Palangoje – muzikinė drama „Mažvydas“

Regionas
Avatar photoAtvira Klaipėda
2021-06-09

Muzikinė drama pagal Justiną Marcinkevičių, startavusi minint Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį, turėjo tik vieną progą pasirodyti žiūrovams prieš metus kovo 11 d. Vilniuje – iškart po to dėl pandemijos turas buvo perkeltas. Liepos 6 d. ji bus rodoma Palangos koncertų salėje.

M. Aleksos nuotr.

„Pasiilgau repeticijų, pasiilgau bendravimo su kolegomis ir apskritai teatrinės veiklos. Gera pagaliau sugrįžti. Džiaugiuosi, kad turėjau namų darbus su „Mažvydu“ ir stengiausi juos atlikti. Norėtųsi sukurti pagrindinį Mažvydo vaidmenį scenoje, jis man yra svarbus“, – pranešime cituojamas Vladas Bagdonas, dėl sveikatos problemų negalėjęs debiutuoti premjeroje.

Projekto kūrybinę grupę subūrė muzikinės dramos sumanytojai, organizatoriai ir atlikėjai – valstybinis ansamblis „Lietuva“. Pagrindiniuose vaidmenyse kartu su V. Bagdonu – Monika Marija, Mantas Jankavičius, Giedrius Arbačiauskas, Rokas Laureckis, Jovita Vaškevičiūtė, Rokas Spalinskas, Joana Gedmintaitė, Dovilė Kazonaitė ir kiti. Prezidento Valdo Adamkaus globojamą projektą režisuoja Kęstutis Jakštas.

„Po pirmos repeticijos likau didžiai nustebintas, kad visi tiesiog gaivališkai puolė į darbą. Per tuos metus neišblėso joks poreikis. Be abejonės, po daugiau nei metų laiko sutikti tuos žmones, su kuriais dirbai, ir sugrįžti prie Lietuvai aktualaus, žanriškai įdomaus kūrinio su naujos kartos kompozitoriaus muzika, puikiu tekstu pagal Justino Marcinkevičiaus dramą, manau, visiems didžiulis jausmas. Toj sudėty lieka ir įvairių kartų Lietuvos žvaigždynas“, – sako K. Jakštas.

Režisieriaus manymu, ilgas pauzės laikotarpis po premjeros Vilniuje davė tiek peno apmąstymams, tiek naujų iššūkių.

„Reikia vėl atgauti formą, tai nebuvo įprasti krūviai. Iš kitos pusės, per tą laiką spektaklis mintyse ir sąmonėje susigulėjo, atsirado naujų pamatymų iš šono, kas turėtų būti dar įdomiau, spalvingiau. Iš principo tai – kaip geras romanas, skaitomas antrą ir trečią kartą. Žinom mintinai siužetą, fabulą, bet kartojame su daug gilesniais išgyvenimais. Jausmas po premjeros buvo dvejopas – tarsi puota prieš pat marą. Juk vieni paskutiniųjų užbaigėme ir spėjome išleisti premjerą, žinojome, kad rytoj nebus. Tarsi ne iki galo užaugintas kūdikis, nepaleistas į brandą. Daugelį žiūrovų sukaustė baimė dėl apribojimų, bet finale girdėjosi didžiulės ovacijos. Leidžiu sau tikėti, kad ši koliažinė opera – didžiulis pasiekimas ne tik muzikoje, atlikime, bet apskritai ansamblio „Lietuva“ istorijoje. Su mūsų tikėjimu viskas susivedė į stiprų kūrinį, o laikas ir gastrolės parodys. Tikiuosi, žmonės išsiilgę tokių dalykų“, – sako režisierius K. Jakštas.

Operai tekstą, artimą Just. Marcinkevičiaus kūrybai, parašė Arnas Ališauskas. Operos scenografiją kūrė Gintaras Makarevičius. Spektaklio kompozitorius – Jonas Jurkūnas, choreografė – Aušra Krasauskaitė, kostiumų dailininkė – Olga Filatova-Kontrimienė, projekcijų dailininkas – Rimas Sakalauskas.

Rudenį spektaklį numatoma parodyti ir Klaipėdoje.

Žymos: | | |

Komentarai:

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangą užlies lietuviškų šlagerių fiesta

Liepos 18 d., populiariausią kurortinio sezono savaitę, kai vasaros sostine tampančioje Palangoje susirenka tiek daug poilsiautojų, jog nebebūna laisvų vietų ...
2024-07-04
Skaityti daugiau

Regionas

„Angelų takais“ bus galima vaikščioti Palangos koncertų salėje

Šimtus tūkstančių žiūrovų pakerėjęs kultinis virtualios realybės filmas „Angelų takais“ vasarą nutūps Palangoje. Kurorto svečiai ir gyventojai nuo birželio 20 ...
2024-06-13
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje vyks koncertas Algimantui Raudonikiui atminti

Rugpjūčio 18 d. Palangos koncertų salėje vyks koncertas „Švelnumas“, kuriuo bus pagerbtas kompozitoriaus Algimanto Raudonikio kūrybinis palikimas. Algimantas Raudonikis išgarsėjo ...
2024-06-11
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This