Lietuvos laivyno 100-metį pažymės ir Jurbarke

Uostas ir jūra

Šiemet pažymimas Lietuvos – jūrinės valstybės šimtmetis. Įgyvendindamas šiai sukakčiai skirtą plačią ir įvairią programą Lietuvos jūrų muziejus numatė dalį renginių surengti Jurbarke, kuris yra svarbus minint 1921 m. kovo 4 d. įvykį, kai į Klaipėdos uostą atplaukė pirmasis laivas, nuleistas į vandenį  su trispalve – motorinis burlaivis „Jūratė“. Šio Jurbarke registruoto laivo įplaukimas ženklina Lietuvos laivyno istorijos pradžią. Du pirmieji lietuviški laivai negalėjo būti registruoti dar Lietuvai tuomet nepriklausiusiame uostamiestyje.

Jurbarko dvaro parkas

Birželio 19 dieną Lietuvos jūrų muziejus kartu su Jurbarko rajono savivaldybe, Lietuvos aukštąja jūreivystės mokykla, Klaipėdos universitetu, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Jurbarko turizmo ir verslo informacijos centru ir Jurbarko krašto muziejumi rengia Jūros dieną Jurbarke. „Jūros dienos“ pavadinimas turi tiesiogines istorines sąsajas su Jūros šventės ištakomis, kai ji, siekiant populiarinti jūrą, jūreivystę ir jūrines profesijas, pirmą kartą buvo surengta 1934 metais Klaipėdoje.

Jūros diena Jurbarke prasidės vidurdienį iškilminga laivo „Prezidentas Smetona“ istorinės vėliavos pakėlimo ceremonija Vasaros estradoje, dalyvaujant Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestrui ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentams. Vėliau bus atidarytos parodos Jurbarko dvaro parke ir Jurbarko krašto muziejuje: „Lietuvos jūrų laivynui – 100“, „Ateities kapitonai“, „Kaip gimsta laivai“,  „Klaipėdos uosto inovacijos“, lankytojai bus kviečiami įsitraukti į Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos edukacines veiklas, išbandyti valdyti virtualų laivą, susipažinti su mokomaisiais laivais, apsilankyti mugėje ir kt.

Jūros dieną vainikuos pramoginių laivų flotilė ir paradas Nemune bei Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos burlaivio „Junga LAJM“ išlydėjimas į Klaipėdą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This