Delfinų terapijos centre – ir įgūdžių lavinimo laboratorijos

Fotoreportažai, Svarbu, Sveikata

Salvija Smolinskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2021-06-15

Komentarų: 0

Lietuvos jūrų muziejaus delfinų terapijos centre įrengtos naujos modernios socialinių įgūdžių lavinimo laboratorijos.

Salvijos Smolinskaitės nuotr.

Nuo 2015 metų terapijos centras kuria holistinį pagalbos centrą žmonėms su negalia. Šiais metais centras pasipildė naujomis patalpomis bei paslaugomis vaikams ir suaugusiems, turintiems ypatingų poreikių.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė sako besididžiuojanti projektu, kurio metu buvo sukurtos metodikos, padedančios vaikams socialiai bei fiziškai adaptuotis, įsigyta įranga, padedanti laiku nustatyti diagnozę, įvertinti poreikius ir nukreipti vaikus teisinga linkme lavinant tiek fizinę, tiek psichologinę ir emocinę būklę.

Naujose terapijos centro patalpose yra įsikūręs „butas“ – virtuvėlė, svetainė. Čia esančioje virtuvėlėje vaikai kepa keksiukus, jais vaišinasi.

„Turime ir siurblį“, – paminėjo Delfinų terapijos centro vedėja dr. Brigita Kreivinienė.

Centre šiuo metu besilankančios penkiametės mergaitės Sofijos močiutė Margarita Žadeikienė sakė pastebinti pagerėjusią anūkės būklę.

„Sofijai yra cistinė fibrozė – sutrikusi kvėpavimo funkcija ir kasos veikla. Ši programa labai padėjo sukaupti vaikui dėmesį, ji tapo tvarkingesnė, stengiasi atlikti visas užduotis, kiekvieną rytą labai noriai čia ateina”, – sakė moteris.

O. Žalienė atskleidė, kad per metus Delfinų terapijos centras priima iki 200 mažųjų pacientų.

„Poreikis yra labai didelis, manau jis nenuslūgs. Prieš atsidarant naujam terapijos centrui mes per metus vos galėdavome priimti 40 pacientų. Tad galime pastebėti, kad pokytis yra didžiulis, tačiau tas poreikis išlieka taip pat didžiulis“, – sako O. Žalienė.

Pasak B. Kreivinienės, registraciją dabar galima pradėti tik 2022 metų spalį – dabar eilėje laukia apie 300 vaikų.

Užsiėmimai centre yra kiekvienam pacientui individualūs, sudaroma individuali programa pagal paciento poreikius, būklę.

„Tai nėra tik užsiėmimai su delfinais, didžiąją dalį užima kitos papildomos veiklos, kurių išmoko mūsų centro darbuotojai”, – akcentuoja centro vedėja.

Delfinų terapijos centre didžiąją pacientų dalį sudaro vaikai su autizmo spektro sutrikimu ir su tam tikromis neurologinėmis ligomis, tačiau terapijos centre gali lankytis ne tik vaikai. Centro komanda taip pat dirba su suaugusiais, turi pacientų sergančių organine depresija ir išsėtine skleroze.

„Tai yra rimtas darbas. Treneris terapijos metu yra atsakingas už gyvūno gerovę. Kadangi mes esame tie, kurie su gyvūnais praleidžiame daugiausiai laiko, gebame nuspėti jų elgesį, nuotaiką, išmanome jų kūno kalbą. 30 minučių yra ilgas laikotarpis, jeigu matome, kad gyvūnas pavargo, mes visada turime galimybę jį pakeisti. Kiekvienam delfinui įvairiai – vieni yra judresni, kiti – ramesni. Pavyzdžiui, Tija yra labai linksma, aktyvi, žaisminga, tad jai reikia judėti“, – apie terapiją su delfinais pasakojo trenerė–biologė Laura Lupeikaitė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Veidai

Olga Žalienė lieka vadovauti Jūrų muziejui

Kultūros ministerija skelbia, jog konkursą eiti Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo dabartinė jo vadovė Olga Žalienė. Konkurse iš viso ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūros projektų finansavimas: lems ir valdančiųjų nuomonė (atnaujinta)

Kultūros ir meno tarybą pakeitusi Klaipėdos kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupė, antradienį susirinkusi į pirmą posėdį, didžiausią jo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This