Kariškiai surengė atrakciją

Fotoreportažai, Miestas

Iki birželio 18-osios Klaipėdos regione vykstančių tarptautinių pratybų „Stiprus Grifonas 2021“ (angl. „Strong Griffin 2021”), kuriose treniruojasi daugiau kaip 2000 karių, metu surengta atrakcija ir civiliams.

Šeštadienį po vidurdienio uostamiestyje, Taikos prospekte, priešais buvusį prekybos centrą „Elektromarkt” esančioje aikštelėje išsirikiavo pratybose dalyvaujanti karinė technika, demonstruojamos ginkluotės sistemos. Nepaisant prapliupusio lietaus panorusių su jomis susipažinti netrūko.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Čia galima išvysti ir JAV rotacinių pajėgų Europoje 8-ojo kavalerijos pulko 2-ojo bataliono tanką „Abrams M1A2“ ir pėstininkų kovos mašiną „Bradley M2A3“, Lietuvos kariuomenės ir Sąjungininkų naudojamus šarvuočius, visureigius, haubicas, minosvaidžius, artimo nuotolio oro gynybos ir prieštankinės sistemas ir kt.

Kariškiai techniką iš pradžių planavo demonstruoti iki 16 valandos, bet atsižvelgus į prognozę, kada turėtų liautis lietus, nuspręsta reginį pratęsti iki 18 val.

Pratybų metu karinė technika juda visoje Vakarų Lietuvoje, pagrindiniai veiksmai vyksta Brg. gen. P. Plechavičiaus poligone, Priekulės seniūnijoje, Nemirsetoje, Melnragėje, Karklėje, Smiltynėje, Nidoje bei Klaipėdos gyvenamosiose rajonuose.

Pratybose dalyvauja Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ štabas, keturi brigados batalionai, taip pat Krašto apsaugos savanorių pajėgų, Kovinių narų tarnybos, Oro gynybos, Karo policijos, Inžinerijos bei Karo medicinos tarnybos kariai. Pratybose kartu treniruojasi Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Lietuvos policijos pareigūnai bei Lietuvos šaulių sąjungos atstovai. Kartu su lietuviais operacijas vykdo NATO sąjungininkai – Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės ir Portugalijos kariai.

Pagrindinis pratybų tikslas – vertinti brigados batalionų gebėjimą sąveikoje su priskirtais ir remiančiais vienetais planuoti ir vykdyti tarpinstitucines operacijas, reaguojant į hibridines grėsmes.

„Tradiciškai, tai kasmetinės lauko taktinės pratybos, kurių metu dalyvauja keturi brigados batalionai, o vienas jų yra taip vadinama „pirminė vertinamoji auditorija“. Šiais metais tokia auditorija yra Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalionas. Taigi, kartu su išorinių stebėtojų komanda vertinsime dragūnus. Pratybų tipas šiais metais kitoks nei įprastai: įprastines vertinamąsias lauko taktines pratybas išplėtėme pradžioje įterpdami trijų dienų situacinį taktinį treniravimą, tuomet atliksime pačias vertinamąsias lauko taktines pratybas ir finišuosime su batalionų štabais taktinėmis pratybomis be padalinių. Kalbant apie pratybų „Stiprus Grifonas 2021“ scenarijų, tai šių metų fokusas yra mūšis mieste. Pratybų eigą suplanavome taip, kad pradžioje įvertintume bataliono gebėjimą vykdyti tarpinstitucines operacijas, t. y. planuoti ir veikti kartu su Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Policijos vienetais neutralizuojant priešiškas ginkluotas grupuotes, veikiančias Vakarų Lietuvos regione. Vėlesnėje pratybų fazėje vertinimo mastas ir pobūdis keisis, vertinsime batalionų gebėjimą vykdyti gynybines operacijas mieste, veikiant ir vieniems, ir kartu su sąjungininkais“, – buvo sakęs pratyboms vadovaujantis karininkas, brigados vadas pulkininkas Nerijus Stankevičius.

Pratybos ,,Stiprus Grifonas 2021“ – tai kasmetinės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ vykdomos pratybos įgalinančios įvertinti brigados batalionus. Į Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ sudėtį įeina LDK Butigeidžio dragūnų batalionas, LDK Kęstučio motorizuotasis pėstininkų batalionas, kunigaikščio Margirio pėstininkų batalionas, brigados generolo Motiejaus Pečiulionio artilerijos batalionas bei penkios atskiros kovinio aprūpinimo ir paramos kuopos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Savaitgalį - ir NATO karinės technikos paroda, ir aktyvios pratybos

Šeštadienį Klaipėdoje vyks tarptautinių pratybų ,,Stiprus Grifonas 2021“ (SG21) dalyvių karinės technikos ir ginkluotės sistemų ekspozicija, o sekmadienį – objektų ...
2021-06-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Regionas

Klaipėdos regione nusileido „Stiprus Grifonas“

Iki birželio 18 d. Klaipėdos regione vyks tarptautinės pratybos „Stiprus Grifonas 2021“ (angl. „Strong Griffin 2021”), kuriose treniruosis daugiau kaip ...
2021-06-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This