Lietuvos problema – silpni vadovai

Politikų tribūna

Audrius Petrošius, Seimo narys
2021-06-08

Komentarų: 4

Kalba nuo kalno – kitaip negalėčiau pavadinti šiandien perskaityto Prezidento metinio pranešimo.

Nemėgstantiems ilgesnių tekstų – mačiau silpną ir pažeidžiamą žmogų – valstybės vadovą, ieškantį priedangos ir užuovėjos, girdėjau daug nuoskaudų, pasigedau savikritiško požiūrio. Matyt, jau yra aiškus sprendimas dėl antrosios kadencijos bei numanomos prioritetinės grupės žmonių, kuriems bus skiriamas didžiausias dėmesys. Taigi, skaldymas, o ne jungimas ir vienijimas, matyt, ir toliau bus mūsų palydovai artimoje ateityje.

Prezidento metiniai pranešimai visada yra tarsi atskaitos taškas, pasidžiaugimo tuo, kas atlikta, bei dėmesio atkreipimo į tai, ką galėjome padaryti geriau, momentas, kurį įvertinus kritiškai tęstume darbus.

Nors gyvename sudėtingu metu, bet neįprastai silpni šalies vadovo pasisakymai vis dar nustebina. Pasigedau kritinio mąstymo, asmeninės atsakomybės bei situacijos išmanymo. Bandymai palepinti atskiras rinkėjų grupes keletu sakinių, nusikratymas atsakomybės ten, kur būtina imtis lyderystės, prisidenginėjimas tautos balsu – taip, matyt, vadinamos Prezidento inicijuotos apklausos – bandant “prakišti” savo ne visuomet kompetentingą poziciją, kurios Seimas neklauso. Prezidentas, norintis priversti mus patikėti, kad visuomenės atskirtis vyrauja tarp progresyvių ir kaimietukų, dėl ko vėl tarsi kaltinamas Seimas, mane glumina.

Argi Jam paslaptis, kad visuomenės atskirtis, pirmiausia, atsiranda turtinės nelygybės pagrindu? Kad norėdami mažinti atskirtį, pirmiausia, turime atsižvelgti į senjorų gyvenimo kokybės gerinimą? Tai, beje, šis Seimas ir Vyriausybė daro ne trupindami išmokas prieš rinkimus, o sistemingai veikdami nuo pirmos kadencijos dienos.

Prezidentas mano, kad Lietuvos problema yra tautos negirdėjimas. O mano manymu, Lietuvos problema yra aukšti pareigūnai, turintys jungti ir vienyti, tačiau iš tiesų esantys silpni ir pasimetę, nerandantys tinkamos vietos einamų pareigų kontekste. Norėtųsi kažkuo padėti, tačiau pagalba galima tik tuomet, kai žmogus pats sau nori padėti. Tokio noro, deja, aš nematau. Tačiau matau norą siekti antrosios kadencijos pareigose, kuriose ne tik nesijaučiama gerai, bet, matyt, nesuklysiu sakydamas, nelabai sugebama ir tinkamai jų vykdyti.

Nesijaučia gerai ir visuomenė. Tikrai ne tokia gerovės valstybė iškyla vizijose. Ne silpna, susiskaldžiusi, pasimetusi, gebanti tik krūpčioti ir niurzgėdama dreifuoti šiukšliname savo kieme. Jeigu jūsų gerovės valstybės vizija sutampa su mano, kviečiu visus nenuleisti rankų, dirbti kartu tam, kad nebijodami diskutuoti nepatogiais klausimais, drąsiai priimdami laukiančius iššūkius, gerbdami kiekvieną pilietį, padėdami kaimynams, kurtume šalį, kurioje gyvena laimingi žmonės.

4 Comments

  1. Petrošiaus straipsniukas

    Lansberg užsakė ,petrošius parašė. Asmuo kuris valdomas partijos galva. Juokios savo nuomonės ir juokio veiksmo

    Reply
  2. ezys

    As asmeniskai nesuprantu konservatoriu pasirinkimo sitaip konfrontuoti su prezidentu, didelis klausimas ar ju kandidatas gales laimeti sekancius rinkimus ypac po buvimo daugumoje, o susipriesinimas tarp vyriausybes ir prezidento niekam nera naudingas. Sakyti, kad viskas stebuklingai pageretu, jei pusiau prezidentineje valstybeje, kur prezidentui paliktos simbolines galios, prezidentu taptu „stiprus vadovas”, tai cia mazu maziausiai neprotinga.
    Is Kamaros komentaro, Audriau, galite suprasti, ka jus realiai parasete… ar tikrai norejote tai parasyti? Labai tikiuosi, kad ne.

    Reply
  3. Kamara

    Teisingai, Lietuvai nereikia silpnų ir pasimetusių vadovų, Lietuvai reikia tvirtos rankos. Putino, o gal Lukašenkos? Tokias nesąmones rašo nusišnekantys konservatorių ir liberalų šaukliai.

    Reply
    • ezys

      nuo kada liberalams reikejo stiprios rankos? 😀

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Prezidento posto sieks 8 kandidatai

Vyriausioji rinkimų komisija antradienį priėmė sprendimus registruoti likusius penkis kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This