Sutvarkytoje Ąžuolų giraitėje – masiškai nudžiūvę medžiai

Miestas, Svarbu

Ąžuolų giraitėje, kurios sutvarkymo darbai baigti tik šiemet, reikės iš naujo persodinti apie 100 medžių. Konstatuota, kad neprigijo absoliuti dauguma pernai rudenį pasodintų kalnapušių.

Pernai rudenį Ąžuolų giraitėje pasodintos pušys ne žaliuoja, o ruduoja. Virginijos Spurytės nuotr.

Jos buvo pasodintos netoli Kauno g. 9 esančio namo, netoli tvenkinio bei greta stadiono. Taip siekta suformuoti kalnapušių juostą, kad ji parką ir jo lankytojus apsaugotų nuo vėjo.

Tačiau visa kalnapušių juosta šiuo metu ne žaliuoja, o ruduoja. Akivaizdu, kad naujieji medžiai neprigijo.

„Taip, žinome šią problemą. Projektuotojų atstovė, kuri atsakinga už želdynų dalį, tvirtino, jog pušys turėjo prigyti, nes jos nėra lepios. Tačiau galbūt pakenkė itin šalta ir snieginga žiema, o gal buvo kitų priežasčių. Kiek girdėjome, ir kituose miestuose pernai sodinti medžiai dėl buvusios tokios žiemos labai prastai prigijo. Faktas tas, kad apie 100 kalnapušių iš pasodintų 120 Ąžuolų giraitėje tikrai neprigijo“, – konstatavo Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė, atsakinga už Ąžuolų giraitės sutvarkymo projektą.

Anot jos, jau nuspręsta, kad neprigiję medžiai bus persodinti, tačiau dar neaišku, kokie.

„Kitą savaitę sukviesime specialistų pasitarimą, kuriame ir bus nuspręsta, ar dar kartą sodinti pušis, ar jau lapuočius medžius“, – teigė I. Kubilienė.

Dar sprendžiama, ar iš naujo sodinti kalnapušes, ar jas pakeisti lapuočiais medžiais. Virginijos Spurytės nuotr.

Ji patikino, kad medžių persodinimas miesto biudžetui papildomai nekainuos, nes Ąžuolų giraitės sutvarkymo rangovai tai turės padaryti savo lėšomis.

„Nors projektas ir baigtas bei pripažintas tinkamu naudoti, tačiau rangovai yra įsipareigoję prižiūrėti medžius, o tai reiškia, kad turės ir persodinti tuos, kuriuos neprigijo“, – tvirtino pašnekovė.

Ąžuolų giraitės sutvarkymo darbai buvo patikėti konkursą laimėjusiai bendrovei „Kavesta“.

Ąžuolų giraitėje neprigijo ne tik kalnapušės, bet ir dar keli naujai pasodinti medeliai. Rangovai turės persodinti ir kelis krūmus, nes dabar jie pasodinti mažesni nei numatyta projekte.

I. Kubilienė teigė, kad visi medžiai bus persodinti taip greitai, kaip įmanoma pagal jų vegetacinį sezoną.

Ąžuolų giraitėje, kaip ir buvo numatyta jos sutvarkymo projekte, buvo pasodinta 363 nauji medžiai, iš kurių 13 japoninių magnolijų, 11 sidabrinių klevų, 16 europinių maumedžių, 6 juodieji šilkmedžiai, 24 paprastieji ąžuolai bei kiti.

8,5 ha ploto Ąžuolų giraitės sutvarkymas ir pritaikymas kokybiškesniam klaipėdiečių poilsiui kainavo apie 2,6 mln. eurų.

Anot I. Kubilienės, šiuo metu yra nupirkta ir papildomų darbų.

„Nupirkti kelių vietų drenavimo darbai, kad rudenį nebetyvuliuotų balos. Taip pat atnaujinsime dar kelis aplink esančius, bet į projektą nepatekusius takus. Labai tikimės, kad šiemet pavyks nupirkti ir Ąžuolų giraitėje pastatyti konteinerių tualetą“, – teigė vyriausioji patarėja.

9 Comments

  1. Parko lankytoja

    Šiame parke esu kasdien. Ačiū visiems kas jį sukūrė . Pagaliau jame užvirė gyvenimas – pilna vaikų, mamyčių, tėvelių, močiučių, senelių . Ir visi turi ką veikti , kur pajudėti, kur pasėdėti . Parkas puikus. O dėl kalnapušių – tam, kuris priėmė sprendimą sodinti būtent šias pušis – didelis minusas, darbas atliktas brangus , bet beprasmis. Yra puikių kalnapušių, kurios auga ir klesti mūsų regione ir kaina skiriasi dešimteriopai , reikėjo tik nuoširdžiai pasidomėti jei norėjote apsaugoti mus nuo vėjo . Sėkmės taisant klaidas .

    Reply
  2. Antanas

    Vaziuoju per Klaipėdą ir matai prieš keletą metų pasodintus medelius kurie nudžiūvo ,be gyvybės požymių -reiskia neprigijo.Klausimas,ar Klaipėdos zeldddiniai, laikas nuo laiko kontroliuoja savo pasodintus augalus,gal reikia juos pakeisti naujais.

    Reply
  3. Egidijus

    Tai kad sodino į isaluse zeme.

    Reply
  4. +-

    Nepergyvenkime. Kas pasodino, tas ir atsodins. O medžius su gumulu galima ir vasarą sodinti . Svarbu teisingai , o dar svarbiau , gera PRIEŽIŪRA.

    Reply
    • Vacus

      Avine, Avine.

  5. Gyventojas

    Jau ir šienauti laikas, savivaldybė kažkodėl nesirupina

    Reply
  6. ezys

    du komentarai: anot vieno – vandens per daug; anot kito – per mazai 🙂

    Reply
  7. Kaimynai

    Gyvenam šalia, tiesiog nelaisvę, nei karto nematėm, o parkas puikus, tikras džiaugsmas gyventojams

    Reply
  8. Pušys

    Neauga vandenyje. O dar vėlai pasodintos

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas

Išsirinko laikinus šaligatvių, aikščių ir skverų valytojus

Klaipėdos savivaldybė sudarė dvi trumpalaikes sutartis su dėl bendro naudojimo teritorijų (šaligatvių, autobusų sustojimo aikštelių, aikščių, skverų ir kt.) sanitarinio ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Vienur tęs pradėtus darbus, kitur - tvarkys broką

Atšilus orams, toliau bus tęsiami praėjusiais metais savivaldybės užsakymu pradėti įvairių miesto viešųjų erdvių sutvarkymo darbai. Tuo pat metu aiškėja, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This