MO muziejaus ir Vilnius City Opera paroda atkeliavo į Klaipėdą

Kultūra

Dalis MO muziejaus ir Vilnius City Operos (VCO) parodos „Iš tos operos“ atkeliavo į Klaipėdą.

„Švyturys BHouse“ įrengtoje ekspozicijoje galima pamatyti operos užkulisius, susipažinti su VCO dešimtmečio istorija, sužinoti, kokį svajonių miuziklo vaidmenį atliko Holivudo aktorius bei režisierius Dexteris Fletcheris. Kaip ir Vilniuje, uostamiesčio parodą lydi gyvi susitikimai su solistais ir jų pasirodymai. Parodos atidarymo vakarą Klaipėdoje „bohemiečių“ istorijomis ir prisiminimais dalijosi dizaineris Juozas Statkevičius, sveikinimus iš Los Andželo siuntė režisierė Dalia Ibelhauptaitė, o vakarą užbaigė Ievos Prudnikovaitės balso melodijos.

Specialiai atrinktus ryškiausius parodos fragmentus klaipėdiečiai ir miesto svečiai galės pamatyti iki rugpjūčio 29 dienos. Vasarą Klaipėdoje taip pat vyks ir papildomų renginių, skirtų šiai parodai, su operos solistų pokalbiais bei gyvais pasirodymais. Būsimų svečių sąraše: Jeronimas Milius, Rafailas Karpis, Jovita Vaškevičiūtė, Ieva Prudnikovaitė ir kiti.

Ilgametė partnerystė

„Profesionalumas ir dėmesys žiūrovui yra vienos ryškiausių MO ir VCO vertybių. Šios savybės, kaip ir aistra savo darbui bei neišsenkantis kūrybiškumas, yra ir kasdienis mūsų darbo palydovas. Vertiname ilgalaikę draugystę su MO muziejumi ir VCO, taigi kiekvienais metais stengiamės padėti Lietuvos meno ir kultūros pasauliui augti. Džiaugiamės, kad gastrobaras pajūryje tampa ir antraisiais namais išskirtinėms meno parodoms iš sostinės – tai jau tapo mūsų vasaros tradicija,  čia jau eksponuojame trečiąją parodą“, – pranešime spaudai cituojamas renginiui sveikinimus perdavė „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas Rolandas Viršilas.

„Jau trečius metus MO parodos keliauja prie jūros MO muziejaus didžiojo mecenato dėka. Kaskart galvojame, kokia ekspozicija gali būti aktuali ir įdomi uostamiesčio gyventojams ir miesto svečiams. „Iš tos operos“ – tarpdisciplininė paroda, kurią atrasti gali operos, teatro ar vizualiųjų menų mėgėjai“, – atidarymo renginyje kalbėjo Milda Ivanauskienė, MO muziejaus vadovė.

Džiugins Klaipėdoje ir užsienyje

Kaip teigia VCO įkūrėja ir režisierė Dalia Ibelhauptaitė, paroda atgyja naujam gyvenimui: vasarai atvyksta prie jūros, o vėliau planuojama ryškiausius fragmentus eksponuoti ir užsienyje.

„Simboliška, jog mūsų paroda Klaipėdoje atsiduria „Švyturys BHouse“. Būtent jie nuo pat „Bohemiečių“ pradžios 2006 m. patikėjo mumis ir mūsų vizija. Jau 14 metų būdami pagrindiniu mecenatu padėjo sukurti net 15 skirtingų operos pastatymų. Apie tai pagalvojus šiandien suprantu, kokia neįtikėtina kelionė įvyko. Nesitikėjau, kad mūsų susibūrimas, norint įrodyti, jog jaunimas kažką gali, ir opera gali būti kitokia, taps daugiau nei dešimtmetį besitęsiančiu projektu. Nesitikėjau, kad daugeliui mūsų žiūrovų opera taps gyvenimo būdu, kad Lietuvoje pavyks pakeisti požiūrį į labai tradicinį meną. Praėjęs dešimtmetis tapo auksiniu Lietuvos operai. Jo metu ne tik atėjo grupė jaunų solistų, bet jiems pavyko prasiveržti ir į tarptautinę sceną! Jie tapo geriausiais pasaulyje, – nuostabu, kai gali tai garsiai ištarti. Mūsų mažai Lietuvai, tai – labai reikšmingas dalykas. Tikiuosi, kad mūsų pavyzdys įkvėps jaunimą siekti savo tikslų, nes talentingų žmonių mūsų šalyje yra tikrai daug. Būtent tokią VCO kelionę ir sudėjome į šią parodą“, – parodos atidaryme iš Los Andželo sveikinosi režisierė D. Ibelhauptaitė. 

Atidarymo vakarą parodos lankytojai galėjo iš arčiau susipažinti su parodos idėja, jos gimimu bei išgirsti negirdėtų „bohemiečių“ istorijų iš pirmų lūpų. Pristatyme dalyvavo parodos kuratorė Algė Gudaitytė, parodos nuotraukų autorius Mindaugas Meškauskas, MO muziejaus vadovė Milda Ivanauskienė. Vėliau vyko pokalbis su VCO kostiumų dizaineriu ir aukštosios mados kūrėju J. Statkevičiumi bei operos soliste I. Prudnikovaite.

Operos užkulisiai ir J. Statkevičiaus kostiumai

Parodoje lankytojai gali patekti į ne kiekvienam žiūrovui prieinamą erdvę – operos teatro užkulisius. Juos atkuriančios originalios „Iš tos operos“ instaliacijos Klaipėdoje išsiskaidė erdvėje, apimdamos visus „Švyturys BHouse“ pastato aukštus. Vizualųjį pasakojimą pratęsia Mindaugo Meškausko fotografijos bei menininko Rimo Sakalausko specialiai kurtos vaizdo projekcijos.

Lankytojai kviečiami iš arti pamatyti prabangius Juozo kostiumus bei susipažinti su ypatinga operos teatro grimerinės aplinka. Čia galima pažvelgti į nepakeičiamą grimo kambario atributą – veidrodį, kuriame išvysite R. Sakalausko vaizdo fantaziją.

Parodos svečiai taip pat turės galimybę iš arčiau pamatyti fotografo M. Meškausko išskirtine šlapio kolodijaus technika sukurtus VCO solistų portretus. Tarp instaliacijų laukia ir Holivudo aktorius bei režisierius Dexteris Fletcheris, parodoje netikėtai išpildęs slaptą savo svajonę atlikti Svynio Todo vaidmenį!

Paroda „Iš tos operos“ apjungia teatro ir vaizduojamąją dailę, operos meną, scenografiją, kostiumų dizainą, fotografiją, video projekcijas ir animaciją. Vilniuje, MO muziejuje, ji buvo surengta profesionalios Lietuvos operos šimtmečio bei „bohemiečių“ kūrybinės veiklos dešimtmečio proga. Joje pristatomas išskirtinis Lietuvos operos istorijos dešimtmetis, kai nuo 2006 m. „Bohemiečių“ trupė išsivystė iki antrojo profesionalaus operos teatro Lietuvoje – „Vilnius City Operos“ (2012 m.). Kadaise atrodę lyg „ne iš tos operos“ atklydęs jaunimas, šiandien jie – ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio operos žinomiausi, visuomet pasižymintys netradiciniais sprendimais, priartinančiais operą prie šiuolaikinio gyvenimo.

Vasarą laukia ir daugiau renginių

Parodos veikimo laikotarpiu Klaipėdoje vyks ir keli renginiai bei susitikimai su operos solistais. Liepos mėnesį organizatoriai kvies į pokalbį apie netradicinį miuziklą Lietuvoje, o rugpjūtį bus galima iš arčiau susipažinti su iš Klaipėdos krašto kilusiais žymiais operos solistais.

Susitikimus moderuos LRT Klasika vadovas Julijus Grickevičius. Po pokalbių lauks solistų pasirodymai. Daugiau informacijos apie renginius ir tikslios jų datos bus skelbiamos mo.lt svetainėje.

Parodos e. gide – ryškiausios solistų arijos

Parodos pasakojimą papildo ir unikalus jos garso takelis. Čia galima išgirsti ryškiausias „bohemiečių“ arijas. E. gidas papildo ir sustiprina pažinties su solistais patirtį, jo klausytis savo telefone galima: gidas.mo.lt

Prie parodos „Iš tos operos“ kūrimo prisidėjo plati komanda. Parodos režisierė – Dalia Ibelhauptaitė, parodos kuratorė – Algė Gudaitytė, architektė – Ieva Cicėnaitė, nuotraukų autorius – Mindaugas Meškauskas, vaizdo projekcijų autorius – Rimas Sakalauskas, šviesų dailininkai: Eugenijus Sabaliauskas ir Andrius Stasiulis, scenografė – Elvita Brazdylytė, parodos dizainas: KlimaiteKlimaite. Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir UAB „Švyturys-Utenos alus“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Be kategorijos, Sportas

Dėl lengvatų sportui savivaldybė negaus 209,7 tūkst. eurų

Klaipėdos savivaldybė ne tik tiesiogiai remia profesionalųjį sportą, bet ir teikia mokesčių lengvatas asmenims, remiantiems reprezentacines komandas. Meras siūlo savivaldybės ...
2023-12-04
Skaityti daugiau

Kultūra

Koliažinė opera „Mažvydas" atvyksta į Klaipėdą

Žiūrovų prašymu į didžiąsias scenas sugrįžta abejingų nepalikusi, sėkmingą įvertinimą pelniusi „Mažvydo“ drama pagal Just. Marcinkevičių. Naujausiam turui po Lietuvą ...
2023-11-01
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Jubiliejinė „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendija - violončelininkei

Šiemet jau dešimtą kartą vykęs „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendijos konkursas penktadienio popietę pasiekė kulminaciją – paskelbta, jog 5000 eurų atitenka ...
2023-10-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This