Viktorijos Bakan rečitalis „Trylika vanilės žiedų“ – tarsi kino filmas

Kultūra

„Rečitalis – tarsi mano portretinė nuotrauka!“, – sako neseniai Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre dainuojanti solistė Viktorija Bakan.

Po ilgų studijų ir pagrindinių vaidmenų užsienio operos teatrų scenose, sopranas V. Bakan pasirinko Klaipėdą ir čia pristatys rečitalį „Trylika vanilės žiedų“. Tai tarsi trylika gražiausių romantinių kino filmų ir miuziklų melodijų.

Rečitalyje „Trylika vanilės žiedų“ bus galima išgirsti kompozitorių H. Mancini, A. Guettel, S. Barber, L. Bernstein, G. Gershwin žymiausius kūrinius. Solistei talkins Tadas Jakas (tenoras), koncertmeisteris ir solistas Christopher Joel Cooley (fortepijonas) bei smuikininkė Rima Tamošiūnaitė.

Birželio 11 d. 18.30 val. muzika skleisis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto koncertų salėje, o birželio 17 d. 19 val. – Palangos kurhauzo koncertų salėje.

„Man rečitalis panašus į portretinę nuotrauką! Žinoma, kaskart galima kita šviesa, niuansai ir fotografas. Tačiau visada išlieki tuo transliuotoju per kurį muzika ir jos nešamos emocijos, žodžiai, spalvos – pasiekia klausytoją. Tai mano kaip solistės didžiausia užduotis. Nes muziką kurią išgirs klausytojas pasirenka solistas. Koncerto metu muzikos garsų dėka tarsi tapau savo paveikslą. Publika tarsi išvysta, išgirsta mane kaip visumą“, – pranešime cituojama V. Bakan.

Anot solistės, šiame koncerte skambėsiančius kūrinius ji rinkosi atsižvelgdama ne tik į savo balsą, bet ir sielos polėkį.

„Dirbant su koncertmeisteriu Christopher Cooley kyla daug idėjų. Šis pianistas – tikras lobis! Pasirinkome tai, kas man įdomu ir artima jam. Juk scenoje – būsime kartu! Aš svajoju, kad po koncerto žmonės išeitų su šypsenomis veiduose, su daug pozityvios, lengvos ir geros energijos! Rinkome smagias, bet ne dramatiškas melodijas. Kaip žinia, pandemija niekam nepalengvino gyvenimo, todėl labai norejosi pozityvios atsvaros, – sako V. Bakan. – Pasirinkome Broadway stiliaus muziką, kurios dar nebuvau dainavusi, tačiau ji visada skambėjo mano namuose. Man tai tarsi iššūkis. Tai nėra opera, kurioje aš jaučiuosi saugiausiai ir užtikrinta dešimt žingsnių į priekį… Labai norisi tobulėti ir nors truputį išeiti iš komforto zonos.“

Koncertas „Trylika vanilės žiedų“ – pirmasis V. Baklan rečitalis Klaipėdoje.

„Prisipažinsiu, kad labai jaudinuosi! Kiekvienas rečitalis labai skirtingas, daug priklauso nuo publikos ir muzikos kurią atlieki, fizinės savijautos. „Vanile kvepiančiu“ koncertu norime publiką supažindinti su muzika, kuri ne taip dažnai skamba Klaipėdos scenose, pasiūlyti kartu pasidžiaugti ir trumpam pasijusti filmų, miuziklų herojais! Visiems linkiu daug gražių emocijų ir nekantriai laukiu koncerte! Koncerte išgirsite ir išskirtinį tenorą Tadą Jaką bei smuikininkę Rimą Tamošiūnaitę. Esu jiems labai dėkinga už geranoriškumą ir bendradarbiavimą!“ – sakė solistė.

Anot solistės, ji labai mėgsta koncertui pasirinktų kompozitorių S. Barber, G. Gershwin muziką.

„Dainuosiu ir kompozitoriaus R. Rogers „You’ll never walk alone”. Ši kūrinio versija ypatinga tuo, kad buvo skirta prezidento B. Obamos inauguracijos ceremonijai, kur ją atliko žymioji Renee Fleming. Ir jeigu ne Christopher, vargu, ar kada būčiau galėjusi ją dainuoti. Kiekvieną kartą po šio kūrinio repeticijos jaučiuosi laiminga, nes ši muzika pakylėja! Noriu dalintis, noriu, kad publika tai pajaustų. Todėl ir esu scenoje su savo „vanilinėmis svajonėmis“ ir misija – jas paversti kažkuo apčiuopiamu!“,- sako solistė.

DOSJĖ

V. Bakan 1982 m. gimė Lazdijų rajone. Su šeima persikėlė į Klaipėdą, kai jai buvo septyneri. Klaipėdoje baigė Vytauto Didžiojo gimnaziją ir Juozo Karoso muzikos mokyklą.

V. Bakan studijavo Vilniuje, prof. Reginos Maciūtės ir prof. Virgilijaus Noreikos dainavimo klasėse, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Baigė dainavimo bei muzikos pedagogikos bakalauro ir magistrantūros studijas. 2003 m. laimėjo II premiją Zenono Paulausko jaunųjų dainininkų konkurse, o 2006 m. – I vietą Vincės Jonuškaitės Zaunienės dainininkių konkurse. 2007-2009 m. stažavosi LNOBT operos studijoje, vadovaujamoje prof. V. Noreikos ir prof. Vytauto Viržonio.

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre sukūrė – Rožės (R. Portman “Mažasis princas“), Ksenijos (M.Mussorgsky „Borisas Godunovas“), Adinos (G. Donizetti „Meilės eleksyras“), Džildos (G. Verdi „Rigoletas“) vaidmenis.

2007 m. Estijos Tartu „Vanemuine“ teatre debiutavo Džildos vaidmenyje (G.Verdi „Rigoletas“), o po metų Latvijos nacionalinėje operoje – Violeta Valeri (G. Verdi „Traviata“). 2010 – 2012 m. dainininkė stažavosi Ciuricho operos teatro tarptautinėje operos studijoje. Ciuricho operos teatre atliko: Paminos (W .A. Mozart „Užburtoji fleita“), Barbarinos (W. A. Mozart „Figaro vedybos“), Gėlių merginos (R. Wagner „Parsifalis“), Poloviečių mergaitės (A. Borodino „Kunigaikštis Igoris“), Norinos (G. Donizetti „Don Paskualė“), Titanijos (B. Britten „Vasarvidžio nakties sapnas“) vaidmenis.

2014-2016 m. Viktorija Bakan dainavo Vienos teatro jaunųjų solistų ansamblyje, kuriame sėkmingai debiutavo Tatjanos (P.Čaikovskio „Eugenijus Oneginas“), grafienės Armelindos (F. L. Gassmann „Gli uccellatori“) vaidmenyse. 2015 m. debiutavo Milano Litta teatre Romildos (G. F. Händel „Kserksas“) vaidmeniu. 2016 m. Sicilijos Massimo operos teatre sukūrė Jano vaidmenį (L. Janaček „Jenufa“), o Belgijos Antverpeno Vlaamse operos teatre – princesės Volkovos vaidmenį (N. Rimskio-Korsakovo „Sadko“). 2018 m. sėkmingai debiutavo grafienės Armelindos vaidmeniu Vokietijos Kiolno operoje. Taip pat sulaukė didelio pasisekimo kasmetiniame G. F. Händelio festivalyje (Vokietijoje) atlikusi Ermionės partiją iš G. F. Händelio operos „Orestas“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kultūra

Iš prie teatro buvusios akmeninės kompozicijos gimsta skulptūrinės miniatiūros

Prie įėjimo į senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą buvusios akmens kompozicijos buvo atsisakyta, tačiau jos atmintis atgims suvenyruose. Įamžindamas ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Senasis sietynas atgims naujame Muzikinio teatro pastate

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skelbia, kad rekonstruotame jo pastate atgims ir fojė esantis sietynas, sukurtas žinomo lietuvių juvelyro, metalo dailininko ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This