Gyventojų valia sutrypta: buvę namų administratoriai ir toliau siunčia sąskaitas

Svarbu, Temos

Klaipėdiečių noras pakeisti daugiabučių namų administratorių virto tikra kova be taisyklių. Nors gyventojų dauguma pasirinko naują administratorių, tačiau ir senasis vis siunčia sąskaitas už neva savo suteiktas paslaugas, o nesumokėjusiems jų grasina užsiundyti skolų išieškojimo bendrovę.

Bet kurio daugiabučio namo gyventojai savo balsų dauguma gali pakeisti administratorių. Martyno Vainoriaus nuotr.

Moka, nes bijo

Problemą į viešumą iškėlė jau keturiolika metų Klaipėdoje dirbančios bendrovės „Green admin“ direktorius Mindaugas Starkus. Anot jo, šiuo metu keliolikos namų, kuriuos iki šiol administravo bendrovė „Vitės valdos“, gyventojai išreiškė valią pakeisti namo administratorių ir pasirinko „Green admin“. Kiekvieno namo gyventojų dauguma su šia bendrove sudarė jungtinės veiklos sutartį, ją įregistravo Registrų centre, apie tai informavo ir Klaipėdos savivaldybę, ir „Vitės valdas“. Todėl pastarosios, remiantis teisės aktais, per 30 dienų turėjo naujam administratoriui perduoti namų bendrosios nuosavybės dokumentus, kaupiamąsias lėšas. Tačiau tai nepadaryta iki šiol, nors administratoriai oficialiai pasikeitė balandžio 1 dieną.

Maža to, klaipėdiečiai, pavyzdžiui, gyvenantys Birutės g. 17A ir Sportininkų g. 9 namuose dabar gauna jau dvi sąskaitas už namo administravimą. Jas siunčia ir „Green admin“, ir „Vitės valdos“.

„Gyventojai tiesiog yra gąsdinami ir klaidinami. Nemažai žmonių yra pensinio amžiaus, kuriems sumokėti gautas sąskaitas yra šventas reikalas. Todėl „Vitės valdos“ pelnosi iš šių žmonių, nors nebeturi jokios teisės nei siųsti sąskaitų, nei rinkti mokesčių. Kalbėjausi ir su jaunais, išsilavinusiais gyventojais, bet ir jie pasiryžę toliau mokėti „Vitės valdų“ sąskaitas, nes esą nenori turėti reikalų su antstoliais ir susiteršti savo kredito istorijos. Tai, kas vyksta, yra ir netoleruotina, ir nusikalstama“, – tvirtino M. Starkus.

Supykdė 366 eurų sąskaita

„Mes nuo „Vitės valdų“ stengėmės pabėgti jau trejus metus, tik neturėjome, pas ką bėgti. Susiradome administratorių, kurio siūlomos paslaugos mus tenkina. Todėl beveik absoliuti dauguma sutiko keisti administratorių, visi pasirašėme jungtinės veiklos sutartį. Atrodo, kad viskas ir turėjo pasibaigti, mes tiesiog atsisveikiname su „Vitės valdomis“ ir pradedame dirbti su „Green admin“. Tačiau „Vitės valdos“, matyt, galvoja, kad esame jų nuosavybė, nes nenori mūsų paleisti. Laiptinėse nuplėšė skelbimų lentas, toliau siuntinėja sąskaitas, gąsdina, kad jei nemokėsime, užsiundys antstolius. Žinoma, kad yra žmonių, kurie bijo ir mokas tas sąskaitas. Tikrai nebežinome, kaip išsivaduoti iš „Vitės valdų“, – skundėsi Birutės g. 17A namo gyventoja Vida Karaliūnienė.

Anot jos, sprendimas atsisakyti „Vitės valdų“ paslaugų gimė, nes gyventojai tiesiog buvo nepatenkinti teikiamomis paslaugomis ir gaunamomis sąskaitomis.

„Sąskaitos kas mėnesį vis pūsdavosi, pasiklausti, kodėl taip vyksta, nėra ko, nes visas aptarnavimo centras Vilniuje. Pati už savo 65 kvadratinių metrų butą kartą gavau net 366 eurų sąskaitą. Taip, ji turėjo būti didesnė, nes tą mėnesį statėme užkardą. Tačiau kai pradėjau aiškintis, kodėl sąskaita tokia didelė, ji sumažėjo iki 160 eurų. Tai kiek mes per visus tuos metus esame permokėję?“ – piktinosi V. Karaliūnienė.

Sportininkų g. 9 namo įgaliotas atstovas Saulius Abromavičius taip pat teigė, kad „Vitės valdų“ teikiamų paslaugų kokybė ir kainos nebetenkino, todėl ir buvo nuspręsta keisti namo administratorių.

„Lemputės įsukimas įvertintas 70 eurų. Kur tai matyta? Tiesą sakant, mums atsibodo dirbti detektyvais, aiškintis, ar tikrai buvo atlikti darbai, už kuriuos „Vitės valdos“ reikalauja sumokėti. Mūsų teisė yra pasikeisti namo administratorių, ją pasinaudojome, tačiau „Vitės valdos“ nuo mūsų niekaip neatstoja“, – tvirtino S. Abromavičius.

Negana to, kad „Vitės valdos“ gyventojams ir toliau siunčia sąskaitas už neva vis dar savo teikiamas paslaugas, tačiau jie kone visus gyventojus padavė į teismą, nes siekia užginčyti jungtinės veiklos sutartį. Atsakovais byloje yra visi ją pasirašę gyventojai. Pirmos instancijos teismas ieškinį atmetė, tačiau „Vitės valdos“ šį sprendimą apskundė aukštesnės instancijos teismui.

„Registrų centras prieš įregistruodamas jungtinės veiklos sutartį, tikrina, ar ji sudaryta tinkamai, ar tikrai pasirašė namo gyventojai, nuosavybės turėtojai, o ne nuomininkai. Registrų centras šias sutartis įregistravo, vadinasi, jos sudarytos teisėtai ir teisingai. Tad „Vitės valdų“ veiksmus vertiname tik kaip žmonių bauginimą“, – teigė M. Starkus.

Įgaliojimus nutraukė ir savivaldybė

Klaipėdos savivaldybės Statinių administravimo skyriaus vedėja Diana Gerasimovienė taip pat patvirtino, jog Birutės g. 17A ir Sportininkų g. 9 namų gyventojai daugiabučio namo administratorių pakeitė teisėtai.

„Duomenis apie sudarytas bendrojo naudojimo objektų valdymo, naudojimo ir priežiūros jungtinės veiklos (partnerystės) sutartis registruoja Registrų centras ir, kol Registrų centras nepakeičia duomenų, laikytina, jog įregistruoti duomenys yra teisingi. Civilinio kodekso 4.84 straipsniu reglamentuojamas butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios dalinės nuosavybės administravimas, kai šie savininkai nėra įsteigę bendrijos arba nėra sudarę jungtinės veiklos sutarties. Atsižvelgiant į tai, jog minėtuose daugiabučiuose buvo sudarytos jungtinės veiklos sutartys, Savivaldybė balandžio 7 dienos direktoriaus įsakymu patvirtino Sportininkų g. 9  namo ankstesnio administratoriaus – UAB „Vitės valdos“  – administravimo pabaigą. Namui Birutės g. 17A Savivaldybė nepaskyrė bendrojo naudojimo objekto administratoriaus. Praėjus 30 dienų terminui administravimo funkcijas perima naujasis administratorius, jam gyventojai privalo sumokėti už atliktus darbus, nurodytus sąskaitose“, – aiškino D. Gerasimovienė.

Todėl ji patikino, kad šių namų gyventojai nebeprivalo apmokėti „Vitės valdų“ pateiktų sąskaitų, nebent jie turi įsiskolinimų už ankstesnį laikotarpį.

Akcentuoja, jog nebuvo susirinkimo

Tačiau bendrovės „Vitės valdos“ direktorius Artūras Kavaliauskas yra įsitikinęs savo teisumu.

„Minimuose adresuose UAB „Vitės valdos“ teikia daugiabučių namo administravimo ir priežiūros paslaugas ir už suteiktas paslaugas siunčia sąskaitas gyventojams. „Vitės valdos“ neperdavė namų kitai administravimo paslaugas teikiančiai įmonei“, – teigė A. Kavaliauskas.  

Paklaustas, kodėl „Vitės valdos“ jungtinės veiklos sutarties registravimą skundžia teismui, A. Kavaliauskas teigė, jog „turime informacijos, kad jungtinės veiklos sutartys sudarytos neorganizuojant gyventojų susirinkimo, nors yra sudarytas susirinkimo protokolas, o parašai surinkti vaikštant per daugiabučio namo gyventojų butus”.

„Teisės aktai reglamentuoja, jog norint sudaryti jungtinės veiklos sutartį privaloma organizuoti bendrą gyventojų susirinkimą, kurio metu, turi būti susipažinta su bendrųjų reikalų tvarkymo dokumentais. Sprendimą pasirašyti jungtinės veiklos sutartį turi priimti dauguma daugiabučio namo gyventojų“, – teigia jis. 

M. Starkus savo ruožtu aiškino, jog surinkimas nebuvo organizuojami, nes galiojo karantinas, kai susibūrimai buvo draudžiami. Tačiau žmonės rinkosi virtuliai, o parašus ant sutarties sudėjo ne susirinkime, bet pavieniui, kad nebūtų susibūrimų.

Pradėjo administracinę teiseną

Beje, „Green admin“ Klaipėdos savivaldybei gegužės 13 dieną pranešė, jog „Vitės valdos“ nevykdo savo pareigos teisės aktais nustatytais terminais perduoti namų bendrojo naudojimo objektus, dokumentus ir kaupiamąsias lėšas.

„Atsižvelgiant į Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymo 4 straipsnio 7 dalies nuostatą bei Daugiabučių namų bendrojo naudojimo objektų administravimo nuostatų 7.11 punktą, Savivaldybėje dėl gyvenamųjų namų Debreceno g. 7, Debreceno g. 57, Birutės g. 17A, Ligoninės g. 7, Vytauto g. 22, Sportininkų g. 9, inicijuota administracinė teisena UAB „Vitės valdos“ atžvilgiu“, – šiomis dienomis Klaipėdos savivaldybė informavo bendrovę „Green admin“.

21 Comments

  1. Tomas

    Green admin, bonus admin aferiugų gauja. Dantis rodo kol pasirenki juos o po to užpakalį!

    Reply
  2. Vadinamas administratorius

    Mes turime nusiskundimų su Gvidu Skiručiu bonus admin ir co įmone. Iš viso namo nėra nei vieno patenkinto žmogaus. Nors vienas būtų.

    Reply
  3. Volodia

    Pas mus kolkas greenadmin viskas gerai sąskaitos mažesnės už vitės. Darbų neteikalingų nėra.

    Reply
  4. mano bustas klientas

    Laba diena.
    Mano bustas taipogi neatlieka savo pareigu.
    Turime nusiskundimu del blogai atliekamu pareigu. Ju pavaldzios imoniu nepriziurimi vandens mazgai, sildymo sistemos, kiemu valymo paslaugos neatliekamos (po nauju metu likusios siuksles ilga laika valiojosi po langais) Nors ima pinigus visiems vienodai. Laiptines valomos grubiai, Jei paklausi kokia cia sutartis, jie neatsako. Laiptinese yra koridoriukai. Jie yra nevalomi. Paklausus kam jie priklauso, ju atsakymas (tai i sutarti neieina) arba ( daugelis ju uzrakinta) Langai nevalomi kol jiems neigrysta zmoniu skundai. Po metus ir daugiau jokio judesio…
    Ar reilia kreiptis i aukstesnes instancijas jog juos pakontroliuotu?
    Negi gyventojai moka pinigus uz tai kad jie sedite ir neatlieka savo pareigu? Aisku prie telefono ar kompiuterio lengva jiem sedetei.
    Pagal saskaitas matome kad kainas aptarnavimo kelia… O kaip JU pareigos? Kad ir matematiskai skaiciuojant, nuo vieno buto uz teritorijos tvarkyma po 2e kart 15 butu jau is niekur 30e o gi ne vienas namas toje teritorijoje> O pagal grafika eina pasirasineja……
    Jei jie nesugeba sukontroliuoti savo rangovu, tai viska pasako apie juos…
    Jei situacija ir toliau bloges, teks ieskoti geresnio namo administratoriaus atliekanciu savo pareigas.

    Aciu uz demesi. Geros dienos.

    Reply
  5. Gyventojas

    Kiek maciau is Green Admin saskaitas, tai jos jau tik pradejus dirbti niekuo nesiskiria nuo vites valdu. Saskaitos is pirsto lauztos. Nei jos bus mazesnes nei jus svajokite kad bus geriau. Tik kas gerai city servise yra didelis subrangovu sarasas ko Gren admon tikrai neturi. O norit saskaitu mazesniu eikite patys daryti. Planuokit kiemu susirinkimus ar namu tvarkyma. Kad uz apziura ima nuo buto po 2€ tai cia is abieju pusiu tas pats…..

    Reply
  6. Lokys

    Vitės valdos teisios yra įstatymai ir reikia jų laikytis. Keista kad savivaldybė ignoruoja įstatymus. Įdomu nuo ko akys užsimerkusios.

    Reply
  7. ....

    Reikia džiaugtis atsikratyti nuo green admin nes jų sąskaitos dar didesnės ha, ha

    Reply
    • Dalia

      Metus greenadmin pabuvo kaip džiaugėmės atsikratėm pagaliau. Jie ieško jūsų kaupiamų lėšų ir gero pelno sau.

  8. Tiesa

    „Mano būstas” lygiai tas pats… nėra sąskaitos , kad nebūtų mistinių darbų prirašyta už mistines kainas….. jokių atsakymų iš jų negausi… čia reiktų įstatymų lygmeniu juos visus sutvarkyti…. kitaip nieko nebus..

    Reply
  9. Antanas

    Rašykite į prezidentūrą. Artūras Kavaliauskas greit bus pasodintas, jau ruošiama byla.

    Reply
  10. Gali būti ir taip

    Tai jau turbūt visų Vitės ir kitų Jackos valdų , kaupiamosios lėšos , senai Kipro banke . Būt gerai , kad savivaldybė patikrintu pati arba inicijuotu patikrinimą .Gal jau senai KARALIUS plikas? Nieko nuostabaus nes pas juos jau yra taip buvę. Ten su kažkokia tai merga buvo gyventojų pinigai suplakti. Viskas kainuoja, o už svetimus pinigus gali kiek nori turėti gražuolių.

    Reply
  11. Gipsas

    Lukašenkinio stiliaus terorizmas.

    Reply
  12. Anonimas

    Kazin kokie stebuklingi ateis tie naujieji gryn admyn …dirbs matomai veltui , lemputes keis veltui ir pinigu dar pades i kaupiamas lesas ….

    Reply
    • Savininkas

      Vitės valdų atstovas gal būsit?
      Žmonių reikalas ką jie renkasi. Nepatiks grynas adminas ir tuos pasikeis. Bet trukdyti žmonėms yra nusikaltimas

  13. Galvoju ,kad

    Tikriausiai jau yra ištaškyti žmonių pinigai.Nebeturi ko perduoti.Todėl ir bijo.

    Reply
  14. Gyventojas

    Nusavinti gyventojų lėšas , sena taktika. Kriminalas yra ir buvo kriminalas. Gaila, kad administratoriams negalioja auditai. Kas juos tikrina ,ogi niekas. Todėl ir nesiskaito su gyventojais. Ką nori ta ir daro. Dar ir į teismą juos paduoda už jų pačių kaupiamasias lėšas.

    Reply
  15. Manau

    Čia kaip Baltarusijoj Lukašenko! Nepaleisiu !

    Reply
  16. Vitės valdų vergas

    Apie Vitės valdas galima romaną rašyti. Akiplėšos ir genijai melžti gyventojus. Turbūt ir jūsų namo kaupiamojoje sąskaitoje yra arti 0 EUR lėšų, o lemputės laido sujungimas (5 min. darbas) gali ir virš 100 Eur kainuoti. 🙂 Vėliau ar anksčiau šie laukinių vakarų kaubojai prieis liepto galą – po truputį išsilakstys iš jų gyventojai.

    Reply
    • Birutė

      Tai kad jau bėga nuo jų žmonės, tik va visais įmanomais būdais vitės valdos trukdo. Tikiuos teismai gerai juos pamokys ir savivaldybė parodys valią.

    • 22saula

      Užjaučiu tuos kurie gyvena priklausomi nuo kažkokių valdytojų..Nėra geriau kaip patiems namo gyventojams įgalioti savo reikalų tvarkytojus,kuriais pasitiki ir gali bet kada pakeisti.Mes esame 10 butų namas ir viskas aišku,tvarkinga ir taupu..

  17. Tomas

    Čia jau visiškas bespridielas. Kaip galima taip eit prieš žmonių valią!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

LAT: už naują namo administratorių turi balsuoti daugiau nei 50 proc. butų savininkų

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), išnagrinėjęs bylą dėl daugiabučio namo butų ir kitų patalpų savininkų teisės pakeisti esamą savivaldybės administracijos paskirtą ...
2023-04-06
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Daugiabučio administratoriaus planai privalo atsidurti pašto dėžutėse, nebent gyventojai išreiškė kitokią valią

Apie 400 gyvenamųjų namų Klaipėdoje administruojančios bendrovės „Paslaugos būstui” vadovei Rasai Rimaitei teismuose pavyko atsikratyti tik vienos iš trijų Savivaldybės ...
2022-12-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Daugiabučius administruojančios įmonės vadovė bando atsikratyti baudų

Apie 400 gyvenamųjų namų Klaipėdoje administruojančios bendrovės „Paslaugos būstui” vadovė Rasa Rimaitė teismuose bando pasiekti, kad būtų panaikintos Klaipėdos savivaldybės ...
2022-10-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This