir gynybos organizavimas.

Gyventojai perspėjami, kad pratybos vyks ne karinėje teritorijoje, jų metu gali būti naudojami imitaciniai šaudmenys. Todėl pamačius ginkluotus karius, vilkinčius karinę uniformą, karines transporto priemones ar ginkluotus karius valtyse, prašoma nenustebti ir reaguoti ramiai.

INFORMACIJA

Tarptautinės karinių jūrų pajėgų pratybos „Baltijos tvirtovė” vyksta nuo 2008 metų, kasmet vis kitoje Baltijos šalyje. Pratybų tikslas yra sudaryti sąlygas tarptautinių Baltijos šalių karinių jūrų pajėgų štabo karininkų kursų, vykstančių Rygoje, klausytojams, planuoti pratybas realių karinių mokymų jūroje aplinkoje, remiantis NATO procedūromis ir naudojant operacinę anglų kalbą. Pratybose kasmet dalyvauja Baltijos šalių karinių laivų junginio BALTRON laivai ir štabas su junginiui priskirtais papildomais įvairių šalių laivais pratybų laikotarpiu.

JAV karinio laivyno Baltijos jūroje organizuojamos tarptautinės jūrų pratybos „BALTOPS 2021“ šiemet jau yra 50-osios (vykstančios nuo 1972 m.). Jos vyks birželio 6–18 d. Pratybose dalyvaus apie 40 laivų, 60 orlaivių bei apie 4 tūkst. karių iš 16 NATO ir dviejų neutralių valstybių: Belgijos, Danijos, Estijos, Ispanijos, Italijos, JAV. Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Suomijos, Švedijos, Turkijos ir Vokietijos. Pratybose bus vykdomi oro gynybos, kovos su povandeniniais laivais, priešmininės kovos bei operacijų su amfibijomis veiksmai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This