Palangos verslininkas lieka nuteistas už dokumentų klastojimą

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Apeliacinius skundus išnagrinėjęs Šiaulių apygardos teismas penktadienį konstatavo, kad Palangoje veikiančios keleivių pervežimo paslaugas teikiančios bendrovės „Vlasava” vadovas Saulius Čepkauskas bei matininkas Eugenijus Mockus pagrįstai buvo nuteisti dėl dokumentų klastojimo ir disponavimo jais.

Palanga. „Oro grupės” nuotr.

Prokuratūra vyrus kaltino tuo, kad veikdami bendrai jie suklastojo kadastrinių matavimų dokumentus, kuriuos pateikė Registrų centrui. Šis gautų dokumentų pagrindu nekilnojamojo turto registre įregistravo statinį, kurio įmonės nuomojamame žemės sklype iš viso nebuvo.

Anot prokuratūros, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys rodė, kad S. Čepkauskas suplanavo nusikalstamą veiką bei sukurstė valstybės tarnautojui prilygintą asmenį matininką E. Mockų piktnaudžiauti tarnybine padėtimi ir klastoti dokumentus. Matininkas, vykdydamas S. Čepkausko prašymą, prokuratūros teigimu, parengė tikrovės neatitinkančius dokumentus – nekilnojamojo daikto kadastrinių matavimų bylą, kurioje nurodė neegzistuojantį garažą, o „Vlasavos” direktorius suklastotus dokumentus panaudojo neegzistuojantį statinį įregistruodamas Registrų centre.

Prokuratūros teigimu, tokiais veiksmais bendrininkai siekė sudaryti teisines prielaidas privačiai bendrovei pateisinti didesnio ploto valstybinės žemės sklypo nuomos pagrįstumą, kadangi tuo metu bendrovė naudojo tik dalį jai išnuomoto, kiek didesnio nei 3 hektarų valstybinės žemės sklypo.

Vyrams buvo pareikšti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo veikiant bendrininkų grupėje, dokumentų klastojimo ir disponavimo suklastotais dokumentais.

Bylą išnagrinėjęs Plungės apylinkės teismas asmenis buvo pripažinęs kaltais dėl dokumentų klastojimo ir disponavimo jais, tačiau išteisino dėl piktnaudžiavimo. Pirmosios instancijos teismo vertinimu, bendrininkų padaryti veiksmai nesukėlė šiam nusikaltimui būtinos, baudžiamojo įstatymo numatytos didelės žalos. Nuosprendžiu kaltinamiesiems buvo paskirtos piniginės bausmės: S. Čepkauskui – 9415 eurų, E. Mockui – 7532 eurų.

Su tokiu teismo vertinimu nesutiko ir nuteistieji, siekę išteisinimo, ir prokuroras. Pastarasis apeliaciniu skundu prašė priimtą nuosprendį pakeisti, pripažįstant vyrus kaltais ir dėl piktnaudžiavimo turėtais įgaliojimais.

Apeliacinius skundus nagrinėjo Šiaulių apygardos teismo kolegija, kurią sudarė teisėjai Boleslovas Kalainis, Vidmantas Mylė ir Virginija Žindulienė. Šio teismo pirmininko padėjėjas ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Vytautas Jončas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad teismas nusprendė atmesti abu apeliacinis skundus kaip nepagrįstus.

Toks sprendimas kasacine tvarka dar gali būti skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Verslas

Kovas neišjudino NT rinkos

Atėjęs pavasaris atnešė šiltesnius orus, bet daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Regionas

„Palangos dienos“ minės du kurortui itin svarbius istorinius įvykius

Jau penktadienį Palanga pasidabins miesto vėliavomis bei pasiners į kultūrinių renginių šurmulį – kurorto bendruomenė kviečiama džiugiai minėti net du ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This