SOFIJOS festivalis penktą kartą kviečia į Kulius

Regionas

Liepos 4-11 dienomis Plungės rajone esančiuose Kuliuose vyks Sofijos Kymantaitės-Čiurlionienės vardu pavadintas meno festivalis. Penktą kartą rengiamas SOFIJOS festivalis tęsia šios išskirtinės asmenybės, Kuliuose praleidusios svarbų savo gyvenimo etapą, veiklos idėjas – skleisti meno ir švietimo aurą, „užkrėsti kultūra“ Kulių gyventojus bei svečius.

2021-aisiais festivalio organizatoriai pristato trijų dalių – teatro, muzikos ir bendruomenės – programą, išsiskiriančią renginių gausa.

Teatro premjeroje – nacionalinių premijų laureatai

Didžiausio dėmesio tikisi festivalio teatro programa, kurioje šiemet – net dvi premjeros.

Karantino laikotarpiu Kulių kultūros centro didžiojoje salėje buvo sukurtas Klaipėdos jaunimo teatro ir žymaus režisieriaus iš Vengrijos Arpad Schilling spektaklis „Įstrigę“. Spektaklyje vaidina net trys nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai – aktoriai Viktorija Kuodytė, Valentinas Masalskis, Dainius Gavenonis bei visa Klaipėdos jaunimo teatro aktorių trupė.

Šis pastatymas skirtas rodymui Lietuvos regionuose esančiuose kultūros centruose, o jo premjera vyks būtent SOFIJOS festivalyje liepos 10-11 dienomis.

Antroji premjera teatro scenoje – „Taško“ teatro interaktyvus edukacinis spektaklis vaikams „Miško internetas“ (režisierė Loreta Vaskova). Šio spektaklio metu mokyklinio amžiaus vaikai bus supažindinti su netikėtais ir įdomiais faktais apie medžius ir jų gyvenimą. Premjera- liepos 4 d.

Muzikos mylėtojams – ir Čiurlionio susitikimas su trimis kultūromis

SOFIJOS festivalis šiemet kvies ir į koncertus, skirtus visiems žiūrovų skoniams. Liepos 8 d. SOFIJOS festivalio programoje debiutuos „Taško teatro“ ir pianisto Roko Zubovo kūrinys. Tęsiant festivalio „Trijų kultūrų ir Čiurlionio susitikimų“ tradiciją, bus sukurtas naujas kūrinys, apimsiantis tris muzikines stilistikas: liaudišką, akademinę ir džiazo improvizaciją.

Liepos 9 d. pirmą kartą Lietuvoje koncertuos fado muzikos atlikėja Ana Laíns (Portugalija). Savo kūryboje dainininkė derina tradicijas ir populiariąją muziką bei yra pelniusi platų meno kritikų pripažinimą, o fado meno forma dėl savo svarbos pasaulio kultūrai įtraukta į UNESCO paveldą. Techniškai nepriekaištingo balso dainininkės naujausias albumas Portucalis kritikų pripažįstamas geriausiu jos albumu. SOFIJOS festivalyje Ana Laíns pristatys šį albumą kartu su gitaristų duetu: Valentim Filipe (portugališka gitara ir akordina) ir Antonio Costa (klasikinė gitara).

Liepos 11-ąją, po mišių, festivalio lankytojai kviečiami į Kulių Šv. Vyskupo Stanislovo bažnyčią, kurioje Klaipėdos choras „Aukuras“ dovanos koncertą „Laiškai Sofijai“ (vad. A. Vildžiūnas). „Aukuras“ laužo stereotipą, kad choras – rimtas ir nuobodus dalykas: choristų artistiškumas „Aukurui“ pelno dideles publikos simpatijas, o muzikos profesionalai vertina turtingą ir sodrų choro skambesį ir profesionalumą.

Jomarkas ir nemokami renginiai

Svarbią SOFIJOS festivalio dalį kasmet sudaro Kulių bendruomenė bei jai skirti renginiai. Šiemet bendruomenė bus kviečiama į atviras dizaino dirbtuves kurti krašto žemėlapį „Kulių žemėlapis, kaip jį mato kuliškiai“. Žemėlapis bus pristatytas festivalio uždarymo metu liepos 11 d.

Festivalio lankytojai bus laukiami Mindaugo Survilos dokumentinio filmo „Sengirė“ peržiūroje ant vandens, dailininkės Jazmina Cininas (Australija) autorinėje parodoje „Eglė ir geležiniai vilkai“ bei triukšmingiausioje festivalio dalyje – Jomarke Kulių centrinėje aikštėje. Turgaus atidarymą liepos 10 d. skelbs Lietuvos Karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestro koncertas (vad. E. Miknius), o meninę atmosferą jomarke kurs ir kompaniją amatininkams ir dizaineriams palaikys profesionalūs aktoriai, šokėjai, muzikos atlikėjai, gatvės cirko artistai.

Aprimus turgaus šurmuliui, Klaipėdos lėlių teatro lėlininkai kvies į parke vyksiančią interaktyvią edukaciją vaikams.

Festivalio renginiai

Liepos 4 d. 11 ir 14 val. „Taško teatro“ interaktyvus, edukacinis spektaklis vaikams, premjera „Miško internetas“ *, rež. Loreta Vaskova

Liepos 5 d. 18 val. Atviros dizaino dirbtuvės su bendruomene „Kulių žemėlapis, kaip jį mato kuliškiai“

Liepos 6 d. 22 val. Filmas ant vandens – Mindaugo Survilos dokumentinis filmas „Sengirė“

Liepos 7 d. 19 val. Menininkės Jazmina Cininas (Australija) autorinės parodos „Eglė ir geležiniai vilkai“ atidarymas

Liepos 8 d. 19 val. Kūrybinės stovyklos metu sukurto kūrinio iš ciklo „Trijų kultūrų ir Čiurlionio susitikimas“ pristatymas. Dalyvauja „Taško teatro“ aktoriai ir pianistas Rokas Zubovas.

Liepos 9 d. 19 val. Portugališkas FADO„Portucalis“ – Ana Lains (vokalas), Valentim Filipe (portugališka gitara ir akordina), António Fernando Costa Neto (klasikinė gitara)*

Liepos 10 d. 10-12 val. teatralizuotas jomarkas: menininkų, dizainerių, amatininkų ir bendruomenės mugė// gatvės cirkas, V. Mickevičius ir kt.// Lietuvos karinių jūrų pajėgų pučiamųjų orkestro pasirodymas (vad. E. Miknius)// Klaipėdos lėlių teatro interaktyvi edukacija vaikams „Lėlių teatro magija“

Liepos 10 d. 18 val. Klaipėdos jaunimo teatro spektaklio „Įstrigę“ (rež. A. Shilling) premjera*

Liepos 11 d. 13 val. Klaipėdos koncertų salės choro „Aukuras“ koncertas Kulių bažnyčioje „Laiškai Sofijai“ (vad. A. Vildžiūnas)

Liepos 11 d. 17 val. Klaipėdos jaunimo teatro spektaklio „Įstrigę“ (rež. A. Shilling) premjera*

*bilietai į pažymėtus renginius platinami per Tiketą”. Prieš renginius bilietai parduodami nebus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Klaipėdos rajone - keli padegimai

Policija pranešė apie pirmadienį Klaipėdos rajone užfiksuotus padegimo atvejus, kurių vienas baigėsi mirtimi. Apie 6.37 val. Mėželių kaime buvo pastebėta, ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos jaunimo teatras kviečia į premjerą - monospektaklį „Švyturys"

Klaipėdos jaunimo teatras pristato premjerą monospektaklį „Švyturys“. Balandžio 12 dieną, penktadienį, Klaipėdos Kultūros fabrike Pauliaus Pinigio režisuotame spektaklyje pirmą kartą ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Kultūra

Vilniečiai „Atžalyną“ atveža į Klaipėdą

Režisierius Jonas Vaitkus spektaklį „Atžalynas“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pastatė prieš daugiau nei 10 metų, bet iki šiol šis spektaklis ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This