Prezidento Nausėdos takoskyros

Nuomonės

Rytas Staselis
2021-06-09

Komentarų: 0

Viskas, ką darau aš, arba ką parodau, kaip daryti kitiems yra gėris. Visa kita, kas Lietuvoje juda vienaip ar kitaip, arba, ką daro kiti, yra šiaip sau. Tokią nuostatą aš išgirdau klausydamas prezidento Gitano Nausėdos antrąjį metinį pranešimą antradienį. Ir darsyk, po teisybei, jį perskaitęs.

Vargas apžvalgininkams beigi komentatoriams, kurie pranešime siekia rasti turinio ar skaičiuoti, kiek kartų prezidentas paminėjo vieną ar kitą sąvoką. Kol kas ryškėja tik p. Nausėdos pasaulėžiūros padiktuotos takoskyros. Prezidentūros nuotr.

Žinau, kad buvo išgirdusių kitaip ir kitką.

Toks įspūdis galbūt susidarė dėl to, kad pranešimo klausiausi su tam tikra nuostata. Šališkai. Tikėdamasis išgirsti, kaip prezidentas kartu su kitais politikais ketina kurti „gerovės valstybę“. Nekartą esu minėjęs (tuojau pats sau nusibosiu), kad manding labai trūksta skambaus 2019 metų prezidento rinkimų kampanijos šūkio turinio. Šūkis gražus, o turinys, mano nuomone, yra tuščiažiedis. Norisi ko nors labiau konceptualaus, keleto punktų, kurie galėtų būti orientyru visiems – įstatymų priėmėjams, vykdytojams, teisėsaugininkams, gamtosaugininkams, švietimiečiams, kultūrininkams, žurnalistams ir kitiems. Nes tos fragmentuotos iniciatyvos atskiroms socialinėms grupėms primesti po keliasdešimt eurų išmokų – tai ne koncepcija. Geriausiu atveju mimikrinis fragmentas. Blogesniu – populistinė imitacija, ruošiantis kitai kadencijai.

Žiniasklaida praneša, dabartinei politinei opozicijai p. Nausėdos smeigtukai valdantiesiems patiko. O kaip gi kitaip: yra Lietuvos žmonės ir yra politikos elitas. Yra nacionalinė valdžia ir yra veikli, tačiau užspausta savivalda. Keletą metų apie tai viešai kalbėjo Ramūnas Karbauskis. Saulius Skvernelis – gal kiek mažiau. Nes, kaip sako ekspertai, tūpus Vyriausybės svarbiausion kėdėn, tenka užversti rinkimų šūkius ir imtis realaus gyvenimo. Ir visai nesvarbu, kokios politinės spalvos esi.

Vienintelis naujas dalykas, kurį išgirdau – prezidento iniciatyva pertvarkyti teismų sistemą. Kol kas nežinia kaip.

Galima sakyti, kad teismų sistema anksčiau ar vėliau tampa visų Lietuvos prezidentų iniciatyvų lauku. Tačiau, deja, taip ir lieka ir kreiva, ir šleiva. Teismų valdžią mėgino pertvarkyti Valdas Adamkus, Dalia Grybauskaitė. Rolandas Paksas dėl asmeninių problemų prie jų nespėjo prikišti nagų. O Algirdo Brazausko laikais teismų sistema tiesiog sukrito taip, kaip sukrėtė jo vadovautos Lietuvos demokratinės darbo partijos veikėjai.

Ieškant daugiau tradicijų, galima įtarti, kad maždaug po metų kitų p. Nausėda metiniame pranešime turėtų pasiskųsti, kad pagal Konstituciją šalies prezidentui trūksta galių.

Apie tai kalbėjo ir p. Brazauskas, ir p. Adamkus. Tik p. Grybauskaitė ta tema nieko aiškaus, atrodo, nėra pasakiusi, nes ėmė tiek valdžios, kiek jos voliojosi ant žemės.

Trumpiau tariant, metinis pranešimas Seime ir šį kartą tapo skambių frazių bei lozungų rinkiniu. Nelygu dėl ko – ar kaip tik p. Nausėdos laikais šį benefisą, kuris turėtų ir galėtų tapti tam tikra kelrode žvaigžde visai visuomenei ir valstybės institucijoms, ištiko žanro krizė. Ar esmė ta, kad mūsų šalies vadovas neturi daug minčių beigi idėjų, kokiu būdu galėtų sutelkti visuomenę įgyvendinti savo daugeliui simpatiškus rinkimų kampanijoje paskelbtus lozungus.

Tačiau kol kas yra kaip tik taip. Ir vargas apžvalgininkams beigi komentatoriams, kurie ta proga pranešime siekia rasti turinio ar skaičiuoti, kiek kartų prezidentas paminėjo vieną ar kitą sąvoką.

Kol kas ryškėja tik p. Nausėdos pasaulėžiūros padiktuotos takoskyros.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This